Τούρκος υπουργός ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή την πρόταση εισόδου της Τουρκίας στον συνασπισμό χωρών BRICS.
“Η Τουρκία έχει λάβει πρόταση να γίνει χώρα εταίρος των BRICS” δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Δημοκρατίας Ομέρ Μπολάτ σε συνέντευξή του αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
«Προτάθηκε στην Τουρκία να γίνει χώρα εταίρος στα BRICS, αυτή είναι μια μεταβατική διαδικασία», είπε ο ίδιος.
Ο Μπολάτ σημείωσε ότι η ένταξη στην ένωση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Τουρκία, καθώς θα επιτρέψει τη συνεργασία με όλες τις πιο σημαντικές παγκόσμιες πλατφόρμες.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις αρχές Νοεμβρίου, "η Μόσχα χαιρετίζει το ενδιαφέρον της Τουρκίας για προσέγγιση με τους BRICS, αλλά η απόφαση για τις παραμέτρους συμμετοχής της Άγκυρας στις εργασίες της ένωσης θα ληφθεί, μεταξύ άλλων, στη βάση της συναίνεσης των μελών της".
Πρόσθεσε ότι "η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επέκτασης των δεσμών BRICS με τις χώρες της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας, κυρίως με εκείνες που υποστηρίζουν την πολυμέρεια, ακολουθούν μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική και δεν προσχωρούν σε μονομερείς κυρώσεις κατά της ίδιας".
Η τελευταία σύνοδος κορυφής των BRICS με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών πραγματοποιήθηκε στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Η BRICS είναι μια διακρατική ένωση που δημιουργήθηκε το 2006 από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και η Νότια Αφρική προσχώρησε σε αυτήν το 2011. Η Μόσχα κατέχει τη θέση του προέδρου του οργανισμού από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Από τις αρχές του 2024, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν ενταχθεί στους BRICS.
Η προεδρία της Ρωσίας στην ένωση πραγματοποιείται υπό το σύνθημα της ενίσχυσης της πολυμέρειας για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια.
Έρχεται η δαμόκλειος σπάθη του Τραμπ για τον Ερντογάν λόγω BRICS;
Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στο μπλοκ BRICS -που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανησυχία.
Παραδοσιακά βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, η κίνηση της Τουρκίας προς τους BRICS υπογραμμίζει την πρόθεσή της να εξισορροπήσει τις σχέσεις μεταξύ των δυτικών εθνών και των αναδυόμενων παγκόσμιων δυνάμεων.
Η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στις BRICS ενδέχεται να μην γίνει ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, οι οποίες επέκριναν την αυξανόμενη επιρροή του μπλοκ.
Τα κράτη του συνασπισμού χωρών (BRICS), ιδιαίτερα η Ρωσία και η Κίνα, έχουν αντιταχθεί σε αυτό που θεωρούν ως δυτική κυριαρχία στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους BRICS θα μπορούσε να εκληφθεί ως στροφή προς μια αντιδυτική στάση, εγείροντας ανησυχίες στην Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ενάντια στις προσπάθειες των BRICS να δημιουργήσουν εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.