Η ρωσική αμυντική εταιρεία Starooskolskoye Design Bureau “Reanimator” αναπτύσσει σήμερα ένα πολύ φιλόδοξο στρατιωτικό πρόγραμμα ονόματι Cerberus (Κέρβερος). Το εν λόγω σύστημα σχεδιάζεται ειδικά για να ελέγχει σμήνη drones με την βοήθεια οπτικών ινών. Σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς, πρόκειται για μία πραγματική καινοτομία στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
Πώς Ακριβώς θα Λειτουργεί;
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρωσικά μέσα, η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Cerberus είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα τον φετινό Αύγουστο, κατά την διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Army 2025 στην Μόσχα.
Σήμερα το Cerberus βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Το σύστημα σχεδιάζεται ως μία κινητή πλατφόρμα, η οποία θα είναι εγκατεστημένη σε σασί στρατιωτικού φορτηγού και θα περιέχει έξι με δώδεκα βάσεις για drones, οι οποίες θα συνδέονται με τον κεντρικό υπολογιστή μέσω οπτικών ινών.
Θεωρητικά, ένα σύστημα τύπου Cerberus θα μπορεί να αντικαταστήσει μία πλήρη στρατιωτική ομάδα χειριστών drones στο πεδίο της μάχης.
Τα drones που θα μεταφέρει ο «Κέρβερος» είναι σχεδιασμένα να εκτελούν ένα μεγάλο εύρος αποστολών, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων αναγνώρισης και κατασκοπίας ή ακόμη και επιθέσεις με πυρομαχικά.
Το Cerberus διαφημίζεται ως ένα πρωτοποριακό αυτόνομα σύστημα. Τα drones που θα εκτοξεύει θα επιχειρούν συνεργατικά σε ένα σμήνος και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθούν τις εντολές ενός και μόνο χειριστή, ο οποίος θα βρίσκεται στην καμπίνα του φορτηγού της πλατφόρμας.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται ένας χειριστής για κάθε drone που θα μεταφέρει το Cerberus. Ένα άτομο θα δίνει την βασική εντολή και θα μπορεί να κάνει προσαρμογές στην πορεία του σμήνους, ωστόσο όλη την υπόλοιπη διαδικασία θα την αναλαμβάνει το σύστημα.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο οι Ρώσοι κατασκευαστές του Cerberus θα χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα αναπτύσσεται σήμερα μία μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα περιλαμβάνεται στο σύστημα Cerberus και θα ελέγχει το σμήνος των drones.
Με την βοήθεια αυτής της τεχνητής νοημοσύνης, όλα τα drones θα επιχειρούν σαν μία ενωμένη και διασυνδεδεμένη ομάδα, η οποία θα μπορεί να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και να αποφεύγει εχθρικές απειλές.
Δεδομένων όλων αυτών, το Cerberus θα αποτελεί ουσιαστικά ένα αυτόνομο και κινητό κέντρο ελέγχου μικρών μη επανδρωμένων αεροχημάτων για το πεδίο της μάχης. Θεωρητικά ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να διαπρέψει στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, για αυτό και αναμένουμε να το δούμε στην Μόσχα το καλοκαίρι.