Βόμβα μεγατόνων έριξε η γνωστή εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, για την δήθεν αυτόνομη πολιτική της Ευρώπης, που στην πραγματικότητα ακολουθεί πιστά τα κελεύσματα των ΗΠΑ σε όλα τα ζητήματα, ανοίγοντας δύο τεράστια κεφάλαια:
Α. Την υιοθέτηση εμβολίου για την πανδημία από αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από εταιρείες της Ηπείρου.
Β. Την υιοθέτηση ατζέντας αποδοχής εκατομμυρίων μεταναστών οι οποίοι σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών έχουν ήδη αλλοιώσει εθνολογικά την Ευρώπη.
Πως ξεκίνησε το ζήτημα για τον ευρωπαϊκό Στρατό και την αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε για το θέμα : «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σχηματίσει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις ικανές να διαδραματίσουν ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και στην πρόληψη των συγκρούσεων. Αν θέλουμε να είμαστε ειρηνοποιοί σε όλο τον κόσμο, χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό.
Αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Σε έναν κόσμο με ισχυρούς παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και κρίσεις που εκτείνονται από τη Μέση Ανατολή έως την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προστατεύσει τα ιταλικά, Γερμανοί, Γάλλοι ή Σλοβένοι πολίτες.
Επομένως, η άμυνα και ο κοινός στρατός πρέπει να γίνουν μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Η αναβολή δεν αποτελεί επιλογή».
Η αντίδραση της Μόσχας μέσω της Μ.Ζαχάροβας
«Στρατός της ΕΕ; Ίσως να ξεκινήσετε αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο για το Covid;Ή να μάθετε να προστατεύετε από μετανάστες τα σύνορα της ΕΕ σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις;
Λύστε πρώτα το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών; Και μόνο τότε εξετάστε τη δημιουργία ενός στρατού. Α, παραλίγο να ξεχάσω.
Πριν σχηματιστεί ένας ενιαίος στρατός της ΕΕ, καλό θα ήταν να καταλάβουμε τι καύσιμα θα χρησιμοποιήσει για τις μεταφορές.
Διαφορετικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να έρθει στις Βρυξέλλες και να πει ότι θα αυξήσει τις τιμές των καυσίμων εάν ο στρατός της ΕΕ δεν επιτεθεί σε αυτούς τους στόχους που υποδεικνύει. Παρεμπιπτόντως, τι ακριβώς πρέπει να πληρώσει κάθε χώρα του ΝΑΤΟ στο «κοινό ταμείο» (ουσιαστικά η Ουάσιγκτον) σε κολοσσιαία ποσά υποτίθεται για την ασφάλειά της;», κατέληξε η ίδια.
Η Ρωσία θεωρεί ότι η Ευρώπη όχι μόνο ακολουθεί τις ΗΠΑ, αλλά έχει επιβάλει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για την απομόνωση της χώρας αυτής, με την οποία όμως συνορεύει.
Το θέμα της εξαρτήσεως της Ευρώπης, και της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Στρατού είναι τεράστιο.
Το κάλεσμα για έναν ευρωπαϊκό στρατό, είναι μέρος μιας προσπάθειας της Ευρώπης για να επιτύχει «στρατηγική αυτονομία» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ελέγχεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ελπίζει να αντικαταστήσει σε επιρροή την Γερμανία.
Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ διαφωνούν με τον Μακρόν. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν απειλές από τη Ρωσία, γνωρίζουν ότι ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και η Γαλλία, μπορούν να ανταποκριθούν στις στρατιωτικές δυνατότητες που προσφέρουν το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ευρωπαίοι φεντεραλιστές όμως επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος - τις λεγόμενες Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης - για αυτό και σχεδιάζουν την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.