Συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι υποστηρίζουν ότι ο αντικαθεστωτικός δικηγόρος δολοφονήθηκε εν μέσω διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει με αντικείμενο μια ανταλλαγή κρατουμένων που θα πρόσφερε στον σφοδρό επικριτή του Πούτιν την ελευθερία του, κάτι που δεν μπορούσε να ανεχθεί ο Ρώσος πρόεδρος, γι' αυτό και φρόντισε να την εμποδίσει.
Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες της οικογένειας του Ναβάλνι και υποστηρικτών του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τον μυστηριώδη θάνατό του στις 16 Φεβρουαρίου σε φυλακή της Αρκτικής, μια στενή συνεργάτιδα του 47χρονου αντιφρονούντα υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονταν στο «τελικό στάδιο».
Συγκεκριμένα, αφορούσαν στην ανταλλαγή του Ναβάλνι μαζί με «δύο Αμερικανούς πολίτες», που κρατούνται από τη Μόσχα, τους οποίους δεν κατονόμασε, με έναν Ρώσο εκτελεστή που κρατείται στη Γερμανία.
ύμφωνα με τη Μαρία Πεβτσίχ, ο Ναβάλνι «θα αφηνόταν ελεύθερος μέσα στις επόμενες μέρες». «Θα μπορούσε να κάθεται σε αυτήν την καρέκλα τώρα, σήμερα. Δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η συνεργάτιδα του αντιφρονούντα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.
Ποιός ήταν όμως ο Ρώσος κρατούμενος στη Γερμανία που θα είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην πατρίδα του εάν ο Ναβάλνι παρέμενε ζωντανός και ολοκληρωνόταν με επιτυχία η διαπραγμάτευση; Η Πέβτσιχ αναφέρει ότι πρόκειται για τον Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία το 2019 σε πάρκο του Βερολίνου ενός Τσετσένου πρώην αυτονομιστή.
Ο 58χρονος Κρασίκοφ, συνταγματάρχης της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), ο οποίος είχε εισέλθει στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα, πυροβόλησε τον Κανγκοσβίλι με ένα Glock 26 μέρα μεσημέρι στο κεντρικό πάρκο Τιεργκάρτεν. Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, η εντολή για τη δολοφονία του Ζελιμκάν Κανγκοσβίλι είχε δοθεί απευθείας από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν διαψεύσει ωστόσο οποιαδήποτε ανάμειξή τους. Η δολοφονία οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο με την απομάκρυνση δύο Ρώσων διπλωματών από τη γερμανική πρωτεύουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν αναφέρθηκε εμμέσως στον Κρασίκοφ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάκερ Κάρλσον πριν από δύο εβδομάδες. Ο Ρώσος ηγέτης είπε συγκεκριμένα ότι η απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με ανταλλαγή που θα περιλάμβανε έναν άνδρα, τον οποίο περιέγραψε ως «πατριώτη» που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε «συμμαχική χώρα των ΗΠΑ», αφού καταδικάστηκε για «εκκαθάριση κακοποιού».
Τι έχει πει η Γερμανία γι' αυτόν;
Από το 2022 υπήρχαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ ζητούσαν από τις γερμανικές αρχές να σταθμίσουν κατά πόσον ο Κρασίκοφ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων, δεδομένου ότι υπήρχαν ενδείξεις πως η Ρωσία θα δεχόταν να ελευθερώσει δύο Αμερικανούς πολίτες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ρώσου εκτελεστή. Αυτές οι αναφορές, ωστόσο, έχουν διαψευστεί επανειλημμένα από τη γερμανική κυβέρνηση.
Κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα εξέταζαν ποτέ σοβαρά ένα τέτοιο αίτημα, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Όπως επισήμαναν, εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει την απελευθέρωση ενός κρατουμένου που έχει καταδικαστεί για φόνο στη Γερμανία, από γερμανική φυλακή.
Σύμφωνα με τον Guardian, δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν επίσημη παραδοχή από Γερμανούς αξιωματούχους ότι υπήρξε μια τέτοια πρόταση.
Όσον αφορά στις αποκαλύψεις της Πεβτσίχ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε εχθές σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις πληροφορίες για σχεδιαζόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με τον Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του, αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές προς το παρόν.
Από τη μεριά του, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε ότι Ρώσοι εκπρόσωποι είχαν υποβάλει τέτοιο αίτημα, αλλά απέρριψε την ιδέα ότι θα εξεταζόταν ποτέ σοβαρά το ενδεχόμενο ανταλλαγής δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται όμηροι από τη Ρωσία με έναν δολοφόνο που εκτίει ποινή κάθειρξης σε τρίτη χώρα.