Οικονομία

Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποια τα κριτήρια που γλιτώνουν το πρόστιμο 22%

«Στα μαλακά» όσοι προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να πιάσουν το 30%

«3+1» κριτήρια θέτει το υπουργείο Οικονομικών, για την προστασία 4 εκατομμυρίων αυταπασχολούμενων, εργαζομένων και ιδιοκτητών ακινήτων που κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο 22% στην εφορία, εάν δεν δαπάνησαν τουλάχιστον 30% του εισοδήματός τους με αποδείξεις.

Ένα μήνα πριν ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει διάταξη που ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 που θα φορολογηθούν εφέτος, καταργεί ή μειώνει το πρόστιμο 22% που επιβάλλεται αν δεν έχει καλυφθεί το ελάχιστο όριο ηλεκτρονικών δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τους εξής όρους:

1ον) απαλλάσσονται πλήρως όσοι έχουν πληγεί, δηλαδή επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή και είχαν μείωση εσόδων

2ον) απαλλάσσονται πλήρως όλοι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών (αντί 70 που ίσχυε).

3ον) δεν συνυπολογίζονται στο «πραγματικό εισόδημα» (και άρα δεν απαιτείται να γίνει απολύτως καμία δαπάνη για αυτά) τα ποσά ειδικής ενίσχυσης ή αποζημίωση που έλαβαν αυταπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε αναστολή ή εκμισθωτές ακινήτων το 2020.

Αν δεν ανήκει σε αυτές τις ειδικές εξαιρέσεις, απειλείται με πρόστιμο 22% για το ποσό που απαιτείτο αλλά δεν κάλυψε.

«Πέφτει στα μαλακά» όμως, αν δεν έφτασε αλλά πλησίασε στο 30%, υπερβαίνοντας το 20% τουλάχιστονη ποινή μειώνεται στο μισό, δηλαδή 11% αντί 22% που ισχύει για τους υπόλοιπους που δεν ξόδεψαν ούτε το 20% των εσόδων τους με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Ποιους ευνοούν όλα αυτά;

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι, για παράδειγμα:

Πληττόμενος φορολογούμενος που εισέπραξε συνολικά 13.000 ευρώ, εκ των οποίων 11.000 ήταν «πραγματικό εισόδημα» και 3.000 ειδική αποζημίωση (πχ αυταπασχολούμενος ή εργαζόμενος με 6 μήνες σε αναστολή εργασίας κλπ)

· Απαιτείται να είχε δαπανήσει 3.300 ευρώ το 2020 (30% από τις 11.000) με κάρτες ή μέσω τραπέζης κλπ. Κανονικά θα απαιτούνταν 4.200 ευρώ αλλά αφαιρούνται δαπάνες 900 ευρώ ή 30% για τα 3.000 που έδωσε το Κράτος.

· Αν είχε πτώση τζίρου το 2020 ή είναι ηλικίας 60 ετών και άνω, δεν ισχύει για αυτόν η απαίτηση για δαπάνες 30%.

· Αν δεν απαλλάσσεται αλλά κάλυψε μόλις 2.200 ευρώ αντί 3.300 ευρώ (δηλαδή τουλάχιστον 20% αντί 30% από τα 11.000 ευρώ) τότε μαζί με το εκκαθαριστικό θα χρεωθεί και «ποινή» 110 ευρώ ή 11% για τα 1.000 ευρώ που υπολείπονται. Γλιτώνει όμως και έτσι άλλα 110 ευρώ που θα πλήρωνε κανονικά.

· Ολόκληρο το «φορο-πρόστιμο» (δηλαδή 22% ή 220 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπολείπονται) αν ξόδεψε 0%-20% του ετήσιου εισοδήματός του με κάρτες κλπ.

Το όριο του 30% για ηλεκτρονικές δαπάνες από κάθε φορολογούμενο το 2020, δεν θα μειωθεί τελικά. Κρίθηκε ότι παρόλο που η αγορά ήταν κλειστή λόγω πανδημίας (εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κλπ) οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν μεν, αλλά αυξήθηκε η χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής και περιορίστηκαν τα μετρητά, λόγω χρήσης eshop, e-bankinkg, κάρτας στις πληρωμές σε φυσικά καταστήματα κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήδη οι 8 στους 10 φορολογούμενους έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος που δηλώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εξαιρούνται:

· Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω (για φέτος είναι άνω των 60 ετών), άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

· φορολογούμενοι που δαπανούν πάνω από το 60% του εισοδήματος τους για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό ίσο με το 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στα ενοίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογουμένου, επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...