ουκρανία
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες: Η Μόσχα προειδοποιεί την εξόντωση των Γάλλων εκπαιδευτών που θα σταλούν από τον Μακρόν στην Ουκρανία

«Κανένας εκπαιδευτής που εμπλέκεται στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών δεν έχει ασυλία» από χτυπήματα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Δεν έχει σημασία αν είναι Γάλλοι ή όχι», πρόσθεσε. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 28 Μαΐου ότι οι εκπαιδευτές βρίσκονταν «ήδη εκεί», δηλαδή στην Ουκρανία«με το πρόσχημα των μισθοφόρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Μαρίας Δεναξά για το newsbreak.gr

Στα τέλη Μαΐου, οι Ευρωπαίοι συζήτησαν ένα σχέδιο για έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό στρατιωτικών εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Μακρόν σε συνέντευξη του στη γαλλική τηλεόραση την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και η παροχή εκπαίδευσης απευθείας στο ουκρανικό έδαφος στην εκκαθάριση ναρκών ή στη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού που αποστέλλεται στο Κίεβο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Ωστόσο εκατομμύρια πολίτες ευρωπαϊκών χωρών φοβούνται τις συνέπειες της Μόσχας. Ομως η ανησυχία τους δεν λαμβάνεται υπόψη από τις κατά τόπους ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να δώσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη γαλλική τηλεόραση, όπου αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω εμπλοκή της Γαλλίας στην Ουκρανία με την αποστολή Γάλλων εκπαιδευτών.

Ωστόσο τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της Ουκρανίας δεν είναι καλά. Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό από ασιατικά ΜΜΕ ότι οι Ρώσοι έπληξαν νατοϊκό καταφύγιο, όπου έχασαν τη ζωή τους 179 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, μεταξύ αυτών εκπαιδευτές, τεχνικοί και πιλότοι μαχητικών, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 201 δυτικοί.

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές Αρχές ερευνούν ποιος είναι πίσω από την τοποθέτηση πέντε φερέτρων καλυμμένων με τη γαλλική σημαία, στην περιοχή του πύργου του Άιφελ και την επιγραφή «Γάλλοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία».

Δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές κοντά στην έρευνα αναφέρουν πως τα φέρετρα είναι ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τον Γάλλο πρόεδρο για τα σχέδιά του να στείλει Γάλλους «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία.

Πάντως, με το πολυάσχολο πρόγραμμά του τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των εορτασμών για τα 80 χρόνια της απόβασης, με την υποδοχή των ΖελένσκιΜπάιντεν και άλλων ηγετών στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος της ειδησεογραφίας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα εκμεταλλευτεί την ιστορική εκδήλωση για την D-Day για να κλιμακώσει την αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Με την προαναγγελόμενη δήλωσή του ότι Γάλλοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία, με το πρόσχημα «εκπαιδευτικών αποστολών», επί της ουσίας θα ανακοινώσει το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, που θα προβλέπει μια πιο άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ευρωπαϊκών και νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια στροφή από την έμμεση υποστήριξη στην ενεργό συμμετοχή στη σύγκρουση, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Για το Κρεμλίνο, η εμπλοκή Γάλλων στρατιωτών και ενδεχομένως κι άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της σύγκρουσης και κατά συνέπεια μια άμεση πρόκληση, για την οποία η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα απαντήσει.

Από την άλλη, η πρόσκληση του Ζελένσκι στις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εξουσία και τη νομιμότητα των ενεργειών του, καθώς η θητεία του έληξε στις 21 Μαΐου.

Παρά ταύτα, η παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας στις εκδηλώσεις και οι συζητήσεις του με τον Μακρόν και τους υπόλοιπους ηγέτες δείχνουν ότι η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει την ηγεσία του και την ουκρανική υπόθεση.

Με την επιλογή της 6ης Ιουνίου για να ανακοινώσει την αποστολή Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία, ο Μακρόν παραλληλίζει την τρέχουσα σύγκρουση με τις αποφασιστικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Πρόκειται για ένα κάλεσμα σε δράση προς τα ευρωπαϊκά έθνη να ενωθούν απέναντι σε μια κοινή απειλή. Ο συμβολισμός της D-Day, μιας στιγμής ενότητας και αποφασιστικότητας, έχει ως στόχο να κινητοποιήσει την υποστήριξη για μια συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση στη λεγόμενη ρωσική επιθετικότητα.

Πολλοί φοβούνται πως η ανακοίνωση του Μακρόν θα είναι μόνο η αρχή. Η εμπλοκή των ευρωπαϊκών και νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία αναμένεται στη συνέχεια να αυξηθεί, οδηγώντας σε μια πιθανή σύγκρουση πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία. Κάθε κίνηση των δυτικών θα παρακολουθείται στενά ως δείκτης για το πόσο μακριά θα φτάσει η κλιμάκωση.

Δυστυχώς, ο κόσμος μας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης αντιπαράθεσης και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένεται να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για όλους μας.

Οι επιπτώσεις αυτής της κλιμάκωσης θα μπορούσαν να επεκταθούν και πέρα από την Ευρώπη. Η εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι πιθανό να προκαλέσει την ισχυρή απάντηση της Ρωσίας κι όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα σε άλλες περιοχές.

Αν κάποιος δεν αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία, έστω και την ύστατη στιγμή, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παγκόσμια ευημερία διακυβεύεται. Χώρες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για τις πιθανές επιπτώσεις ενός πολέμου που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...