μείωση παραγωγής πετρελαίου
Οικονομία

Ρωσία και Σαουδική Αραβία κατά χωρών που δεν κάνουν μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν σήμερα σταθερά, μετά τη χθεσινή συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία (OPEC+) να παρατείνουν μέχρι και τον Ιούλιο τις σχεδιαζόμενες περικοπές στην παραγωγή.

Τώρα, το θέμα είναι να συμμορφωθούν τα μέλη του ΟΠΕΚ στα όρια της συμφωνίας των περικοπών, κάτι που – όπως αποδείχτηκε για άλλη μία φορά – δεν έγινε τον Μάιο.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, σε ιδιωτικές συνομιλίες στις 28 Μαΐου ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Νόβακ έκλεισαν το deal της παράτασης των περικοπών για έναν μήνα. Ο Νόβακ συμφώνησε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με όλα τα μέλη της συμμαχίας, ώστε να δοθεί το οριστικό «ναι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία ημέρα αργότερα ωστόσο όλα άλλαξαν όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχειά του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα παραγωγής του Μαΐου, τα οποία έδειξαν ότι η Ανγκόλα, το Ιράκ, το Καζακστάν και η Νιγηρία δεν συμμορφώνονταν στις δεσμεύσεις τους. Η Βαγδάτη ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης.

Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν καθιερώθηκε σύστημα ποσοστώσεων στην παραγωγή, κάποιοι ήθελαν ως «λαθρεπιβάτες» (free riders) να επωφεληθούν από τη συμμόρφωση των άλλων. Χωρίς οι ίδιοι να μειώνουν την προσφορά, έβλεπαν την προσφορά να ανεβαίνει χάρη στις μειώσεις παραγωγής, που έκαναν τα υπόλοιπα μέλη. Στους κόλπους του ΟΠΕΚ είναι γνωστό ως «το πρόβλημα του Πινόκιο».

Ριάντ και Μόσχα ανέλαβαν τον ρόλο του «αστυνομικού» και ύστερα ύστερα από μία εβδομάδα δραματικών διαβουλεύσεων οι τέσσερις παραβάτες έδωσαν τις διαβεβαιώσεις για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ο αντίκτυπος της συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ ήταν άμεσος: το μπρεντ με άνοδο μεγαλύτερη του 1% σκαρφάλωσε στα 42,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύεται 0,7% στα 39,81 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ