Επιμένει το ΔΝΤ στην θέση του πως συμμετοχή με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα θα υπάρξει μόνο με ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου.
Λίγες μόνο ώρες μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι η συμφωνία στην Αθήνα τακτοποιεί ένα προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά επιμένει ότι χρειάζεται ακόμα η ελάφρυνση του χρέους.
Ως γνωστόν, η συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ, την όποια έχουν εκφράσει πολλές φορές τόσο οι εκπρόσωποί του όσο και η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η θέση του ΔΝΤ ομοιάζει κατά κάποιον τρόπο με αυτήν του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, αν και δεν αναφέρεται στο χρέος, δεν βιάζεται να... πανηγυρίσει την συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς, όπως τονίζει, χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κοινό ανακοινωθέν των δανειστών για την προκαταρκτική συμφωνία
Για επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας, που θα είναι η βάση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, κάνει εν τω μεταξύ λόγο το κοινό ανακοινωθέν των πιστωτών μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων.
Όπως επισημαίνουν, η συμφωνία θα συμπληρωθεί με συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ακολουθεί αναλυτικά το ανακοινωθέν:
«Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με δέσμη πολιτικών για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας του ΕΜΣ. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως την εν λόγω δέσμη πολιτικών. Τις προσεχείς εβδομάδες, η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».