Οικονομία

Στα ύψη η ζήτηση για χρυσό: Ο κορωνοϊός "εκτοξεύει" την αξία του - Στον "πάτο" οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν συνεχώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αξία του χρυσού είναι η υψηλότερη εδώ και πολλά πολλά χρόνια αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Λόγω του κορωνοϊού, ο χρυσός θεωρείται ως το ασφαλέστερο καταφύγιο από τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η σχετική αξία του χρυσού έχει αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο της, εδώ και 10 χρόνια υπερνικώντας την αξία όλων των άλλων μετάλλων καθώς η εξάπλωση του ιού διαλύει την βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ταχεία μεταβολή της αξίας αυτών των μετάλλων δείχνει την κλίμακα της οικονομικής ζημιάς που οι επενδυτές φοβούνται ότι προκαλούν ήδη τα μέτρα περιορισμού των κυβερνήσεων, θέτοντας τις αγορές σε βαθιά ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, ο "μαύρος χρυσός", το πετρέλαιο, έφτασε στα $30 το βαρέλι και βρισκόμαστε μάρτυρες της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου από την εποχή της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1991.

Το 2019, οι ειδικοί ανέφεραν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξάνονταν το 2020. Ωστόσο, η πανδημία έχει επηρεάσει τη ζήτηση τρομερά.

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της εταιρείας Wood Mackenzie, Gavin Thompson, (μια διεθνής εταιρεία συμβούλων ενέργειας), δήλωσε ότι "το 2020 μας έχει χτυπήσει σαν γροθιά".

Γιατί συνεχίζει να μειώνεται η τιμή του πετρελαίου; Κυριολεκτικά, η αγορά πετρελαίου μαστίζεται από τρεις καταστροφές.

  • Περισσότερος ανταγωνισμός, από μια ασταμάτητα διευρυνόμενη βιομηχανία σχιστολιθικών πετρωμάτων.
  • Έλλειψη ζήτησης: Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο  το 2020, παρόλο που υπήρξε μια κόντρα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμάνι.
  • Απαγορεύσεις των ταξιδιών και την παγκόσμια καραντίνα, οι οποίες προκάλεσαν τον περιορισμό στην χρήση του πετρελαίου. Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο το  χαρτί υγείας από ότι χρειάζονται πετρέλαιο.

Επίσης η Σαουδική Αραβία, το πιο ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, αποφάσισε στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα να διαλύσει την πρόσφατη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και να υιοθετήσει μια νέα πολιτική μεγιστοποίησης των επιπέδων παραγωγής, με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Αυτή η νέα πολιτική των Σαουδαραβών, η οποία αναπροσαρμόζει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, δίνει στη Σαουδική Αραβία ένα μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα.

Αυτό το βήμα είναι πολύ άσχημο για πολλές χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, αλλά και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας και τους παραγωγούς σχιστολιθικών πετρωμάτων, επειδή η πτώση των τιμών θα μειώσει δραστικά τα έσοδά τους και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις θα τους οδηγήσει σε πτώχευση.

Οι Σαουδάραβες όμως μπορούν να αντεπεξέλθουν σε χαμηλότερες τιμές και μπορούν να διατηρήσουν πολύ χαμηλές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς παράγουν το φθηνότερο πετρέλαιο στον κόσμο στα 8,98 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με την έκθεση της Saudi πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Υπενθυμίζουμε ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ  κοστίζει 23,35 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η ρωσική παραγωγή κοστίζει κατά μέσο όρο 19,21 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με την Energy Information Administration.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως εκ τούτου, αυτός ο πόλεμος τιμών θα πλήξει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία περισσότερο από τη Σαουδική Αραβία. Επομένως, φαίνεται ότι ο χρυσός, το πολυτιμότερο μέταλλο στην ανθρώπινη ιστορία θεωρείται και πάλι μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση του δολαρίου είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού. Ο χρυσός και το δολάριο έχουν αντίστροφη σχέση: όταν το δολάριο αποδυναμώνεται , οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν και το αντίστροφο.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτήν τη συμπεριφορά. Επειδή, όπως γίνεται και σε άλλα εμπορεύματα ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια. Ένα αδύναμο δολάριο κάνει το χρυσό φθηνότερο, κάτι το οποίο με τη σειρά του προσελκύει περισσότερη ζήτηση γι 'αυτό.

Στην πραγματικότητα, ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως το λιγότερο επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο σε αβέβαιους καιρούς και οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 έχουν δείξει μεγάλη αναζωπύρωση της γεωπολιτικής αστάθειας.

Ο κ. Stuart Clark, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Quilter Investors, δήλωσε ότι οι επενδυτές αναζητούν κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων όπου μπορούν να βρουν κάποια προστασία από τις παγκόσμιες ανησυχίες.

Αυτός ο ιός όμως μας δείχνει ότι η αβεβαιότητα, ο φόβος και οι συναισθηματικές αποφάσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι συνήθειες μας έχουν αρχίσει να αλλάζουν λόγω του κορωνοϊού. Ως ανθρώπινα όντα είμαστε βαθιά επηρεασμένοι από την λογική του κοπαδιού, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται ειδικά σε αυτές τις περιστάσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ