Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η Μόσχα θα χτυπήσει με δύναμη-Η απώλεια της Συρίας μετατρέπει την Τουρκία στον μεγαλύτερο κόμβο μεταφοράς αερίου στην ΕΕ

Η κατάληψη της εξουσίας στη Συρία επιτρέπει στην Τουρκία να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, κάτι που δεν αφήσει αντουφέκιστο η Ρωσία που χάνει την πρόσβαση στην Μεσόγειο μαζί με τον ενεργειακό εφοδιασμό στην γηραιά Ήπειρο.

Η πολιτική αστάθεια στη Συρία και οι συνεχιζόμενες αλλαγές στην περιοχή θα μπορούσαν να επηρεάσουν ριζικά τις οδούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Τουρκία και την Ευρώπη, αναφέρει ΜΜΕ.

Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο κύριος ωφελούμενος της τρέχουσας κατάστασης, δημιουργώντας μια άμεση οδό για τον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω του συριακού εδάφους, από την Μέση Ανατολή.

Ο λόγος είναι ότι η οδό αυτή εμπεριέχει μικρότερο κόστος  μεταφοράς του φυσικού αερίου, μειώνοντας την εξάρτηση από εναλλακτικές, μεγαλύτερες και ακριβότερες διαδρομές, όπως ο αγωγός East Med για παράδειγμα.

Η Συρία, αν και δεν είναι σημαντικός παίκτης στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει τεράστια στρατηγική γεωγραφική θέση, γεγονός που την καθιστά βασικό κρίκο για τη διαμετακόμιση πρώτων υλών από τις χώρες του Κόλπου και το Ιράν.

Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε έργα αγωγών που παρακάμπτουν ασταθή εδάφη, αλλά ο έλεγχος της συριακής διαδρομής θα μπορούσε να προσφέρει στην Άγκυρα πρόσθετα τεράστια οικονομικά οφέλη.

Ρώσοι ειδικοί σημειώνουν ότι η αλλαγή στην πολιτική κατάσταση στη Συρία, συμπίπτει με σημαντικά ενεργειακά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διακοπής της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2025.

Αυτό το σενάριο ενισχύει τον ρόλο της Τουρκίας ως βασικού ενεργειακού κόμβου, ειδικά δεδομένων των σχεδίων για ένα νέο κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου στην Κωνσταντινούπολη.  

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων για την Τουρκία είναι η ευκαιρία όχι μόνο να μειώσει το κόστος μεταφοράς, αλλά και να ενισχύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή.

Μια απευθείας διαδρομή μέσω της Συρίας θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις παραδοσιακές οδούς εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και να δώσει στην Άγκυρα, πολλές δυνατότητες  στην αγορά ενέργειας.

Η διακοπή όμως της ροής ρωσικού φυσικού αερίου θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Μόσχα, η οποία προμήθευε έως τώρα την Ευρώπη, και σε συνδυασμό με το κλείσιμο του Βοσπόρου, να προκαλέσει ασφυξία στην Ρωσία.  

Οι Ρώσοι δίνουν φυσικό αέριο στην Ασία και ειδικά στην Κίνα, αλλά δεν θέλουν να χάσουν σε καμία περίπτωση την αγορά της Ευρώπης

Ταυτόχρονα, η Μόσχα θα χάσει και τις δύο στρατιωτικές βάσεις της στην Συρία, χάνοντας την δυνατότητα ανεφοδιασμού των Πολεμικών της πλοίων, κάτι που αποκλείει την Μεσόγειο για τον ρωσικό Στόλο.

Το διακύβευμα για το Κρεμλίνο από τον 17ο αιώνα ήταν και παραμένει η Μεσόγειος και το Αιγαίο, τα οποία θα κλείσουν για την ρωσική πλευρά, και αυτό θα φέρει πιθανόν στρατιωτική αντίδραση από την Ρωσία.

Καμία ειρήνη στην Ουκρανία ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία δεν θα κρατήσει για πολύ, αφού η ρωσική οικονομία θα στραγγαλιστεί, για αυτό και πιθανόν η Μόσχα να χτυπήσει αιφνιδιαστικά είτε στα Στενά του Βοσπόρου ( ο Ερντογάν ήδη έχει κάνει κυβίστηση προς τις ΗΠΑ), είτε στην Μέση Ανατολή με αφορμή το Ιράν, του οποίου η σειρά έρχεται οσονούπω. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ