Κερδισμένη κατά 7 έως 8 δισ. ευρώ είναι η χώρα μας μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup. Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη του OPEN TV Βασίλη Τσεκούρα, αυτά κατανέμονται από δάνεια του ESM, ενω από το ΥΠ.ΟΙΚ τονίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει 3,5 - 4 δισ. ευρώ.
Ακόμη η Ελλάδα κέρδισε ρευστότητα για επιχειρήσεις που φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια και κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις. Επίσης για τη στήριξη της αγοράς εργασίας η χώρα μας κέρδισε 2 - 3 δισ. ευρώ. Αυτά τα ποσά ανοίγουν το δρόμο για ένα νέο επίδομα 800 ευρώ, ενδεχομένως τον Μάιο που θα δοθεί σε εργαζόμενους, επιτηδευματίες και σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.
Τα χρήματα σύμφωνα με το ΥΠ.ΟΙΚ φτάνουν μέχρι και τον Ιούνιο ενώ το "μαξιλαράκι ασφαλείας" μένει για το φθινόπωρο στην περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση.
Πώς κατανέμεται η ενίσχυση των κρατών
Όπως έγραψε η Μαρία Ψαρά στο ethnos.gr ύστερα από αρκετές ώρες συνομιλιών οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup κατέληξαν στη συμφωνία ενίσχυση των κρατών ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ενίσχυση αφορά τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 240 δις. ευρώ, τον μηχανισμό ενίσχυσης της εργασίας ύψους 100 δις. ευρώ αλλά και για το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 200 δις. ευρώ.
Δύσκολη διαπραγμάτευση - Οπισθοχώρηση Ολλανδίας
Οι συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης που κράτησαν χθες Πέμπτη, για τουλάχιστον 15 ώρες είχαν πλούσιο παρασκήνιο αναφορικά με την στάση που κράτησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών. Η χώρα που έκανε πιο πολύ πίσω ήταν η Ολλανδία, η οποία δέχθηκε τα χωρίς όρους δάνεια του ESM για άμεσους ή έμμεσους ιατρικούς σκοπούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας έπαιξε η Γερμανία. Ο Όλαφ Σολτς φέρεται να ήταν εκείνος που έπεισε τον Ολλανδό Χούκστρα να τα «βρει» με τον Ιταλό Γκουαλτιέρι. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Γαλλία που φρόντισε να «συμβιβάσει» με τη διαφωνία για το κορονοομόλογο, προτάσσοντας όμως την ιδέα του Ταμείου, για το οποίο είχε επιμείνει και στα προηγούμενα Eurogroup.
Σε ερώτηση του ethnos.gr προς τον Πρόεδρο του Eurogroup εάν τα χρήματα θα είναι αρκετά για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης ο Μάριο Σεντένο άφησε να εννοηθεί αν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, αλλά αυτό θα κριθεί από την κατάσταση που θα διαμορφώσει στο άμεσο μέλλον η πανδημία.