Τα πάνω κάτω έρχονται για τους οφειλέτες που έχουν κόκκινα δάνεια.
Ενυπόθηκα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια θα μεταφερθούν σε funds με αποτέλεσμα να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες για την πρώτη κατοικία.
Η κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και funds στα χέρια των οποίων περνάνε στεγαστικά δάνεια να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και όρους αποπληρωμής στους δανειολήπτες, ώστε να τακτοποιηθεί μεγάλο ποσοστό αυτών των δανείων και να περιορισθεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Τα κόκκινα δάνεια
Στα τέλη Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Από την άλλη πλευρά οι δανειστές δεν δίνουν άλλο περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση για νομοθετικές πρωτοβουλίες που είτε θα παρέτειναν το ισχύον καθεστώς, είτε θα οδηγούσαν σε νέα ρύθμιση.
Καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει στην Ε.Ε. – και αυτό απαιτούν οι δανειστές να ισχύσει τώρα και στην Ελλάδα.
Τους τελευταίους μήνες άλλωστε όλα και περισσότεροι δανειολήπτες σπεύδουν στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Οι τράπεζες κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποίησαν περίπου 80.000 με 100.000 ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων συνολικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι πλειστηριασμοί
Στόχος του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά να βγουν στο «σφυρί» όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και περιουσίες σε ακριβές περιοχές.
Για τον λόγο αυτό, με email απευθύνθηκε η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους στους 40.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και ενέχυρο πρώτη κατοικία, που μπήκαν στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση της οφειλής τους, δέχθηκαν την άρση του απορρήτου, αλλά δεν προχώρησαν σε συμφωνία με τις τράπεζες.