Δεν είναι μόνοι κάποιοι «πειραγμένοι» προγραμματιστές που ορκίζονται στο bitcoin, αλλά και πολλοί σοβαρότατοι οικονομολόγοι και επενδυτές που βλέπουν την τιμή να φτάνει στα $100.000, αν και οι ίδιοι προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται στο μεταξύ να κάνει νέα «βουτιά»
Καθώς το bitcoin πραγματοποιεί ένα σχεδόν αδιάκοπο ράλι από τον περασμένο Μάρτιο και πλησιάζει και πάλι τα επίπεδα ρεκόρ που είχε φτάσει στα τέλη του 2017 η συζήτηση «ανάβει» και πάλι: Έχει εσωτερική αξία το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα ή είναι μια κερδοσκοπική φούσκα χωρίς περιεχόμενο, η οποία είναι καταδικασμένη να «σκάει» ξανά και ξανά;
Στο κάτω-κάτω, τον Δεκέμβριο του 2017, το bitcoin είχε φτάσει μια ανάσα πριν την τιμή των 19.000 δολαρίων και οι αισιόδοξοι προέβλεπαν ότι το μόνο όριο ήταν ο ουρανός.
Στη συνέχεια όμως το ψηφιακό νόμισμα κατέρρευσε φτάνοντας έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018 στις 3.140 δολάρια (απώλειες 83%). Γρήγορα όμως ανέκαμψε (11.000 ή +210% δολάρια έξι μήνες αργότερα), «βούτηξε» στα 5.300 δολάρια λόγω κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν ασταμάτητα ξεπερνώντας σήμερα και τα 18.000 δολάρια. Στη συνέχεια κατρακύλησε σε ποσοστό άνω του 6% για να επιστρέψει και πάλι κοντά στα $18.200 στις συναλλαγές στο Λονδίνο.
Το ζήτημα είναι ότι τελευταία όλο και περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς αναφέρονται στο bitcoin, προσπαθώντας να οριοθετήσουν το φαινόμενο, να το κατανοήσουν ή ακόμα και να το επενδύσουν.
Όλο και συχνότερα δε, το bitcoin παρουσιάζεται δίπλα σε άλλα επενδυτικά προϊόντα ως μια ξεχωριστή κατηγορία -αν και οι θεσμικοί επενδυτές δεν το αναγνωρίζουν ως τέτοιο και δεν επιτρέπουν στους διαχειριστές να αποκτούν θέση στα χαρτοφυλάκιά τους. Όπως και να’χει, η διακυμαντότητα είναι τέτοια που δεν «χωράει» σε κανένα μετριοπαθές χαρτοφυλάκιο.
Εκτός του παραδοσιακού κόσμου της κεφαλαιαγοράς, το bitcoin έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι όχι μόνο τοποθετούν χρήματα σε αυτό αλλά πιστεύουν ότι αποτελεί το νέο χρήμα που δείχνει το δρόμο για το μέλλον και πλημμυρίζουν τα social media με προβλέψεις, αναλύσεις και «προφητείες» περί επικράτησης των ψηφιακών νομισμάτων μετά τη «μεγάλη κατάρρευση» την οποία βλέπουν να έρχεται.
Δεν είναι όμως μόνοι κάποιοι «πειραγμένοι» σπασίκλες προγραμματιστές που ορκίζονται στο bitcoin, αλλά και πολλοί σοβαρότατοι κατά τα άλλα οικονομολόγοι και επενδυτές που βλέπουν την τιμή να φτάνει στα 100.000 δολάρια μέσα σε λίγα χρόνια -αν και οι ίδιοι προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται στο μεταξύ να βυθιστεί και πάλι προς τα κάτω.
Τελευταία, όμως, δεν είναι μόνοι οι «περίεργοι» που ασχολούνται με αυτό, αλλά και παραδοσιακοί επενδυτές, επιτυχημένοι hedge fund managers, ακόμα και επενδυτικές τράπεζες.
O γκουρού των hedge fund δισεκατομμυριούχος Paul Tudor Jones, τον περασμένο Μάιο έκανε την περίφημη δήλωση ότι το να αγοράζεις bitcoin είναι σαν να επενδύεις νωρίς σε μια μετοχή τεχνολογίας, προς μεγάλη χαρά των bitcoiners που έκτοτε διακινούν τη δήλωσή του στο twitter σαν «ευαγγέλιο».
E, ήρθε προ ημερών και ο άλλος γκουρού των hedge fund, ο επίσης δισεκατομμυριούχος Stanley Druckenmiller και είπε ότι κατέχει bitcoin και ότι το θεωρεί επενδυτική κατηγορία από μόνο του η οποία μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισταθμιστής κινδύνου (hedge) και το… γλυκό έδεσε.
Μέχρι και ο πασίγνωστος Ray Dalio είπε χθες ότι «μπορεί να μου έχει ξεφύγει κάτι σχετικά με το bitcoin και θα ήθελα κάποιος να με διορθώσει» αφού η βασική άποψή του είναι ότι το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα δεν είναι καλό μέσο αποθήκευσης αξίας γιατί έχει μεγάλο δείκτη διακύμανσης (volatility) και μικρή συσχέτιση με τα αγαθά που θέλει κάποιος να αγοράζει. Επίσης, πιστεύει ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιοι θεσμικοί επενδυτές μπορεί να το αγοράσουν, ενώ εάν αρχίσει να ανταγωνίζεται τα εθνικά νομίσματα, οι κυβερνήσεις μπορεί να το απαγορεύσουν.
Στο ερωτηματολόγιο, πάντως, που έστειλε στους πελάτες της το τμήμα επενδύσεων της Bank of America για να προβλέψουν τις καλύτερες αποδόσεις του 2021, το bitcoin είναι μια από τις χωριστές επιλογές, μαζί με το χρυσό, τα ομόλογα, τις μετοχές και το πετρέλαιο.
Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς μπορεί πια να αγνοήσει το bitcoin, αλλά και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα και τα τμήματα αναλύσεων των παραδοσιακών επενδυτικών εταιρειών ψάχνουν να δουν τι συμβαίνει, γιατί ανεβαίνει και πότε πέφτει αλλά και πού μπορεί να φτάσει.
Το ζήτημα με το bitcoin είναι ότι δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, ούτε κάποιος αντικειμενικός κανόνας για να υπολογιστεί η «πραγματική» αξία του.
Από στατιστικής πλευράς έχει «σπάσει» κάθε σύνδεση με άλλα επενδυτικά προϊόντα. Μέχρι πρότινος υπήρχε μια συσχέτιση με το χρυσό, αλλά κι αυτή δεν ισχύει πλέον.
Το ζήτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι κατά πόσον έχει μια εσωτερική, υποκείμενη «πραγματική» αξία, αφού στην πραγματικότητα η τιμή του ανεβοκατεβαίνει χάρη στην προσφορά και τη ζήτηση, χωρίς να υπάρχει κάποιος εγγυητής ή ρυθμιστής.
Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό «νόμισμα» που σημαίνει ότι κάθε ένα νόμισμα είναι στην ουσία ένας μοναδικός κωδικός αριθμός υψηλής κρυπτογράφησης που παράγεται και διακινείται μέσα από ένα δίκτυο χιλιάδων αυτόνομων υπολογιστών.
Οι τελευταίοι «συνεργάζονται» μεταξύ τους συνδεδεμένοι με ένα λογισμικό το οποίο έφτιαξε κάποιος προγραμματιστής (ή μια ομάδα από αυτούς) με το κωδικό όνομα Σατόσι Νακαμότο, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.
Η λειτουργία των συνεργαζόμενων υπολογιστών κρατάει το αρχείο των bitcoin που κυκλοφορούν και κάθε υπολογιστής από αυτούς «παράγει» ένα νέο bitcoin ύστερα από κάποιο δεδομένο χρόνο λειτουργίας.
Το σύστημα είναι απαραβίαστο, υπό την έννοια ότι ουδείς μπορεί να «πλαστογραφήσει» ένα bitcoin, ούτε να διαγράψει. Εάν κάποιος κατέχει ένα bitcoin, κατέχει στην ουσία τον μοναδικό αριθμό κρυπτογράφησης, ο οποίος δεν αντιγράφεται, ούτε διαγράφεται και μπορεί να τον μεταβιβάσει.