Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Οι Λετονοί αποκλείουν το Ρωσικό στόλο της Βαλτικής με αντιπλοϊκούς πυραύλους (NSM)- Τα "βήματα" της Ελλάδας στο Αιγαίο

Η Ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γεμίσει με ανησυχία τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν μαζί της, φοβούμενα εξάπλωση του πολέμου από την Μόσχα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι Φινλανδία και Σουηδία εγκατέλλειψαν την ουδετερότητά τους και έσπευσαν να  ζητήσουν μπούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ΝΑΤΟ, με την πρώτη να είναι ήδη μέλος της Συμμαχίας και την δεύτερη να αναμένει την έγκριση Τουρκίας-Ουγγαρίας.

Η "Αχίλλειος πτέρνα" των Βαλτικών χωρών και η στροφή τους στους εξοπλισμούς λόγω της Ρωσικής απειλής

Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι χώρες  του ΝΑΤΟ της Βαλτικής, οι οποίες  αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση ταυτόχρονης  εκδήλωσης επίθεσης Ρωσικών δυνάμεων από Καλλίνιγκραντ και Λευκορωσία κινδυνεύουν να αποκοπούν τελείως από την Πολωνία, μετά την κατάληψη  διαδρόμου Suwalki, ο οποίος αποτελεί την "Αχίλλειο πτέρνα" της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι χώρες της Βαλτικής να  συνεχίζουν να οπλίζονται σε μεγάλο βαθμό, με την Λιθουανία να  βασίζεται  ολοένα και περισσότερο στους στρατιώτες της Bundeswehr παρά στον δικό της στρατό, την Εσθονία να  αγοράζει δεκάδες αμερικανικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και drones καμικάζι και την Λετονία να ανησυχεί για την προστασία της θαλάσσιας ακτογραμμής της, εκφράζοντας την επιθυμία να αγοράσει παράκτια αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα.

Η επιλογή αντιπλοϊκών πυραύλων από την Λετονία

"Το Υπουργείο Άμυνας της Λετονίας έλαβε αρκετές προτάσεις από πιθανούς προμηθευτές, αλλά τελικά, αρκετά προβλέψιμο, συμβιβάστηκε με προϊόντα που παράγονται από κοινού από την αμερικανική εταιρεία Raytheon Technologies και την Νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense & Aerospace", επισημαίνει Ρωσικό ΜΜΕ, αναφέροντας:

"Τον Δεκέμβριο του 2022,  έγινε η τελική επιλογή υπέρ του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων NSM CDS (Naval Strike Missile Coastal Defense System).

Μετά από αυτό, το μόνο που απέμενε ήταν να ληφθεί έγκριση για τη συμφωνία από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ακολούθησε τον Μάιο του 2023.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε το κόστος της σύμβασης που ήταν 110 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αναπροσαρμόστηκε προς τα κάτω κατά πέντε εκατομμύρια.

Αλλά ακόμη και μετά από αυτό, η Λετονία δεν θα είχε βρει ποτέ τα κεφάλαια που υποτίθεται ότι απαιτούνται για την άμυνα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Οι Αμερικανοί ήρθαν ως σωτήρες και συμφώνησαν να δώσουν στον αφερέγγυο αγοραστή δάνειο στο ποσό του 70% του εν λόγω ποσού, με την προϋπόθεση ότι οι Λετονοί θα πιέσουν τον εαυτό τους και θα πληρώσουν το υπόλοιπο 30%.

Τις προάλλες, ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άντρις Σπρούντς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Κρίστοφερ Ρόμπινς ανακοίνωσαν με ικανοποίηση ότι είχαν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως συμφωνήθηκε, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2027.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει πυραύλους τακτικής, τηλεμετρίας και εκπαίδευσης, κινητές πλατφόρμες λειτουργίας για αυτούς, εξοπλισμό , ανταλλακτικά, καθώς και ειδικό εξοπλισμό για τα πυρομαχικά.

Αν και το αμερικανικό-νορβηγικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων δεν είναι κάτι το ξεχωριστό εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά επικίνδυνο όπλο.

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος  Naval Strike Missile (NSM) 

Ο NSM είναι ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους υψηλής ακρίβειας πέμπτης γενιάς, χαμηλής πτήσης, ικανός να παρακάμψει εμπόδια ενώ πλησιάζει τον στόχο, εκτελεί αντιαεροπορικούς ελιγμούς προστατευμένος από ηλεκτρονικά αντίμετρα, γεγονός που περιπλέκει την αναχαίτισή του από τον αέρα αμυντικά συστήματα.

Αναπτύσσει ταχύτητα 0,9 Mach (από 858 έως 1103 km/h) και είναι εξοπλισμένος με κεφαλή 120 κιλών σε θήκη τιτανίου.

Το εκτιμώμενο βεληνεκές  καταστροφής επιφανειακών και επίγειων στόχων είναι έως και 185 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, όταν πετάει σε μεγάλο ύψος χωρίς ελιγμούς, το NSM μπορεί να πετάξει έως και 550 χιλιόμετρα.

Πριν από τη Λετονία, παρόμοια παράκτια συστήματα, εκτός από τις ίδιες τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, αποκτήθηκαν μόνο στην Ευρώπη από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Επιπλέον, οι Πολωνοί φέρεται να διαπραγματεύονται ήδη την αγορά μιας νέας μεγάλης παρτίδας εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων με πυραύλους NSM για περισσότερα από 720 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός όμως από τα καθαρά εμπορικά οφέλη, η Βορειοατλαντική Συμμαχία, εξοπλίζοντας τη Λετονία με αυτά τα αντιπλοϊκά συστήματα , επιδιώκει στην πραγματικότητα να μετατρέψει την Βαλτική θάλασσα σε λίμνη του.

Και είναι λογικό να συνδέσουμε τη συμφωνία NSM CDS με την πρόσφατη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας σχετικά με την πρόθεσή του να σταματάει και να επιθεωρεί η χώρα του πλοία εκτός των χωρικών υδάτων της .

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λετονία και η Λιθουανία θα υπογράψουν πρόθυμα το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται. 

Ωστόσο το Ναυτικό Λετονίας-Εσθονίας-Λιθουανίας είναι εξαιρετικά αδύναμο σε σχέση με το Ρωσικό. 

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στο Ταλίν, τη Ρίγα και το Βίλνιους έχει χαθεί εδώ και καιρό, και η Ουάσιγκτον, με την πρώτη ευκαιρία, θα αναθέσει χωρίς δισταγμό στις τρείς χώρες της Βαλτικής  τον ρόλο των επόμενων  θυμάτων, αμέσως μετά τους Ουκρανούς.

Ο "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος σε Μαύρη θάλασσα και Βαλτική θα καταστραφεί ολοσχερώς

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην  καταστροφή του Ρωσικού αποβατικού πλοίου Novocherkassk  από πυραύλους κρούζ Ουκρανικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας πως αναμένουμε ο Ρωσικός στόλος να υποστεί ακόμη σημαντικότερα πλήγματα και καταστροφές μετά την άφιξη των F-16 στην Ουκρανία.

Χειρότερη τύχη θα έχει ο Ρωσικός στόλος της Βαλτικής, ο οποίος είναι κυριολεκτικά εγλωβισμένος σε στενά θαλάσσια περάσματα τα οποία ελέγχουν χώρες του ΝΑΤΟ με αντιπλοϊκούς πυραύλους, πολεμικό ναυτικό (Πολωνία-Φινλανδία-Σουηδία) και μαχητικά αεροσκάφη.

Η περίπτωση του Αιγαίου Πελάγους

Μια παράκτια Μοίρα  NSM αποτελείται από τρία οχήματα εκτόξευσης πυραύλων (MLV), ένα όχημα ελέγχου συστοιχίας (BCV), τρία οχήματα διοίκησης μάχης (CCV), ένα κινητό κέντρο επικοινωνίας (MCC), ένα κινητό όχημα ραντάρ (MRV) με ραντάρ TRS-15C , ένα όχημα μεταφοράς και φόρτωσης (TLV) και ένα κινητό όχημα συνεργείου (MWV).

Κάθε MLV φέρει 4 βλήματα και μπορεί να συνδεθεί με το CCV με οπτική ίνα ή ραδιόφωνο σε απόσταση έως και 10 km (6,2 μίλια). Μέχρι 6 εκτοξευτές με 24 βλήματα μπορούν να δικτυωθούν ταυτόχρονα.

Τι χρειάζεται συνδυαστικά;

Αντιλαμβανόμαστε ότι με την ανάλογη εγκατάσταση στα αβύθιστα αεροπλανοφόρα μας στο Αιγαίο , στα νησιά μας , συστοιχιών NMS, συνδυαστικά με  το Πολεμικό Ναυτικό ,την Αεροπορία μας και τις χερσαίες δυνάμεις μας σε αυτά, ο Τουρκικός στόλος δεν θα μπορούσε όχι να κάνει αποβατική ενέργεια, αλλά ούτε καν να ξεμυτίσει στο Αρχιπέλαγος.

Συνεπώς επαρκείς δυνάμεις φύλαξης των παράκτιων συστοιχιών NMS από  τουρκική καταδρομική ενέργεια, σύστημα anti-drone  συνδυαστικά με αντιαεροπορική ομπρέλα τριών επιπέδων (σε χαμηλό-μέτριο και μεγάλο υψόμετρο), μαζί με μαχητικά αεροσκάφη  με αντιπλοϊκούς πυραύλους και πλοία του ΠΝ, συνιστούν ένα αδιαπέραστο τείχος στο Αιγαίο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...