Οικονομία

Η σημασία της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας απο την S&P

Όπως γράφει το Imerisia.gr, o οίκος αξιολόγησης «S&P Global Ratings» προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ-, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από «σταθερή» σε «θετική».

Πρόκειται για την υψηλότερη αξιολόγηση που είχε ποτέ η ελληνική οικονομία ακόμη και προ κρίσης επειδή όχι μόνο μπαίνει σε επενδυτική διαβάθμιση αλλά και σε διαβάθμιση που ουσιαστικά έχουν λιγότερες από 40 χώρες στον κόσμο.

Θεωρείται μία αξιολόγηση μέσου κινδύνου και κερδοσκοπικών τάσεων. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στο περισκόπιο μεγάλων ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων που ουσιαστικά δεν βλέπουν κάτω απ’ αυτή τη διαβάθμιση λόγω καταστατικού, είναι περισσότερο συντηρητικά (οπότε αγοράζουν με μακροπρόθεσμη διάθεση) και δίνουν έμφαση στην αξία (value).

Η σημασία για τα ελληνικά ομόλογα

Ειδικά τα ελληνικά ομόλογα που μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένα από ισχυρά αμοιβαία κεφάλαια fixed income λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, πλέον θα μπορούν να επιλεχθούν και ως επενδύσεις (σε πολύ μικρά ποσοστά μεν αλλά εξαιρετικά υψηλές ποσότητες) και για Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον «σκουπίδια» (junk) όπως ήταν την τελευταία 10ετία.

Στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης (χρεοστασίου) της Ελλάδας γιατί όλα τα μεγάλα funds που στοχεύουν σε assets υψηλής ποιητικής αξιολόγησης δεν είναι ικανοποιημένα από τις αρνητικές αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της ευρωζώνης και αναζητούν περισσότερο ρίσκο που συνεπάγεται υψηλότερη απόδοση. Έτσι εάν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται κοντά στο 0,9% είναι πολύ πιο δελεαστικά από τα ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις όπως για παράδειγμα τα πορτογαλικά, τα αυστριακά, τα βέλγικα. Με την αξιολόγηση της S&P ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερες αγορές ελληνικών ομολόγων από τα μεγάλα funds των διεθνών οίκων.

Ανοίγει ο δρόμος προς τις 1.000 μονάδες

Σε ότι αφορά στις μετοχές και εδώ ξεπερνιέται το εμπόδιο της χαμηλής αξιολόγησης που είχαν οι ελληνικές μετοχές στον τομέα του ρίσκου. Να τονιστεί ότι εάν αυξηθούν οι τοποθετήσεις των κορυφαίων αμοιβαίων κεφαλαίων κατά 0,5% επί του ενεργητικού τους σε ελληνικές μετοχές, τότε αναμένεται πολύ γρήγορα να δούμε τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.000 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων σε μετοχές, εκτός από τα κωλύματα που έχουν σε ότι αφορά στην πιστοληπτική αξιολόγηση έχουν και τα κωλύματα σε ότι αφορά στην εμπορευσιμότητα. Συνεπώς εάν οι ελληνικές μετοχές (και ειδικά αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης) δεν αυξήσουν σημαντικά την εμπορευσιμότητά τους και την διασπορά της αξίας συναλλαγών μέσα στο χρηματιστήριο (δηλαδή να μην πραγματοποιούν το 90% των συναλλαγών 10 μετοχές όπως γίνεται σήμερα, αλλά τουλάχιστον 20-25 μετοχές), τότε δεν θα αλλάξουν πολλά με την αναβάθμιση.

Oι εξελίξεις με τις ελληνικές τράπεζες και η αντιμετώπισης των NPL’s και NPE’s θα βοηθήσουν και τις μετοχές τους να κινηθούν πολύ καλύτερα μετά την νέα αξιολόγηση. Μετοχές όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η μετοχή της ‘Μυτιληναίος’ και άλλες από τον δείκτη FTSE Large Cap θα τύχουν καλύτερης αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον και από τους οίκους αξιολόγησης και από τους διαχειριστές επενδύσεων.

Όπως τονίζεται από τον οίκο S&P, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.

Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ