Το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον την υποσχεθείσα αυτονομία έναντι του Πεκίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει εμπορικά προνόμια με τις ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη 28/5 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη αμερικανική αντίδραση στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» στην πρώην βρετανική αποικία τον οποίο πρόκειται να ψηφίσει το κινεζικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Κίνας «να επιβάλει μονομερώς και αυθαίρετα» αυτό τον νόμο. «Αυτή η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα ενεργειών που υπονομεύουν θεμελιωδώς την αυτονομία και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, και τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια η Κίνα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ» στο πλαίσιο των διεθνών νομοθεσιών, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον «Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ», που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών υποχρεώθηκε να «πιστοποιήσει» εάν η περιοχή εξακολουθεί να απολαμβάνει την αυτονομία της. Αποφάσισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Επιβεβαίωσα στο Κογκρέσο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν συνεχίζει να αξίζει την ίδια μεταχείριση» με την Ουάσιγκτον που του παρείχε μέχρι τώρα, είπε.
Αυτό αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που χορηγήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία λόγω της αυτονομίας της. Τώρα, εναπόκειται στον Τραμπ να αποφασίσει να τερματίσει ορισμένα, όλα ή κανένα από τα οικονομικά προνόμια που απολαμβάνει σήμερα το Χονγκ Κονγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την Τετάρτη 27/5 ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται να δώσει μια ισχυρή απάντηση στην προγραμματισμένη κινεζική νομοθεσία για την ασφάλεια για το Χονγκ Κονγκ και πως θα την ανακοινώσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ - Απορρίπτει το ενδεχόμενο η Κίνα
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την Τετάρτη 27/5 να διεξαχθεί κατεπειγόντως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.
Δυνάμει των νέων διαδικασιών που έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι βιντεοδιασκέψεις του ΣΑ του ΟΗΕ οργανώνονται στη βάση της συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του. Υπό κανονικές συνθήκες, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να εναντιωθεί στη σύγκληση του ΣΑ εάν εξασφαλίσει τις ψήφους άλλων οκτώ από τα 15 μέλη στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις ενέργειες του κινεζικού κοινοβουλίου, οι οποίες υπονομεύουν θεμελιωδώς τον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών που απορρέει από τη σινοβρετανική Διακήρυξη του 1984» που έχει επικυρωθεί από τον ΟΗΕ και αποτελεί κατά συνέπεια διεθνή «συνθήκη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.
«Πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει πως η Ουάσινγκτον ζήτησε κατά συνέπεια να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αλλά «η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει να διεξαχθεί» αυτή η συνεδρίαση, διευκρινίζει η αμερικανική αποστολή, στηλιτεύοντας την έλλειψη «διαφάνειας και λογοδοσίας στη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειές της».
Αντιδρώντας μέσω Twitter το βράδυ της Τετάρτης ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα. «Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.