Άδειοι δρόμοι και κλειστά καταστήματα είναι η σημερινή εικόνα της Θεσσαλονίκης που μπήκε σε 14ημερο ολικό lockdown. Η οικονομία της πόλης βρίσκεται στη μέγγενη του κορονοϊού και πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι η καταστροφή θα είναι τεράστια.
Η εικόνα της άδειας Θεσσαλονίκης εξαιτίας του ολικού lockdown που ισχύει από σήμερα τα ξημερώματα και για 14 ημέρες, με παράλληλη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, αναμένεται να προκαλέσει ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην ήδη πληγωμένη οικονομία.
Ως απόλυτη καταστροφή του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει το 14ήμερο lockdown ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.
«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Ο μηδενικός τζίρος είναι μηδενικός, δεν μπορείς να τον συνεφέρεις. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αυτή τη στιγμή ξεκινά η σκέψη της επιβίωσης πλέον για πάρα πολύ κόσμο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι πάλι κλείσαμε εντελώς ξαφνικά, χωρίς να το ξέρουμε. Το περασμένο Σάββατο μάθαμε ότι το lockdown είναι καταστροφικό και δεν κλείνει το λιανεμπόριο και τη Δευτέρα έκλεισαν το λιανεμπόριο. Τι άλλο να πω;» είπε στο Sputnik ο κ. Φιλιππίδης.
Χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν ως «ασπιρίνη» αναφέροντας ότι το κράτος θα έπρεπε να στηρίξει με περισσότερα χρήματα το εμπόριο που προσφέρει 16 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας.
«Τα μέτρα πρέπει να μην έχουν περιορισμούς και επιλεκτικότητα. Να είναι δηλαδή πιο σοβαρά. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα της οικονομίας και ότι δεν έχει χρήματα το κράτος. Όμως όταν δόθηκαν δισεκατομμύρια σε άλλες περιπτώσεις ή διαγράφηκαν δισεκατομμύρια από εφορίες και αλλού είναι δυνατόν για το εμπόριο να μην διαθέσουν ένα σοβαρό ποσό για τη στήριξή του; Το εμπόριο είναι αυτό που προσφέρει το 8,9% του ΑΕΠ και 16 δισεκατομμύρια τον χρόνο;» επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης ότι το κράτος έχει μετατοπίσει τις πληρωμές των υποχρεώσεων των εμπόρων για τον ερχόμενο Απρίλιο και αναρωτήθηκε «πώς θα έχουμε βρει μέχρι τότε τα χρήματα;», προσθέτοντας ότι «η πρόταση που είχαν κάνει ήταν απόλυτη εφικτή για άτοκο δανεισμό και αποπληρωμή σε 60 δόσεις».
Στο ναδίρ έχουν πέσει και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ανδρέας Μανδρίνος, μιλώντας στο Sputnik, σημείωσε ότι «όσα έχουν ακόμα λίγους πελάτες παραμένουν ανοιχτά» αλλά στη συνέχεια «θα κλείσουν αφού δεν υπάρχει κόσμος».