Το παρασκήνιο της μεγάλης επένδυσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, της Microsoft στην Ελλάδα αποκάλυψε με αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας.
Ο κ. Μπραντ Σμιθ αποκαλύπτει πως ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση των δύο ανδρών στο Νταβός που επέμενε στη δημιουργία ενός Κέντρου Δεδομένων στην Ελλάδα.
Σημειώνει, μάλιστα, πως η μεγάλη υπεραξία της επένδυσης δεν είναι τα εκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν από την εταιρεία, αλλά η δυνατότητα που θα δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες τα επόμενα πέντε χρόνια.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, είχε αναφερθεί στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή της Microsoft «αντανακλά την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελλάδας και την οικονομική ανάπτυξη».
Γράφει συγκεκριμένα στο Twitter o Σμιθ της Microsoft:
«Είμαι ενθουσιασμένος που συνάντησα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στην Αθήνα για να ανακοινώσω ότι η Microsoft θα κατασκευάσει κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα -η μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε κάνει τα 28 χρόνια που λειτουργούμε στη χώρα. Αυτό αντανακλά την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελλάδας και την οικονομική ανάπτυξη», έγραψε ο κ. Σμιθ, αναρτώντας και φωτογραφία του με τον κ. Μητσοτάκη.
Αναλυτικά η συνέντευξη Σμιθ στον ΣΚΑΪ έχει ως εξής:
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Πρόεδρε, η επένδυση που ανακοινώσατε σήμερα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία; Και γιατί επιλέξατε την Ελλάδα; Για το ταλέντο; Για τους ανθρώπους; Είναι κάτι άλλο που δεν ξέρουμε;
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Πιστεύω ότι η επένδυσή μας σήμερα, η οποία είναι σε μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η Microsoft στην Ελλάδα, είναι μια αντανάκλαση όλων των παραπάνω. Είναι μια "ψήφος εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία, στην κυβέρνησή σας που βλέπει μπροστά, στο ταλέντο της χώρας, στην αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη και νομίζω ίσως το πιο σημαντικό, στο τι πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει η ψηφιακή τεχνολογία για να ενεργοποιήσει όλα αυτά τα πράγματα.
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του Νταβός. Πώς καταλήξατε στην ιδέα να έρθετε να επενδύσετε στην Ελλάδα;
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό στο Νταβός. Υπήρχαν μερικά πράγματα που μας ενδιέφεραν, είχαμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης γύρω από τον πολιτισμό, αλλά ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: είπε ότι όλα αυτά τα πράγματα είναι καλά, σκεφτείτε όμως μια επένδυση για Κέντρο Δεδομένων. Αυτός είναι που πραγματικά επιτάχυνε τη σκέψη μας. Ήμουν εδώ τον Φεβρουάριο και συνεχίσαμε να μιλάμε εξ αποστάσεως με ψηφιακές συναντήσεις, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούλιο και ήξερα ότι θα ερχόμουν ξανά εδώ τον Οκτώβριο και είπαμε να προσπαθήσουμε να τα κλείσουμε όλα. Και νομίζω ότι είναι απλώς καταπληκτικό ότι τα καταφέραμε.
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμά σας για την αρχαία Ολυμπία; Γνωρίζω πως υπάρχει αυτό το πρόγραμμα που σχεδιάζει η Microsoft που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με την πολιτιστική κληρονομιά. Τι ακριβώς ετοιμάζετε;
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Είμαστε πραγματικά τυχεροί που συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεργαζόμαστε για να δωρίσουμε στην Ελλάδα αυτές τις εφαρμογές. Για να μπορεί ο καθένας που πηγαίνει και επισκέπτεται την Ολυμπία να μπορεί να πάρει το τηλέφωνό του, να εστιάσει σε έναν αρχαιολογικό τόπο, σε κάποια αρχαιολογικά ευρήματα και αυτό που τελικά θα δει μέσω του τηλεφώνου του δεν είναι μόνο η εικόνα που υπάρχει σήμερα μέσω της κάμερας του, αλλά θα δουν την εικόνα της Ολυμπίας όπως ακριβώς ήταν στην αρχαιότητα. Θα είναι σε θέση να κοιτάξουν γύρω και να δουν τα διάφορα αγάλματα και τον γύρω χώρο. Αυτό θα το κάνουμε όχι μόνο στην Ολυμπία αλλά και στο διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους, ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Ολυμπία και να το δουν με τα ίδια τους τα μάτια. Είναι ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο που αφορά τις εκτάσεις, τα κτίρια, τους υπολογιστές, τις μπαταρίες κι όλα τα υπόλοιπα. Μιλάμε για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικά νούμερα για το ύψος της επένδυσης που μόλις ανακοινώσατε σήμερα; Και μπορείτε να περιγράψετε τα επόμενα στάδια;
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Λοιπόν, είναι πραγματικά μια πολύπλευρη επένδυση και πολιτική μας είναι να μην δημοσιοποιούμε τους αριθμούς ή ένα συγκεκριμένο ποσό. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορώ να πω. Πρώτον, η επένδυση απαιτεί μια πολύ μεγάλη δέσμευση κεφαλαίου. Είναι ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο που αφορά τις εκτάσεις, τα κτίρια, τους υπολογιστές, τις μπαταρίες κι όλα τα υπόλοιπα. Μιλάμε για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Προσθέτουμε κι άλλες επενδύσεις εδώ, με την πιο σημαντική να θεωρώ, από την άποψη του αντίκτυπου που θα έχει, τη δέσμευση πως θα βοηθήσουμε ώστε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες τα επόμενα πέντε χρόνια. Άρα υπάρχουν πολλά διαφορετικά κομμάτια αυτής της επένδυσης και πιστεύω πως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι θα επενδύσουμε μεν πολλά χρήματα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η επένδυση. Νομίζω ότι θα κάνει την εμπειρία της πληροφορικής πιο προσιτή. Τα πράγματα θα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα. Θα είναι ασφαλέστερα και φθηνότερα. Έτσι, αν θέλετε εμείς βάζουμε την υποδομή για αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι το μέσο για να πετύχουμε την πρόοδο που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη και για κέντρα δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την περιοχή στο σύνολό της. Λάβαμε αυτήν την απόφαση εν μέρει για την Ελλάδα αυτή καθ' αυτή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ξεκάθαρα για τη χώρα μια ευκαιρία ανάπτυξης ως κόμβο ταλέντων, ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, ως κόμβο επικοινωνιών. Και αυτή είναι μία από τις ευκαιρίες που μας δίνεται ώστε να στηρίξουμε την Ελλάδα καθώς προσπαθεί να το πετύχει.
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμά σας για την αρχαία Ολυμπία; Γνωρίζω πως υπάρχει αυτό το πρόγραμμα που σχεδιάζει η Microsoft που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με την πολιτιστική κληρονομιά. Τι ακριβώς ετοιμάζετε;
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Είμαστε πραγματικά τυχεροί που συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεργαζόμαστε για να δωρίσουμε στην Ελλάδα αυτές τις εφαρμογές. Για να μπορεί ο καθένας που πηγαίνει και επισκέπτεται την Ολυμπία να μπορεί να πάρει το τηλέφωνό του, να εστιάσει σε έναν αρχαιολογικό τόπο, σε κάποια αρχαιολογικά ευρήματα και αυτό που τελικά θα δει μέσω του τηλεφώνου του δεν είναι μόνο η εικόνα που υπάρχει σήμερα μέσω της κάμερας του, αλλά θα δουν την εικόνα της Ολυμπίας όπως ακριβώς ήταν στην αρχαιότητα. Θα είναι σε θέση να κοιτάξουν γύρω και να δουν τα διάφορα αγάλματα και τον γύρω χώρο. Αυτό θα το κάνουμε όχι μόνο στην Ολυμπία αλλά και στο διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους, ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Ολυμπία και να το δουν με τα ίδια τους τα μάτια.
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτή την επένδυση;
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Είμαστε πραγματικά στις τελευταίες εβδομάδες, εβδομάδες έως μήνες, για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Νομίζω ότι είναι σχεδόν απίστευτο το ότι οι άνθρωποι κατάφεραν να συνεχίσουν να δουλεύουν αυτό το έργο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Υπάρχει μια ομάδα που ήρθε από τη Γαλλία για να βοηθήσει και να συγκεντρώσει όλες τις ψηφιακές εικόνες που χρειάζονται. Επομένως, έχουμε προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα και νομίζω ότι θα δούμε μεγάλο ενδιαφέρον φέτος αλλά και καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν το επόμενο έτος. Τότε θα δούμε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
- Απόστολος Μαγγηριάδης: Επιτρέψτε μου να φέρω λίγο τη συζήτηση στην πολιτική. Είμαστε μόνο ένα μήνα μακριά από τις αμερικανικές εκλογές. Αναρωτιέμαι αν πιστεύετε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάνει αρκετά για να προστατεύσουν τη διαδικασία από κακόβουλες παρεμβολές για να εντοπίσουν την παραπληροφόρηση για παράδειγμα.
- ΜΠΡΑΝΤ ΣΜΙΘ: Νομίζω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τις Προεδρικές εκλογές το 2020 από ό,τι ήμασταν το 2016. Πρώτα καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, το οποίο δεν εκτιμήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Δεύτερον, σε όλο το τεχνολογικό φάσμα κάθε εταιρεία έχει ενισχύσει τις άμυνες της, έχει σκληρύνει τον πόλεμο ενάντια στην παραπληροφόρηση, νομίζω ότι θα ήταν σημαντική και νομίζω τρίτον, η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ενισχύσει πραγματικά τις άμυνες της και έστειλε ένα μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να λάβει αποφασιστική δράση αν εντοπίσει ότι υπάρχουν ξένες κυβερνήσεις που επιδιώκουν να παραβιάσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Καλό θα ήταν να μην θεωρήσουμε πως έχουμε κερδίσει τη μάχη πριν τις εκλογές, να μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι.