Οικονομία

Ο Ν.Τραμπ ανατινάζει την Ευρωζώνη με «άρμα» το ΔΝΤ και την Ελλάδα; - Γυρίζει μπούμερανγκ στο Σόιμπλε το «όπλο» του για τη γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε.

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ανατινάζει» την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη με «άρμα» την Ελλάδα και το ΔΝΤ; Είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση στο Ταμείο, στην οποία θα καθοριστεί η στάση του για το ελληνικό πρόγραμμα έρχονται στο φως τη δημοσιότητας στοιχεία που δείχνουν ότι το «όπλο» που χρησιμοποιεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να επιβάλει την πολιτική της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πώς του γυρίζει μπούμερανγκ.

Μένει βεβαίως να αποδειχθεί αυτό, όπως και το πώς μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Να φανεί δηλαδή, αν η Ελλάδα θα βρεθεί ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο Grexit ή αν θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα με συνέπεια να αναλάβει ο ESM τη διαχείριση του. Είναι κάτι που έχει ζητήσει η κυβέρνηση αλλά αρνείται πεισματικά ο Σόιμπλε που τα έχει κάνει «πλακάκια» με τον Τόμσεν του ΔΝΤ.

Χθες το βράδυ υπήρξαν δύο σημαντικά δεδομένα, που μπορεί εν πολλοίς και να δείχνουν τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας. Και αυτά ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα 6 Φεβρουαρίου η συζήτηση δύο εκθέσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα που θα αποτελέσουν και την περαιτέρω στάση του.

Το πρώτο είναι η άποψη που διατύπωσε ο νέος πρεσβευτής που όρισε ο Τραμπ για την Ευρωπαϊκή Ένωση Τεντ Μάλοχ. Όπως είπε, θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μάλοχ τόνισε πως υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του.

«Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων, όμως κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μάλοχ, οικονομολόγος στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, έχει εκφραστεί επανειλημμένα με έντονο σκεπτικισμό για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος λέγοντας εξ αρχής πώς την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ήδη, η Λεπέν στη Γαλλία το έχει εξαγγείλει. Αν κερδίσει τις εκλογές στη χώρα της τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνει, όπως είπε, θα είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και το δεύτερο ένα δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο δεδομένο που προκαλεί μία ανησυχία στην κυβέρνηση είναι η αποκάλυψη βασικών σημείων της έκθεσης του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.

Οι βασικές παραδοχές της έκθεσης του Ταμείου είναι ότι το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την μείωσή του, όπως η σταθεροποίηση των επιτοκίων σε επίπεδο μέχρι 1,5% για 30 χρόνια με παράλληλη επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2070.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις των συντάξεων υπολογίζονται στο 1% του ΑΕΠ ενώ τονίζεται ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα 11% και εμμέσως προτείνει νέο κούρεμα των συντάξεων.

Επίσης εκτιμά ότι θα χρειαστεί «μαξιλαράκι» 10 δισεκατομμυρίων για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ευθέως εκφράζει την άποψη ότι η προσπάθεια των Ευρωπαίων να επιβάλλουν στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια 10ετία, δεν μπορεί να βγει στην πράξη και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Δεν είναι καινούργια αυτά που ζητάει το ΔΝΤ, αλλά φαίνεται πώς επιμένει στο ότι δεν είναι βιώσιμο του ελληνικό χρέος, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η Κομισιόν και ο κ. Σόιμπλε και προτείνει νέα σκληρά μέτρα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. Μόνο που τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να ληφθούν από την κυβέρνηση γιατί την αμέσως επόμενη στιγμή θα πέσει.

Είναι δηλαδή εμφανέστατη η διαφωνία Ε.Ε. και ΔΝΤ και ίσως αυτή την φορά να μην έχει να κάνει με έναν εκβιασμό προκειμένου η Ελλάδα να λάβει και νέα μέτρα, αλλά με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να απεμπλακεί το Ταμείο από την Ελλάδα και γενικότερα της Ε.Ε. ή ακόμη και καταφέρουν ένα πλήγμα στην πολιτική του Βερολίνου που εξουσιάζει την Ευρώπη.

Με λίγα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως στρέψει το ΔΝΤ εναντίον του Σόιμπλε και της Μέρκελ που μέχρι σήμερα αυτοί χρησιμοποίησαν προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για τη Γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...