Οικονομία

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ

Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2018 θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το επόμενο διάστημα περίπου 4.000 νοικοκυριά ενώ άρχισε να τρέχει ο χρόνος για το επίδομα του 2019 με την υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 3.001 ευρώ ως 4.700 ευρώ.

Η εισοδηματική ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ κάθε έτος με πίστωση στον ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εντός των δέκα πρώτων ημερολογιακών ημερών του μήνα που έπεται της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας της κάθε αίτησης.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικογένειες, καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες:

α. Ελλήνων υπηκόων.

β. Υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

γ. Πολιτών των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετών πολιτών.

Στην περίπτωση που ο πατέρας δεν είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά είναι η μητέρα, την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούται αυτή.

Ως «οικογένεια» νοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντων συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο-αρχηγό της οικογένειας.

Ως μονογονεϊκές οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες που αποτελούνται συγκεκριμένα από:

αα) Πατέρα άγαμο, χήρο ή διαζευγμένο και τα τέκνα του (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά.

ββ) Μητέρα άγαμη, χήρα ή διαζευγμένη και τα τέκνα της (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τη βαρύνουν φορολογικά.

Μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια. Ως οικογένεια νοείται αυτή που αποτελείται τουλάχιστον από δύο (2) μέλη. Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, υποβάλλεται στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας των ενδιαφερομένων από το μέλος της οικογένειας, λόγω της υπηκοότητάς του οποίου ζητείται η χορήγηση της ενίσχυσης ή από τρίτο πρόσωπο ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένο.

Οι εξουσιοδοτημένοι για την παραλαβή των αιτήσεων υπάλληλοι των ΚΕΠ υποχρεούνται στην παροχή ενημέρωσης, και κάθε, εν γένει, δυνατής υποστήριξης στους αιτούντες, για την πλήρη συμπλήρωση όλων των πεδίων της αίτησης, καθώς και για την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες των καθ ύλην Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ.

Οι αιτήσεις για κάθε ημερολογιακό έτος, από την έναρξη ισχύος της απόφασης και στο εξής, υποβάλλονται από 25 Αυγούστου μέχρι 30 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Για το έτος 2019 από την έναρξη ισχύος της απόφασης και μέχρι 15 Μαΐου 2020.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, καθώς και δήλωση συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ και διασταύρωσης των στοιχείων του ιδίου και των μελών της οικογενείας του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ