Η μεγαλύτερη "βουτιά" στην ιστορία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο για τις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καθώς σχεδόν μηδένισαν στις διεθνείς χρηματαγορές.
Πριν από λίγο η τιμή του αργού πετρελαίου σχεδόν μηδένισε στις διεθνείς χρηματαγορές. Στη Νέα Υόρκη, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου χάνει σχεδόν 90% και να υποχωρεί στα επίπεδα των 2 δολαρίων το βαρέλι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία, ενώ ένα κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 10,42 δολάρια το βαρέλι στις 31 Μαρτίου του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.
Η κατρακύλα συνεχίζεται χωρίς φρένα για το αμερικανικό αργό εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή δεν θα καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τη βουτιά στη ζήτηση και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο.
Σημειώνεται ότι η τιμή του συμβολαίου έχασε την προηγούμενη εβδομάδα το 1/5 της αξίας της καθώς η συμφωνία του OPEC και άλλων παραγωγών απέτυχε να ανακουφίσει από το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση σε μια συντεθλιμμένη παγκόσμια οικονομία.
Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει την Τρίτη.
Ωστόσο η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο όγκος του πετρελαίου που βρίσκεται αποθηκευμένο στις ΗΠΑ αυξάνεται καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν την δραστηριότητά τους λόγω της μείωσης της ζήτησης.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο χωρητικότητας, όμως υπάρχει φόβος πως θα φτάσουμε», σχολίασε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarthy, προσθέτοντας πως όταν συμβεί αυτό, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους.
Όπως αναφέρει το Reuters, η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται πως βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεγάλη πτώση, η οποία έρχεται λίγο πριν την επικείμενη λήξη ενός συμβολαίου future στο οποίο έχουν γίνει μεγάλες συναλλαγές, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση για νέα μείωση της παραγωγής.
Το sell-off εκτιμάται πως εντείνεται λόγω της άμεσης λήξης των συμβολαίων Μαΐου του WTI, που έφτασε να καταγράφει πτώση πάνω από 120% και είχε αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία. Το future έφτασε στα -3,70 δολ. βαρέλι. «Το συμβόλαιο Μαΐου αναμένεται να λήξει αύριο και το μεγαλύτερο μέρος του ανοικτού ενδιαφέροντος και του όγκου βρίσκεται ήδη στο συμβόλαιο του Ιουνίου», σχολίαζε ο Warren Patterson της ING. Το συμβόλαιο Ιουνίου υποχωρούσε κατά 18,8% στα 20,68 δολάρια το βαρέλι προ ολίγου.
Με την ικανότητα αποθήκευσης κοντά στο μάξιμουμ, κάποιος πρέπει να περιμένει ότι θα σημάνει συναγερμός, κάτι που μεταφράζεται σε επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών στον ΟΠΕΚ, δηλώνει ο Sebastien Galy, στρατηγικός αναλυτής στην Nordea Asset Management.