ανεργία
Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ανεργία: Άκαρπες οι προσπάθειες μείωσής της λόγω πανδημίας

Ύστερα από μία κοπιαστική προσπάθεια περιορισμού αυτού του κοινωνικού «εφιάλτη», από τα επίπεδα του 30%, στο απόγειο της κρίσης, στο 14,3% του Μαρτίου του 2020, ήρθαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό για να εκτοξεύσουν ξανά την ανεργία στο 18,3% τον Ιούνιο. 

Μία επίπονη και ιδιαίτερα αργή διαδικασία ανάσχεσης της ανεργίας πήγε σχεδόν τρία χρόνια πίσω μέσα σε ένα τρίμηνο. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που η σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η διαρκής ανοδική πορεία κομβικών κλάδων, όπως ο τουρισμός, έδιναν ελπίδες ότι οδεύουμε ολοταχώς προς τα μονοψήφια, προ κρίσης, ποσοστά ανεργίας.

Αλλά το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να βγουν στην ανεργία και οι δεκάδες χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι του τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ο μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου - Μαΐου σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας της Covid-19, επηρέασαν δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου προσλήψεων - απολύσεων του 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών.

Πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας «χάθηκαν» από τον Μάρτιο (οπότε εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού) κι έπειτα, ενώ, καθώς ολοκληρώνεται η φετινή ιδιότυπη τουριστική περίοδος, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο φθινόπωρο, που μόλις ξεκίνησε, και στο «κύμα» της ανεργίας που αναμένεται να το συνοδεύσει.

Τα στοιχεία της Εργάνης που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο δείχνουν ξεκάθαρα την απώλεια θέσεων εργασίας στο οκτάμηνο (σε σύγκριση με το 2019), ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ανεργία αυξήθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς από το 14,3% του περασμένου Μαρτίου σκαρφάλωσε στο 18,3% τον Ιούνιο.

Η αύξηση της ανεργίας τον Ιούνιο «επιστρέφει» την αγορά εργασίας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%) ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που είχε ήδη ξεκινήσει, «φρενάρισε» λόγω του παρατεταμένου lockdown και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα.

Θετικό ισοζύγιο τον Αύγουστο 

Για τον Αύγουστο το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +4.342 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στο 51,23%.

Ωστόσο μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει πολλά για τους μισθούς που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας και τις εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών. Σε σύνολο 160.583 προσλήψεων, μόλις οι 82.267 είναι πλήρους απασχόλησης, οι 65.680 είναι part time και οι 12.636 εκ περιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 160.583, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.241. Από τις 156.241 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.365 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.876 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Αύγουστος 2020 και Αύγουστος 2019, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 1.231 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο 2020 (θετικό ισοζύγιο 4.342 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου 3.111 θέσεων τον Αύγουστο του 2019.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος 2020 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.317.792 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.202.145, εκ των οποίων οι 692.314 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 509.831 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 115.647 νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα τα μέτρα που λειτούργησαν ως «ασπίδα» προστασίας για τους εργαζομένους και τους ανέργους ήταν: 

 

  • οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, 
  • οι άδειες ειδικού σκοπού, 
  • το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», 
  • η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, 
  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, 
  • η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, 
  • η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους 
  • και τα νέα δυναμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης. 

Η δέσμη μέτρων αυτή θα ενισχυθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Στην εποχή του κορωνοϊού

Η πανδημική κρίση έφερε μειώσεις στις προσλήψεις κυρίως εποχικού προσωπικού κατά 457.000 την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου, ενώ και το επόμενο διάστημα οι προσλήψεις είναι πάλι λιγότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank σε έκθεσή της, η επιβολή μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα, από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και μέχρι τον Μάιο, οπότε άρχισε η σταδιακή άρση τους, είχε αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων – τη συρρίκνωση των προσλήψεων το διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι προσλήψεις παρουσίαζαν ένα καθαρό εποχικό πρότυπο, καθώς στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου σημείωναν τις υψηλότερες επιδόσεις πρώτου επταμήνου κάθε έτους.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται, πρωτίστως, στις εποχικές προσλήψεις που πραγματοποιούνταν στο εν λόγω τρίμηνο, δηλαδή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου κάθε έτους. Το 2020, ωστόσο, και εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας της Covid-19, η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική. Συγκεκριμένα οι προσλήψεις περιορίστηκαν σημαντικά το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου, ενώ σημείωσαν αισθητή άνοδο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παράλληλα με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...