Η Ρωσία ανακοίνωσε πως η κατασκευή του ισχυρότερου πυρηνοκίνητου παγοθραυστικού ονόματι Rossiya αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το έτος 2030.
Game Over για το ΝΑΤΟ στην Αρκτική
Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μόσχας Ντένις Μαντούροφ προέβη σε αυτήν την αποκάλυψη στις 20 Μαΐου μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.
Ο Μαντούροφ είπε πως το Rossiya βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία ναυπήγησης στο ναυπηγείο Zvezda στην Άπω Ανατολή. Το σκάφος θα εξοπλιστεί με δύο αντιδραστήρες τύπου RITM-400, ο καθένας από τους οποίους έχει ισχύ 315 MW.
Αυτό το υπερσύγχρονο και ιδιαίτερα ισχυρό παγοθραυστικό θα διαθέτει τρομερές τεχνικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης ταχύτητας 23 κόμβων, μήκος 210 μέτρων, πλάτος 50 μέτρων και βάθος 19 μέτρων.
Όταν γίνει και επίσημα επιχειρησιακό, το Rossiya θα αποτελεί το ισχυρότερο σκάφος στην κατηγορία του παγκοσμίως. Θα επιδεικνύει την δυνατότητα να πλέει σε επιφάνεια καλυμμένη με πάγο μέγιστου πάχους 4,3 μέτρων, δημιουργώντας έναν διάδρομο πλάτους έως και 50 μέτρων.
Ο Μαντούροφ σημείωσε πως η εταιρεία Baltic Shipyard συνεχίζει να κατασκευάζει πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά ισχύος 60 MW. Κάποια από τα παγοθραυστικά που έχει ήδη ναυπηγήσει η εταιρεία και βρίσκονται σε λειτουργία είναι τα πλοία Arktika, Sibir και Ural. Όλα αυτά επιχειρούν αποκλειστικά στον Αρκτικό Ωκεανό.
Το παγοθραυστικό ονόματι Yakutia αναμένεται να τεθεί και αυτό σε λειτουργία μέχρι το τέλος του φετινού έτους. Ο Μαντούροφ πρόσθεσε πως το διάστημα μεταξύ 2026 και 2030 αναμένονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο της Μόσχας άλλα 3 πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, από τα οποία το Rossiya θα είναι το ισχυρότερο.
Το Rossiya θα αποτελέσει το πρώτο από τα τρία σκάφη που θα κατασκευαστούν υπό την αιγίδα του ρωσικού προγράμματος Project 10510. Το τελευταίο πλοίο της κλάσης αναμένεται να παραδοθεί έως το 2033. Ο σχεδιασμός και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αποτελούν αποτέλεσμα των εργασιών του Κεντρικού Γραφείου Σχεδιασμού Παγοθραυστικών της Ρωσίας, το οποίο διασφαλίζει πως τα σκάφη θα μπορούν να επιχειρούν ακόμη και υπό τις πιο ακραίες συνθήκες του αρκτικού περιβάλλοντος.
Όσον αφορά τον πυρηνικό αντιδραστήρα RITM-400, να αναφέρουμε πως είναι μία επαναστατική αναβάθμιση συγκριτικά με τους προηγούμενους αντιδραστήρες τύπου RITM-200 που χρησιμοποιούνται σήμερα στα παγοθραυστικά του προγράμματος Project 22220, όπως για παράδειγμα στο σκάφος Arktika. Το εν λόγω παγοθραυστικά τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2020.
Η Μόσχα διαθέτει σήμερα τον μεγαλύτερο στόλο παγοθραυστικών στον κόσμο, ενώ είναι και η μόνη χώρα που επιχειρεί οπλισμένα παγοθραυστικά. Σήμερα επιχειρεί συνολικά 7 πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, σκάφη τα οποία αναμένεται να την βοηθήσουν να κυριαρχήσει στην περιοχή της Αρκτικής έναντι της Δύσης.