Οικονομία

Ξαφνικά... θρίλερ στο παρά ένα της εκταμίευσης της δόσης - «Αγκάθι» οι νομικές εγγυήσεις

Μπορεί το ΔΝΤ να μην έχει ακόμα επικυρώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται όμως να πιέζει ακόμα για να επιβάλει τους όρους του χωρίς να αρκείται στην προνομοθέτηση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο για το 2019 και μετά, βάζοντας σε περιπέτειες την εκταμίευση της δόσης.

Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το ΔΝΤ έχει καταγράψει την έλλειψη ενός βασικού για τη συμμετοχή του προαπαιτουμένου, το οποίο ζητούσε επίμονα και αφορά στη νομική γνωμοδότηση πως δεν θα καταπέσουν σαν αντισυνταγματικές η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ή η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Παρά την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου, η νομική εγγύηση που ζητούσε το Ταμείο δεν έχει παρασχεθεί, επειδή η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το τελικό ύψος των συντάξεων.

Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, λέγεται πως η κυβέρνηση προσπάθησε να παρακάμψει την απαίτηση του ΔΝΤ, με το σκεπτικό ότι αφού δεν θα δώσει χρήματα πριν το 2018, δεν χρειάζεται να έχει από τώρα στα χέρια του και μια «εγγυητική επιστολή» για τη νομιμότητα των μέτρων που προνομοθετήθηκαν, ώστε η Αθήνα να μπορέσει «να το παίζει δίπορτο» αναλόγως των εξελίξεων.

Στη βάση αυτή, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου (λίγες ώρες πριν συνεδριάσει το Eurogroup) απέφυγε να πάρει οριστική και ξεκάθαρη θέση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, η μειοψηφία του ΝΣΚ τάχθηκε υπέρ της άποψης πως η προνομοθέτηση των μέτρων είναι αντισυνταγματική!

Ωστόσο επεκράτησε τελικά η άποψη -λόγω της λεπτότητος της κατάστασης λίγο πριν το Eurogroup- ότι το Νομικό Συμβούλιο δεν πρέπει να τοποθετηθεί, καθώς δεν έχουν καν ακόμα εκδοθεί οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και, ελλείψει στοιχείων, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πόση θα είναι για κάθε κατηγορία συνταξιούχων η τελική σύνταξη μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Αν και δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, το σκεπτικό της πλειοψηφίας ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν εγγυάται το ύψος των συντάξεων, αλλά η Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτάσσει ότι πρέπει να διαφυλλάσσεται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και μετά τις απώλειες. Χωρίς όμως στοιχεία από την κυβέρνηση για να μπορέσει να κάνει τον υπολογισμό αυτόν, το ΝΚΣ δεν θα μπορούσε να λάβει θέση αν και κατά πόσον επαρκεί η τελική σύνταξη που θα λαμβάνουν το 2019 οι συνταξιούχοι, για να μην καταπέσει στα δικαστήρια η περικοπή της.

Ωστόσο το ΔΝΤ, όπως λένε πηγές και στην Αθήνα, έχει εντοπίσει την εκκρεμότητα και δεν δείχνει διατεθειμένο να περιμένει την απάντηση που ζητά ως το 2018. Αντιθέτως, προσπαθεί να «ζεστάνει» την υπόθεση στο «και ένα» της συμφωνίας. Ελληνικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση πάντως, επιβεβαίωναν ουσιαστικά την ανατροπή, υποστηρίζοντας όμως πως παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ «δεν θα κινδυνεύσει η δόση» για το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο απομένει το πολύ μια εβδομάδα ακόμη για να εγκριθεί η δόση και το τι μέλλει γενέσθαι τελικώς θα κριθεί στις αμέσως επόμενες μέρες μέχρι να συζητηθεί η εκταμίευση από το διοικητικό συμβούλιο του ESM και τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που το απαρτίζουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...