Τα πράγματα στην Μολδαβία αρχίζουν και παίρνουν ανησυχητική τροπή, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ η κυβέρνηση της Μολδαβίας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να επαναφέρει την Υπερδνειστερία στον έλεγχο της χώρας, κάτι που αντίκειται όμως στην Μόσχα που επικαλείται την συμφωνία ΝΑΤΟ-ΕΣΣΔ το μακρινό 1992.
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρεκάν ανακοίνωσε την επίσημη απαίτηση από την Ρωσία, στις 6 Ιανουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την κρίση στην χώρα.
Την ίδια περίοδο έχουμε διακοπές στην παροχή νερού, μετά τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει η ενεργειακή κρίση στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσάν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στην ομιλία του τόνισε ότι η επανένταξη της Υπερδνειστερίας, παραμένει βασικός στόχος της πολιτικής της Μολδαβίας, παρά τη δύσκολη κατάσταση, που φέρεται να επιδεινώνεται από τις ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή.
Ο Ρεκάν σημείωσε ότι το πρώτο βήμα προς την επανένταξη θα πρέπει να είναι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της Υπερδνειστερίας.
Αυτό το βήμα, σύμφωνα με τον Μολδαβό πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για μια επακόλουθη ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
"Η επανένταξη της χώρας πρέπει να ξεκινήσει με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, η οποία θα μας επιτρέψει να κυβερνήσουμε σωστά την περιοχή. Αγωνιζόμαστε για μια ειρηνική λύση και η ειρήνη ξεκινά με την απόσυρση των στρατευμάτων", είπε ο ίδιος.
Ο Ρεκάν με την προτροπή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ζήτησε επίσης την αντικατάσταση του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην περιοχή με ένα ανεξάρτητο διεθνές σώμα διατήρησης της ειρήνης.
Κατά τη γνώμη του, αυτό θα σταθεροποιήσει την κατάσταση και θα δώσει προϋποθέσεις για διάλογο.
Μετά την ανάπτυξη διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, οι αρχές της Μολδαβίας θα μπορούν να αρχίσουν να παρέχουν διοικητικές, κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Υπερδνειστερίας.
"Προς το παρόν", είπε ο ίδιος, "η κυβέρνηση εστιάζει στη λεγόμενη «απομακρυσμένη» επανένταξη".
Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την ένταξη των κατοίκων της Υπερδνειστερίας στο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της Μολδαβίας.
Συγκεκριμένα, λαμβάνονται μέτρα για την απλούστευση της πρόσβασης των επιχειρήσεων της Υπερδνειστερίας στις αγορές της ΕΕ και την ένταξή τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να δημιουργήσουμε για τους κατοίκους της Υπερδνειστερίας συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που είναι διαθέσιμες σε άλλους πολίτες της Μολδαβίας περιορίζει τις ευκαιρίες μας», εξήγησε ο Μολδαβός πρωθυπουργός.
Το ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα στην Υπερδνειστερία υπηρετεί επίσημα ως ειρηνευτική δύναμη από την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός το 1992.
Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, το αίτημα για απόσυρση των στρατευμάτων ( που έχει γίνεικαι στο παρελθόν) είναι μια φιλόδοξη αλλά απίθανη κίνηση βραχυπρόθεσμα.
Η Υπερδνειστερία, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία παρέχει οικονομική και πολιτική υποστήριξη στην περιοχή.
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας περιπλέκουν κάθε προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης.
Η Υπερδνειστερία είναι μια ρωσόφωνη περιοχή που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητη
Πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία εν μέσω φόβων ότι θα συγχωνευόταν με τη Ρουμανία.
Ένας πόλεμος το 1992 μεταξύ της πρόσφατα ανεξάρτητης Μολδαβίας και των αυτονομιστών, έφερε την παρουσία Ρώσων «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην περιοχή.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι η κίνηση του Πούτιν ακολουθεί το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας.
Από το 2017, έχει γίνει γνωστό ότι έναν νέο μέτωπο ανοίγουν οι ΗΠΑ σε Ρουμανία ( διαθέτουν βάση και Μολδαβία με άμεσο και κύριο στόχο την εκδίωξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που εδρεύουν στην Υπερδνειστερία, πάση θυσία.
Οι Αμερικανοί ετοιμάζουν δυνάμεις και βάση στην Μολδαβία εγείροντας αντιθέσεις μέσα στην χώρα και παρέμβαση από τον πρόεδρο της χώρας.
Ρωσικά τηλεοπτικό δίκτυο είχε αναφέρει παλαιότερα ότι, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναζητά εργολάβους για την κατασκευή νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Μολδαβία στο χωριό Bulboaca, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο έντονης παρουσίας νατοϊκών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα.
Επίσης το συνταγματικό δικαστήριο της Μολδαβίας έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Υπερδνειστερία.
Τα σενάρια που εμφανίζονται από την πλευρά του ΝΑΤΟ για την Μολδαβία είναι αρκετά , αλλά όλα καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα.
«Πρέπει να εκδιωχθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή πάση θυσία».
Πολλοί διεθνείς αναλυτές και εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η Μολδαβία λίαν συντόμως θα αποτελεί το επόμενο «καυτό» μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.