Πριν από ένα χρόνο γράφαμε για τα μεγάλα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με μια Οργουελική πόλη-κράτος με τεχνητό φεγγάρι, δεινόσαυρους-ρομπότ, παρακολουθήσεις & όνομα με ελληνικές ρίζες. Ένα σχέδιο της τάξης των 500 δισ. Αυτή θα ήταν η "την πρώτη ανεξάρτητη διεθνή ζώνη του κόσμου"....
Μήπως όμως μόλις ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση για το φιλόδοξο σχέδιο 2030 της Σαουδικής Αραβίας αυτό έχει ήδη “ναυαγήσει”;
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Aramco της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι θα μειώσει μια επένδυση αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τερματικό σταθμό LNG του Port Arthur της Sempra Energy. Ανέφερε επίσης ότι θα καθυστερήσει τις επενδύσεις σε ένα έργο διύλισης και πετροχημικών 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κέντρο Yanbu.
Ο λόγος; Η εξοικονόμηση μετρητών.
Νωρίτερα φέτος, κυβερνητικές πηγές του Ριάντ ανέφεραν στην Wall Street Journal ότι η Σαουδική Αραβία δεν συνεχίζει το έργο ηλιακής φάρμας ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε σχεδιάσει σε συνεργασία με την SoftBank της Ιαπωνίας. Κανείς δεν δούλευε στο έργο, ανέφεραν οι πηγές και το Ριάντ συζητούσε μια αντικατάσταση με αρκετά μικρότερα ηλιακά έργα.
Το έργο της “έξυπνης πόλης” των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Neom, είναι ακόμα στο τραπέζι, όμως από ό,τι φαίνεται. Το υπουργείο πετρελαίου του Βασιλείου δήλωσε πρόσφατα ότι θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του έργου και θα βεβαιωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως.
Το Neom είναι το εμβληματικό έργο του Vision 2030, πνευματικού τέκνου του πρίγκιπα Mohammed που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας στα έσοδα από το πετρέλαιο. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η κίνηση διαφοροποίησης βασίστηκε ακριβώς σε αυτά τα έσοδα από το πετρέλαιο για να υλοποιηθεί.... Και τώρα που αυτά τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των επιπτώσεων που είχε η πανδημία στη ζήτηση πετρελαίου, το όραμα του πρίγκιπα απειλείται.
Υπήρχε πάντοτε αμφιβολία ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να επιτύχει όλα αυτά τα έργα. Ήταν απλά πολύ ακριβό πρότζεκτ, ακόμη και για το τεράστιο κρατικό ταμείο της. Φυσικά, δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι το Βασίλειο θα χρηματοδοτούσε όλες αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες από μόνο του, αλλά βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην Aramco και στα έσοδά της.
Η εταιρεία προχώρησε πέρυσι με τις μισές μετοχές που έπρεπε αρχικά να είναι εισηγμένες. Τα πήγε καλά στην αρχή και έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο, οδήγησε σε πτώση των τιμών της μετοχής της Aramco. Σχεδόν όλα τα αποθέματα πετρελαίου κατέρρευσαν αυτή την άνοιξη. Αλλά αυτό που ήταν καταλυτικό είναι ότι ένα ολόκληρο το πρόγραμμα οικονομικής διαφοροποίησης εξαρτάται από αυτό, εντελώς και απόλυτα. Η Aramco έχει επίσης μεγάλα μερίσματα για να πληρώσει, αλλά τα μετρητά είναι πλέον περιορισμένα.
Συν τοις άλλοις ολοένα και περισσότερα έργα καθυστερούν, έργα που δεν έχουν άμεση σχέση με την οικονομική διαφοροποίηση της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για έργα που έχουν σχέση με τη διεθνή επέκταση της Aramco.
Η εταιρεία επανεξετάζει ένα σχέδιο παραγωγής πετροχημικών 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το διυλιστήριο Motiva στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η Wall Street Journal αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση της εταιρείας. Η εταιρεία παγώνει επίσης για ένα χρόνο τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου στα 13 εκατομμύρια bpd. Αυτή η απόφαση, φυσικά, δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της κατάστασης της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης, και το πιο σημαντικό, τις προοπτικές....
Για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Σαουδική Αραβία κατέγραψε έλλειμμα 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ΑΕΠ συρρικνώνεται, τα μέτρα λιτότητας έχουν επιστρέψει, γίνονται περικοπές δαπανών και η Aramco πρέπει να πληρώσει μέρισμα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως υποσχέθηκε όταν εισήγαγε το 5% των μετοχών της τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.