«Μάχη» νομικών επιχειρημάτων δόθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία καλείται να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης στον Δημόσιο τομέα. Μετά την οποία απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ., η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί περίπου το Πάσχα, η υπόθεση θα αναπεμφθεί και πάλι στο τρίτο Τμήμα για να επιλυθούν και άλλα νομικά θέματα που έχουν τεθεί.
Υπενθυμίζεται, ότι για το ζήτημα έχει εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε Συνταγματική την απόφαση κατάργησης των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας στο Δημόσιο. Ωστόσο, για το ίδιο ζήτημα το τρίτο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά πλειοψηφία έχει κρίνει ότι μη νομίμως, δεν καταβλήθηκαν τα επιδόματα εορτών και αδείας, δεδομένου ότι «οι διατάξεις με τις οποίες καταργήθηκαν οι εν λόγω συνταξιοδοτικές παροχές αντίκεινται στο Σύνταγμα». Μετά την απόφαση το τμήμα παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώπιον της οποίας συζητήθηκε σήμερα το θέμα.
Οι συνταξιούχοι, που ζητούν να τους επιδικαστεί και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως, της αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κ.λπ.
Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους συγκαταλέγεται «η σημαντική επιβάρυνση των περιουσιακών δικαιωμάτων των συνταξιούχων, επιβάλλοντάς τους ένα δυσανάλογο βάρος», η συρρίκνωση του εισοδήματός τους, αλλά και το γεγονός ότι «ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, ως υπερήλικες, με σοβαρά προβλήματα υγείας και με μοναδικό ατομικό εισόδημα τη σύνταξή τους που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης τους».
Τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της κατάργησης από 1.1.2013 των συγκεκριμένων επιδομάτων στους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα, η οποία επιβλήθηκε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, υποστήριξε ο Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνιος Νικητάκης, ενώ στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ).