Ειδικότερα, το βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% το 2020, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% κτίζοντας στα θετικά αποτελέσματα του περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου και των μέτρων μετριασμού του οικοvομικού αντίκτυπου, ενώ το ακραίο σενάριο, προϋποθέτει δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων το Φθινόπωρο που θα σπρώξουν σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.
Πάντως το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σημαντική ανάκτηση του χαμένου εδάφους το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6%, που είναι πανομοιότυπος με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, επί του οποίου έγιναν οι δημοσιονομικές προβλέψεις, το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, της τάξης του 4,3% το 2020 για να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2021, φτάνοντας στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 116,8% το 2020, λόγω των πράξεων δανεισμού για στήριξη της οικονομίας, για να υποχωρήσει στο 103% τον επόμενο χρόνο.
Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, στο βασικό σενάριο η συρρίκνωση 7% του ΑΕΠ περιλαμβάνει την προϋπόθεση ότι τα μέτρα καραντίνας θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Απριλίου, με μια μεταβατική περίοδο τριών μηνών, την οποία θα ακολουθήσει περίοδος ανάκαμψης στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους.
Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι λόγω των στοχευμένων μέτρων που λήφθηκαν από την κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και των μέτρων μετριασμού του οικονομικού αντικτύπου στην πραγματική οικονομία, η συρρίκνωση της οικονομίας θα περιοριστεί στο 5%.
«Ωστόσο υπάρχουν επίσης καθοδικοί κίνδυνοι στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για πιο παρατεταμένες περιόδους καραντίνας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και λιγότερο περιοριστικής φύσης απ’ αυτές που βρίσκονται τώρα σε ισχύ», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
Ειδικότερα, αναφέρεται σε κίνδυνο εκδήλωσης νέου κύματος κρουσμάτων τον Φθινόπωρο «το οποίο θα εξασκήσει πρόσθετη πίεση στην οικονομία, ενώ δεν θα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο κατά της νόσου».
«Σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, η ύφεση θα είναι βαθύτερη από το βασικό σενάριο με τις αρχικές εκτιμήσεις να φτάνουν στο 13% σε πραγματικούς όρους», τονίζει το ΥΠΟΙΚ.
Για το 2021, το ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζει πως το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει μια μικρή και ανοικτή οικονομία συνιστά και θετικό και αρνητικό παράγοντα στις οικονομικές προοπτικές.
Ειδικότερα, το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται στις υπηρεσίες οδηγεί σε ταχύτερη ανάκαμψη σε σύγκριση με οικονομίες βασίζονται στη βιομηχανία. Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζει πως η εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας στον τουρισμό ενδεχομένως να παρακωλύσει την ανάκαμψη λόγω τριών κινδύνων.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στις απώλειες που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις φέτος, οι οποίες θα εμποδίσουν την ανάκτηση του μεριδίου αγοράς στο μέλλον, τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στις αεροπορικές εταιρείες και τους οργανωτές ταξιδίων, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τουριστικών αφίξεων, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό από ανταγωνιστικούς προορισμούς στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μερίδιο της τουριστικής πίτας.
«Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη, αναμένεται μια προοδευτική ανάκαμψη από το 2021 και εντεύθεν, καθώς τα μέτρα καραντίνας αίρονται με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι έχουν επιβληθεί, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα παραμείνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα και η τουριστική βιομηχανία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να ανακάμψει στα επίπεδα προ της πανδημίας. Για σκοπούς του βασικού σεναρίου, αυτό μεταφράζεται σε μια εκτιμώμενη αύξηση (του ΑΕΠ) κατά περίπου 6% το 2021, υποστηριζόμενο κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και σε λιγότερο βαθμό από την εξωτερική ζήτηση», τονίζει το ΥΠΟΙΚ.