Εν μέσω εντάσεων με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Αμερική να "χορεύει" σε προεκλογικούς ρυθμούς η Μόσχα ανακοίνωσε χθες Τρίτη (23/7) ότι πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Σε δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι "το στρατιωτικό προσωπικό στις ασκήσεις εκτελεί εντατικές ενέργειες ελιγμών, συμπεριλαμβανομένων εργασιών σε δασικές περιοχές που στοχεύουν στην αύξηση της μυστικότητας των εκτοξεύσεων".
Πρόκειται για τη δεύτερη άσκηση που πραγματοποιείται αυτόν τον μήνα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να τις έχει προαναγγείλει στις 5 Ιουλίου.
Η Ρωσία αύξησε πρόσφατα τον αριθμό των στρατιωτικών ασκήσεών της που περιλαμβάνουν τη χρήση πυρηνικών όπλων, ορισμένες από τις οποίες περιελάμβαναν επίσης τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού από τη γειτονική Λευκορωσία.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκίνησαν το δεύτερο στάδιο κοινών μη στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων, κατά τις οποίες στρατεύματα και από τις δύο χώρες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τέτοιων όπλων στη μάχη.
Πόσο μεγάλο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας
Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με τον Πούτιν να ελέγχει περίπου 5.580 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).
«Η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου», δήλωσε την Τετάρτη (13/03) ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλώντας ξανά τη Δύση.
Από τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ρωσία, περίπου 1.200 έχουν αποσυρθεί, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτες, ενώ οι 4.380 από αυτές, είναι αποθηκευμένες για χρήση από στρατηγικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς και τακτικές πυρηνικές δυνάμεις μικρότερου βεληνεκούς, σύμφωνα με τη FAS.
Επισημαίνεται επίσης, ότι από τις πυρηνικές κεφαλές, οι 1.710 στρατηγικές κεφαλές έχουν αναπτυχθεί. Συγκεκριμένα, οι 870 σε βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους, περίπου 640 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών.
Τέτοιοι αριθμοί δείχνουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο «πολλές φορές».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στην Ανασκόπηση της πυρηνικής τους στάσης το 2022, ότι η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις, ενώ η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει μια προσέγγιση βασισμένη στον έλεγχο των εξοπλισμών για να αποτρέψει τις δαπάνες.
«Ενώ οι πυρηνικές δηλώσεις και η απειλητική ρητορική της Ρωσίας προκαλούν μεγάλη ανησυχία, το πυρηνικό οπλοστάσιο και οι επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα από τις εκτιμήσεις που κάναμε το 2023, πέρα από τον συνεχιζόμενο εκσυγχρονισμό», ανέφερε η FAS στην ανάλυση των ρωσικών δυνάμεων του 2024.
«Στο μέλλον, ωστόσο, ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που ανατίθενται στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι πύραυλοι με μία κεφαλή αντικαθίστανται από πυραύλους εξοπλισμένους με πολλαπλές κεφαλές», δήλωσε η FAS.
Η Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών υπογράφηκε από τη Ρωσία το 1996 και επικυρώθηκε το 2000. Ωστόσο, το 2023, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο απέσυρε την επικύρωση από τη Ρωσία της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη συνθήκη το 1996, αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Σημειώνεται, ότι η Σοβιετική Ένωση έκανε την τελευταία δοκιμή το 1990.
Η μετασοβιετική Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή. Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν την τελευταία δοκιμή το 1992, η Κίνα και η Γαλλία το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα το 2017.