Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Σώνεται η υπομονή της Μόσχας; Ρώσος Βουλευτής του Πούτιν: Θα βομβαρδίσουμε το εργοστάσιο drones της τουρκικής Baykar στην Ουκρανία

Ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Μπελίκ από το Κόμμα Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν δήλωσε ότι το εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar θα γίνει «νόμιμος στόχος» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γιέτκιν.

Η δήλωση του Μπελίκ έγινε μετά την αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία.

Μετά την ανακοίνωση της τουρκικής ιδιωτικής αμυντικής εταιρείας Baykar ότι το εργοστάσιο drone που κατασκευάζεται στην Ουκρανία θα ξεκινήσει την παραγωγή εντός ενός έτους, ο Ν. Μπελίκ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα γίνει «νόμιμος στόχος» της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν σημείωσε ότι ο Ρώσος βουλευτής έδωσε συνέντευξη στη ρωσική ιστοσελίδα Lenta.ru

Ο Μπελίκ, βουλευτής της Σεβαστούπολης από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, έχει τιμωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για τον ρόλο του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπελίκ αιτιολόγησε την απειλή του: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενεργεί ρεαλιστικά και προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας του τόσο πουλώντας drones Bayraktar όσο και δημιουργώντας έσοδα από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Turkish Stream.

Ωστόσο, έχουμε τους δικούς μας στόχους. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι εάν αυτή η εγκατάσταση θα παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό, τότε θα τη δούμε ως νόμιμο στόχο", ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ρώσος βουλευτής είπε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση στην Τουρκία για αυτό το θέμα, αλλά «έχει το δικαίωμα να αντεπιτεθεί».

Ο Μπελίκ υποστήριξε επίσης ότι ακόμη και αν οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούσαν το εργοστάσιο με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ, αυτό δεν θα επηρεάσει τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις.

Ο ίδιος στήριξε στον ισχυρισμό στο ότι «οι δύο χώρες μπορούν να βρουν μια κοινή γλώσσα σε πολλά θέματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ

Το εργοστάσιο της Bayraktar δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Τούρκος δημοσιογράφο Γετκίν.

Ένα σοβαρό θέμα είναι το τουρκικό χρέος του φυσικού αερίου προς τη Ρωσία, το οποίο ο Πούτιν ανέβαλε για ένα χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές του 2023 ως χειρονομία προς τον Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές τράπεζες έχουν «σφίξει» τις συναλλαγές με Ρώσους πολίτες για να αποφύγουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ).

Επίσης, οι ΗΠΑ έθεσαν τους πυραύλους S-400 στην Τουρκία ως εμπόδιο για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Το ΝΑΤΟ  και οι απαιτήσεις από τις χώρες μέλη της συμμαχίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε στις 11 Φεβρουαρίου τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της συμμαχίας να παράγουν περισσότερα όπλα, επικαλούμενος το μπλοκάρισμα των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό για την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι εξοπλισμοί θα πρέπει να περάσουν από «την αργή παραγωγή σε καιρό ειρήνης στην ταχεία παραγωγή που απαιτείται σε περιόδους σύγκρουσης».

Η πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024 είναι ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα βοηθήσει τις χώρες που δεν πληρώνουν πλήρως τις εισφορές τους στο ΝΑΤΟ, ακόμη και σε περίπτωση επίθεσης.

Σύμφωνα με τους κανόνες ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι χώρες πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον το 2% του εθνικού τους εισοδήματος στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, η οποία έχει κάνει μια σημαντική πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, συγκαταλέγεται μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επιτύχει τον στόχο του 2%, παραμένοντας περίπου στο 1,3% το 2023.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στο βορρά, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος στο νότο, η πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα και ο αγώνας ενάντια στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχουν αυξήσει την αμυντική πίεση στην Τουρκία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ανάμεσα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ