Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία επικεντρώθηκε στην παροχή οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών στις μαχόμενες Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα η αμυντική βιομηχανία του Πούτιν έπρεπε να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τις Δυτικές κυρώσεις, οι οποίες της στέρησαν πολύτιμα απάρτια κρίσιμων οπλικών συστημάτων και μέσων της, ενώ απέναντί της είχε το νόμο- επιβολής κυρώσεων σε τρίτες χώρες- CAATSA των ΗΠΑ.
Τα παραπάνω επηρέασαν αρνητικά το πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών Stealth της Ρωσίας, και τις εξαγωγές του Su-75 Checkmate.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία "σκότωσε" την ανάπτυξη του Ρωσικού μαχητικού Su-75 Checkmate
Σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ με τίτλο, "Ο πόλεμος στην Ουκρανία «σκοτώνει» τα σχέδια ανάπτυξης μαχητών Stealth της Ρωσίας. Το Su-75 Checkmate αποτυγχάνει να προσελκύσει τους χρηματοδότες;" επισημαίνει τα ακόλουθα:
H Ρωσία έχει προσφέρει μια ελκυστική ευκαιρία στα αραβικά έθνη να συμμετάσχουν στην κοινή ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, την αεροπορική πλατφόρμα Su-75 Checkmate.
Η πρόταση, που αποκαλύφθηκε από τον Alexander Mikheev, Γενικό Διευθυντή της Rosoboronexport, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης "World Defense Show 2024" στο Ριάντ.
Στο επίκεντρο της πρότασης της Ρωσίας βρίσκεται η πλατφόρμα αεροσκαφών Su-75 Checkmate, που διαφημίζεται ως μια οικονομικά αποδοτική λύση με δυνατότητες stealth κατάλληλη για αναδυόμενες αγορές.
Ο Mikheev υπογράμμισε την ευελιξία της ανοιχτής αρχιτεκτονικής του Checkmate, τονίζοντας τις δυνατότητές του για κοινοπραξίες σε προηγμένα αεροπορικά έργα προσαρμοσμένα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το Su-75 Checkmate, ένα ελαφρύ τακτικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, έκανε το ντεμπούτο του διεθνώς στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι το 2021. Ο προσαρμόσιμος σχεδιασμός του επιτρέπει την προσαρμογή για την αντιμετώπιση διαφορετικών απαιτήσεων αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Με το αεροσκάφος να βρίσκεται ακόμη στην εννοιολογική φάση, η Μόσχα αναζητά αφοσιωμένους συμμάχους που είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν και τελικά να αποκτήσουν το «μαχητικό stealth».
Η Μόσχα χρησιμοποιεί ήδη το μαχητικό αεροσκάφος Su-57 πέμπτης γενιάς, αν και σε περιορισμένο αριθμό. Ωστόσο, το διεθνές ενδιαφέρον για το Su-57 ήταν χλιαρό, με την Ινδία να είναι η μόνη χώρα που υποστήριξε το πρόγραμμα σε ένα στάδιο.
Ωστόσο, η Ινδία αποχώρησε από το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης το 2018, επικαλούμενη επίμονες αναπτυξιακές οπισθοδρομήσεις, ιδίως την αποτυχία παραγωγής κινητήρα δεύτερης γενιάς και διαφωνίες σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας.
Η οπισθοδρόμηση, εν μέρει, ώθησε τη ρωσική αμυντική βιομηχανία να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της, οδηγώντας στη σύλληψη και την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους Checkmate.
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από τους EurAsian Times, η Ρωσία είναι έτοιμη να μειώσει τις τιμές των μαχητικών Su-75 σύμφωνα με την «ανταπόκριση που έλαβε» από τους συμμάχους.
Η Ρωσία στοχεύει να επαναλάβει τη σούπερ επιτυχία του αμερικανικού προγράμματος F-35 με ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, stealth, οικονομικά αποδοτικό και θανατηφόρο.
Δεν υπάρχουν πελάτες για το Su-75 Checkmate ;
Το Su-75 Checkmate έκανε την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον λάτρεις της παγκόσμιας αεροπορίας στο MAKS 2021 Air Show στη Ρωσία και στη συνέχεια στο Dubai Airshow 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συγκεντρώνοντας σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και δημιουργώντας εικασίες για την πιθανή ανταγωνιστικότητά του στην παγκόσμια αγορά μαχητικών 5ης γενιάς.
Η Μόσχα σκοπεύει να προσφέρει αυτό το αεροσκάφος σε χώρες που γνωρίζουν τη σοβιετική/ρωσική στρατιωτική τεχνολογία που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τους στόλους στρατιωτικών αεροσκαφών τους, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ είναι απίθανο να τους παράσχουν το F-35.
Το Su-75 Checkmate διαθέτει χαρακτηριστικά που μπορούν να ανταγωνιστούν το αμερικανικό F-35 όσον αφορά την αποδοτικότητα κόστους ανά ώρα πτήσης, την προσαρμόσιμη ανοιχτή αρχιτεκτονική και τα προσαρμόσιμα εξωτερικά σχέδια, τοποθετώντας το ως ελκυστική επιλογή για αγοραστές που γνωρίζουν το κόστος.
Αρχικά, η Ρωσία δέχθηκε ενδιαφέρον από χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Αργεντινή μέσω ενός διαφημιστικού βίντεο. Ωστόσο, καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους.
Για παράδειγμα, οι συζητήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων της Rostec και των Εμιράτων τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη συμπαραγωγή του Checkmate έληξαν απότομα λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, όταν τα ΗΑΕ απομακρύνθηκαν από το πρόγραμμα.
Στις αρχές του 2023, η Μόσχα προσπάθησε να εμπλέξει την Ινδία σε συζητήσεις για πιθανή συνεργασία στο πρόγραμμα ανάπτυξης Su-75 στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση Aero India 2023. Ωστόσο, το Νέο Δελχί δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προτίμησε μια πολιτική «αναμονής και παρακολούθησης».
Επιπλέον, ο Αρχηγός της Αεροπορίας Στρατάρχης RKS Bhadauria, ο πρώην Αρχηγός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, είχε τονίσει νωρίτερα ότι δεν υπήρχαν σχέδια για την απόκτηση ξένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, καθώς το επίκεντρο παρέμεινε στην ανάπτυξη εγχώριων ικανοτήτων όπως το AMCA.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής Milei, ένας δεξιός ελευθεριακός, έχει εκφράσει προθέσεις να απομακρυνθεί η χώρα από τη Ρωσία λόγω διαφωνιών με τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους, καθιστώντας τη συμμετοχή της Αργεντινής στο πρόγραμμα Checkmate εξαιρετικά απίθανη και αφήνοντας το Βιετνάμ ως τον μόνο πιθανό πελάτη από τη λίστα .
Ένας απροσδόκητος πιθανός πελάτης εμφανίστηκε όταν εκπρόσωποι της Νιγηρίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά του Su-75 Checkmate κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής το 2023.
Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν την ικανότητα της Νιγηρίας να χρηματοδοτήσει, να αποκτήσει και να διατηρήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος stealth, θέτοντας αμφιβολίες για το βιωσιμότητα ως πελάτη.
Η τελευταία προσφορά της Μόσχας προς τις αραβικές χώρες αντανακλά τις ανανεωμένες προσπάθειες για τον εντοπισμό πιθανών αγοραστών. Ωστόσο, ο φόβος των αμερικανικών κυρώσεων, εκτός από την εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αποθαρρύνει τα πιθανά οικονομικά από το να επενδύσουν σε ένα πολλά υποσχόμενο αλλά αμφίθυμο πρόγραμμα.
Η Ρωσία σε αδιέξοδο;
Οι πρόσφατες εξελίξεις εγείρουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί το έργο. Παρά την πρόβλεψη για την πρώτη πτήση του αεροσκάφους το 2025, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτό το ορόσημο θα επιτευχθεί.
Τον Ιανουάριο του 2022, ο John V. Parachini, ένας ανώτερος διεθνής ερευνητής στον τομέα της άμυνας και πρώην διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Πληροφοριών του Ερευνητικού Ινστιτούτου RAND, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα του Checkmate, χαρακτηρίζοντάς το «μάρκετινγκ ατμιστικού λογισμικού».
Τόνισε τις προσπάθειες του Sukhoi Design Bureau να δημιουργήσει διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το αεροσκάφος.
Ο Παρατσίνι εξήγησε ότι το Su-75 υπολείπεται του διαφημιζόμενου ρόλου του ως ελαφρού τακτικού μαχητικού, αντίθετα μοιάζει με μαχητικό-βομβαρδιστικό μέσου βάρους παρόμοιο με το F-16V.
Οι αναφορές από το περασμένο έτος έδειχναν αλλαγές στον σχεδιασμό του Checkmate από τότε που παρουσιάστηκε το πρωτότυπο.
Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν διευρυμένα φλάμπς στο πίσω άκρο του φτερού, ελαφρώς μακρύτερες προεκτάσεις ρίζας της μπροστινής άκρης των φτερών και σημαντικές τροποποιήσεις στα εξωτερικά πάνελ πτερυγίων που είχαν δανειστεί προηγουμένως από το Su-57. Επιπλέον, έχουν γίνει προσαρμογές στο τμήμα της ουράς της ατράκτου.
Ενώ τέτοιες τροποποιήσεις κατά τη μετάβαση από το πρωτότυπο σε αεροσκάφος παραγωγής δεν είναι ασυνήθιστες, συχνά συμβάλλουν σε καθυστερήσεις παρά στην επίσπευση της ανάπτυξης. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόοδος στο SU-75 μπορεί να παρεμποδιστεί περαιτέρω.
Ο Aπόστρατος Πτέραρχος της IAF Air Anil Chopra είπε νωρίτερα :
Η Ινδία πρέπει να εργαστεί επιθετικά στο AMCA, το δικό της μαχητικό stealth 5ης γενιάς (και να μην κοιτάξει το Checkmate, κ.λπ.). Για να καλύψει το κενό ικανότητας για να αντιμετωπίσει το J-20 της Κίνας και την πιθανή απόκτηση του JC-31 από το Πακιστάν, η IAF θα μπορούσε να εξετάσει τα F-35 εάν οι ΗΠΑ τα βάλουν στο τραπέζι.
Ξεμένει από χώρες αγοραστές η Ρωσική αμυντική βιομηχανία
Η αρνητική εξέλιξη για την ανάπτυξη του Ρωσικού SU-75 Checkmate είναι κατά την εκτίμησή μας ενδεικτική για το μέλλον εξαγωγών της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμανε το τέλος εξαγωγής Ρωσικών οπλικών συστημάτων και μέσων στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον.
Η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας Κίνας και Ινδίας μειώνουν τις Ρωσικές εξαγωγές.
Μόνες περιοχές εξαγωγών για τη Ρωσία παραμένουν οι χώρες της Μ.Ανατολής και η Αφρική, όπου όμως έχουν να συναγωνιστούν κυρίως με ΗΠΑ-ΚΙΝΑ, με την Τουρκία να απλώνει τα πλοκάμια της.