Για το μεγάλο πρόβλημα της επιχειρηματικότητας στην εστίαση, μίλησε μεταξύ άλλων στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως εξήγησε, υπάρχει μια πολυπλοκότητα σε αυτόν τον τομέα.
Όπως είπε, το 2019 η εστίαση είχε περίπου 77.000 επιχειρήσεις και σε αυτές εργάζονταν περισσότεροι από 400.000 υπάλληλοι. Το 2020 τέθηκαν σε αναστολή περίπου 258.000.
Ο τζίρος της εστίασης από τα 6,4 δις του 2019 έπεσε τον επόμενο χρόνο (2020) στα 4,6 δις. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1,8 του τζίρου τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης, δόθηκε μια ενίσχυση μη επιστρεπτέας προκαταβολής, μείωση του ΦΠΑ, και σε κάποιες φορές απαλλαγή έως και στο 100% από τα ενοίκια.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης η Πολιτεία προσπάθησε να καλύψει το τζίρο. Πάντως, όπως είπε, κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν με delivery & take away είχαν περιορισμένη ζημία.
Εξήγησε, παράλληλα, ότι υπάρχει μια ανισότητα στον συγκεκριμένο χώρο. Διότι, υπάρχει η μη δηλωμένη εργασία, είναι ο δεύτερος υψηλότερος κλάδος σε αυτό. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα, που φτάνει ακόμα και σε πρόβλημα επιβίωσης. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να μπουν και άλλα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου.
Στην επόμενη φάση όπως ο κ. Σκυλακάκης, θα μελετηθούν και άλλα μέτρα στήριξης, αλλά και μέτρα εξόδου. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη ημέρα της πανδημίας, θα υπάρχει μια υπερβάλλουσα κατανάλωση που θα βοηθήσει. «Πρέπει οι άνθρωποι να βοηθήσουν, να κρατηθούν όσο μπορούν. Δεν είναι μια εύκολη λύση».
Η χώρα μας όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ευάλωτη από πλευράς δομής της οικονομίας, διότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και έχει μεγάλη ύφεση σε αρκετούς κλάδους. Ωστόσο, το '20 κινήθηκαν η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές. Η ύφεση αναμένεται να είναι γύρω στο 10% για το '20.
Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σκυλακάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση και να γίνουν οι υπολογισμοί, ώστε να προσαρμοστεί η οικονομική πολιτική στα νέα δεδομένα.