Οικονομία

Ε.Ε.: Υπό απειλή 45 εκατ. θέσεις εργασίας - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Την εκτίμηση ότι περίπου 45 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο επαγγελματικής αστάθειας διατυπώνει ο εμπειρογνώμονας του Cedefop, Κωνσταντίνος Πουλιάκας.

Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ανά την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θέτει σε κίνδυνο επαγγελματικής αστάθειας περίπου 45 εκατ. θέσεις εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αριθμός που αντιστοιχεί στο 23% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ), εκφράζει ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), Κωνσταντίνος Πουλιάκας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου το 30% της συνολικής απασχόλησης που αντιστοιχεί σε 1,2 εκατ. εργαζόμενους, αντιμετωπίζει πολύ υψηλό ρίσκο έκθεσης στον κορονοϊό και επομένως ανάγκης για κοινωνική απόσταση (αν και τα ευρήματα χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση).

Ο κ. Πουλιάκας που εκπόνησε από κοινού με τον Τσέχο συνάδελφό του, Γίρι Μπράνκα, επίσης εμπειρογνώμονα στο Cedefop, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επισημαίνει ότι «για κάποια επαγγέλματα, η αρνητική επίδραση στην απασχόληση είναι μικρότερη λόγω της κρισιμότητάς τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει, «είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή ιατρικής φροντίδας/επαγγελματίες υγείας, που ενώ έχουν αυξημένη έκθεση στον ιό, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν το social distancing».

Ποια επαγγέλματα και ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο

Ο δείκτης που Cov19R δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της έρευνας επιβεβαιώνει ότι οι θέσεις εργασίας στον κλάδο HORECA (φιλοξενία, εστίαση και catering), στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο, καθώς και στις κοινωνικές και προσωπικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ρίσκο έκθεσης σε κίνδυνο. 

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (πχ. ρεύμα ή αέριο), επιστημονικών υπηρεσιών και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), είναι σχετικά προστατευμένοι και επομένως η οικονομική τους απόδοση ενδέχεται να επηρεαστεί λιγότερο στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα επαγγέλματα, υψηλό «σκορ» στον δείκτη έχουν όσοι απασχολούνται στους κλάδους:

  • της παροχής υπηρεσιών φροντίδας,
  • των πωλήσεων κι άλλων προσωπικών υπηρεσιών,
  • το υγειονομικό προσωπικό,
  • οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων.

Αντίθετα, οι υπάλληλοι γραφείου, οι επιστήμονες, οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στο ICT είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.

Οι δύο εμπειρογνώμονες του Cedefop διαπιστώνουν, εν τω μεταξύ, και ασύμμετρο αντίκτυπο των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η ορμή των μέτρων θίγει περισσότερο ευάλωτες ομάδες του εργατικού δυναμικού, όπως οι γυναίκες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, οι μετανάστες και τα άτομα με χαμηλότερη μόρφωση.

Επίσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για άτομα που εργάζονται περισσότερες ώρες ημερησίως ή χρειάζεται να εργαστούν από πολλές διαφορετικές τοποθεσίες, καθώς και για όσους απασχολούνται σε πολύ μικρούς εργασιακούς χώρους. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ