Πούτιν και πετρέλαιο
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Παγκόσμιο σοκ! Ο Πούτιν θέλει να ενοποιήσει τις 3 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στη Ρωσία-Έτσι θα κυριαρχήσει στη παγκόσμια αγορά

Η Ρωσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της να προβεί σε μία σημαντικότατη συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της: της κρατικής Rosneft, της Gazprom Neft και της ιδιωτικής Lukoil.

Αν η Μόσχα πάρει αυτήν την απόφαση τότε οι συνέπειες θα είναι διεθνείς. Και οι τρεις ρωσικές εταιρείες επηρεάζονται σήμερα από αμερικανικές κυρώσεις.

Θα Αλλάξουν Όλα στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου;

Σύμφωνα με αναφορά της διάσημης αμερικανικής The Wall Street Journal, Ρώσοι αξιωματούχοι και στελέχη μελετούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης αυτών των τριών εταιρειών σε μία μεγάλη οντότητα. 

Οι πηγές της αμερικανικής σελίδας ανέφεραν πως η πρωτοβουλία αυτή υποδεικνύει την επιθυμία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εκμεταλλευτεί την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας προς όφελος της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Αν εν τέλει πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της Rosneft, της Gazprom Neft και της Lukoil τότε θα γεννηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο σήμερα. Η νέα ρωσική εταιρεία θα βρίσκεται πίσω μόνο από την σαουδαραβική Saudi Aramco, η οποία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας. Για να συγκρίνετε, η Aramco παράγει τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου από την ExxonMobil, τον αμερικανικό γίγαντα στον τομέα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Το «παιδί» των Rosneft, Gazprom Neft και Lukoil θα αύξανε την εξουσία του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ενώ θα ενίσχυε επίσης την οικονομία της χώρας.

Εννοείται πως από τότε που έγινε γνωστή η φήμη αυτής της ρωσικής ιδέας ο υπόλοιπος κόσμος αναμένει εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ αναμένεται να επηρεαστούν από την ρωσική απόφαση.

Και αυτό γιατί η ενοποίηση των τριών ρωσικών εταιρειών θα επέτρεπε στην Μόσχα να αυξήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου που εξάγει σε ισχυρούς αγοραστές, όπως την Ινδία και την Κίνα.

Οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν πως η εν λόγω κίνηση της Ρωσίας ίσως αποτελεί απάντηση της Μόσχας στις δυτικές ενεργειακές κυρώσεις. Να ανακαλέσουμε πως τον Δεκέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7 επέβαλαν όριο ανώτατης τιμής και εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο με απώτερο στόχο να μην χρηματοδοτεί η ρωσική ενεργειακή βιομηχανία την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Το εν λόγω δυτικό μέσο απαγορεύει δυτικές εταιρείες από το μεταφέρουν ή να ασφαλίσουν ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται με τιμή ανώτερη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Παράλληλα, το εμπάργκο απαγορεύει σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...