Οικονομία

Ρεκόρ έμμεσων φόρων στα μνημονιακά χρόνια από την κυβέρνηση

Στο υψηλότερο ποσοστό αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας θα αναρριχηθούν οι άδικοι έμμεσοι φόροι μέσα στο 2017.

Η κυβέρνηση που υπερασπίζεται –κατά δήλωση- τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα, «παρέλαβε» από την προηγούμενη κυβέρνηση την έμμεση φορολογία στο 13,4% του ΑΕΠ και εκτόξευσε το ποσοστό στο 15,1% ενώ στην ίδια περίοδο, οι άμεσοι φόροι (που θεωρητικά τουλάχιστον είναι δικαιότεροι καθώς βαραίνουν αναλογικά με το εισόδημα) έχουν περιοριστεί στο 11,4% του ΑΕΠ από 11,6% που ήταν το 2014.

Τόσο υψηλό ποσοστό για τους έμμεσους φόρους δεν έχει καταγραφεί από το 2008 μέχρι σήμερα κάτι που σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που καταρρίπτει και το ρεκόρ άδικης φορολογίας για όλη τη μνημονιακή περίοδο.

Με τέτοια επίδοση δικαιολογείται λόγω του 3ου υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη, το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που απεμπόλησε το δικαίωμα να έχει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ (στα νησιά του Αιγαίου) αλλά και του ότι η χώρα έχει τους υψηλότερους συντελεστές υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Και μια τέτοια επίδοση κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει μεταξύ των υπόλοιπων χωρών μελών του ΟΟΣΑ καθώς σε καμία χώρα δεν επιβάλλεται τόσο βαριά φορολογία στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών.

Από τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης για τη φορολογία που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα προκύπτει και το μεγάλο πρόβλημα της κατανομής των φορολογικών βαρών το οποίο μάλιστα αναδείχτηκε και από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.

H σύγκριση με την Ευρώπη

Με βάση τα στοιχεία του 2016, οι φόροι στα προϊόντα και στις υπηρεσίες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 15,8% έναντι μόλις 9,1% που αποδίδουν οι φόροι στο εισόδημα και στα κέρδη. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη ενώ η σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος:

 

1.      Στην Ισπανία, οι φόροι στα προϊόντα και στις υπηρεσίες αποδίδουν το 9,8% του ΑΕΠ και οι φόροι στο εισόδημα το 9,4% δηλαδή η επιβάρυνση είναι μοιρασμένη

2.      Στην Ιταλία, χώρα η οποία επίσης χαρακτηρίζεται από τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και την παραοικονομία, οι άμεσοι φόροι αποδίδουν περισσότερο σε σχέση με τους έμμεσους (13,7% έναντι 12,1%)

3.      Ίδια εικόνα και στην Γερμανία: οι φόροι στο εισόδημα αποδίδουν το 12% του ΑΕΠ και στα προϊόντα το 10,2%

Άλλη χώρα στον ΟΟΣΑ που να αντλεί τόσους πολλούς φόρους αναλογικά με το ΑΕπ από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες όπως συμβαίνει στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το 15,8% είναι το υψηλότερο ποσοστό διεθνώς γεγονός ότι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα. Ο Καναδάς είναι στο 7,4%, οι ΗΠΑ στο 4,4%, η Μεγάλη Βρετανία στο 10,7%, η Γαλλία στο 11,1%, η Πορτογαλία στο 13,6% ενώ ακόμη και η Τουρκία έχει χαμηλότερο ποσοστό της τάξεως του 11,1%

Εξαιρετικά υψηλά αναλογικά με το ΑΕΠ εμφανίζεται και η απόδοση των φόρων στην περιουσία. Το  2,6% της Ελλάδας είναι ένας από τους βαρύτερους δείκτες στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ. Ενδεικτικά, η Πορτογαλία έχει 1,3%, η Πολωνία 1,4%, η Νορβηγία είναι στο 1,2% η Σουηδία στο 1,1% όπως επίσης και η Γερμανία είναι στο 1,1%. Στην Γαλλία το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και φτάνει 4,1% αλλά αυτό οφείλεται σε ειδικούς λόγους (σ.σ στα ακίνητα της Γαλλίας έχει επιβληθεί φόρος που συνδέεται και με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ