Ο Ρώσος σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ντμίτρι Γιέζωφ αποκαλύπτει το τεράστιο παρασκήνιο πίσω από την αγορά των 40 αεροσκαφών F-16V από την Τουρκία, αναφέροντας και το σενάριο επίθεσης κατά της Ελλάδος.
Η Ουάσιγκτον περιμένει από το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προτού προχωρήσει στη συμφωνία για τα F-16 με την Άγκυρα, αναφέρει σύσσωμος ο τουρκικός τύπος.
Είναι μια επιλογή, με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο την ίδια ημέρα που θα γίνει η επικύρωση.
«Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εγκριθεί επίσημα, αλλά οι βουλευτές θα λάβουν μια επιπλέον περίοδο 30 ημερών για αποκλεισμό», τονίζει τουρκικό το δημοσίευμα, και μετά οι Τούρκοι ίσως πουν στις ΗΠΑ ότι δεν υποσχέθηκαν τίποτα.
Συνέντευξη Ρώσου συμβούλου του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ντμίτρι Γιέζωφ για Τουρκία-Ελλάδα-ΗΠΑ
“Οι Αμερικάνοι έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία με αυτά τα αεροσκάφη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκβιάζουν και άλλα κράτη προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και να ικανοποιήσουν πολιτικά συμφέροντα. Αυτό δεν είναι καινούργιο και δεν είναι μυστικό για κανέναν», λέει ο Ντμίτρι Γιέζοφ, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας.
«Ταυτόχρονα, δεν καταλαβαίνουν (ή, μάλλον, δεν θέλουν να καταλάβουν) ότι ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Νέοι διεκδικητές για την παγκόσμια ηγεσία και άλλους τρόπους επίλυσης διακρατικών προβλημάτων εμφανίζονται στο προσκήνιο.
Η αναμονή της Ουάσιγκτον για την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση των F-16 μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια επίδειξης ισχύος και επιρροής, τίποτα περισσότερο. Μόνο που δεν υπάρχει πλέον καμία επιρροή ή δύναμη.
«Ρωσικό ΜΜΕ»: Γιατί χρειάζονται οι Τούρκοι ξεπερασμένα αμερικανικά αεροσκάφη αφού μπορούν να έχουν τα δικά μας, που είναι ακόμα καλύτερα;
Απάντηση: Καθαρός εκβιασμός. Εάν επιθυμείτε, η Τουρκία μπορεί επίσης να αγοράσει ρωσικά καλύτερα μαχητικά.
Τα Su-35 και MiG-29 είναι ανώτερα από το αμερικανικό μαχητικό σε μια σειρά από χαρακτηριστικά. Προφανώς, όλα έχουν τον χρόνο τους. Ναι, και με πολλούς τρόπους αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την προσέγγιση που έχει ήδη γίνει γνωστή στην Τουρκία, να κάθονται δηλαδή οι Τούρκοι σε δύο καρέκλες, και στην δύση και στην Ανατολή.
«Αυτή η συμφωνία έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό και είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές δεν θέλουν πραγματικά να τη συνάψουν», σημειώνει ο στρατιωτικοπολιτικός ειδικός Βλαντιμίρ Σαπούνοφ.
Αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν πραγματικά δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουν μια συμφωνία.
Προς το παρόν, είναι προφανές ότι η Τουρκία χρειάζεται κάπως περισσότερο τη συμφωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ενδιαφέρονται περισσότερο να την χρησιμοποιήσουν ( την συμφωνία) ως μηχανισμό για να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.
Ρωσικό ΜΜΕ: Είναι συγκρίσιμη η τιμή για την Τουρκία; Τι αντάλλαξαν για τη Φινλανδία; Για τον Ερντογάν, η Σουηδία είναι ο τελευταίος μοχλός πίεσης στη Δύση. Ζητάει πολύ λίγα για αυτήν; Ή οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να δώσουν τίποτα περισσότερο; Γίνεται καν λόγος για τερματισμό της υποστήριξης προς τους Κούρδους ή τον Γκιουλέν;
Απάντηση: «Εξαρτάται από το τι θέλουν τελικά οι Αμερικανοί. Στην αρχή, επρόκειτο για το ότι ο Ερντογάν αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία και αργότερα για την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Τότε η Τουρκία κατηγορήθηκε για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να απαιτήσει κάτι για μεγάλο διάστημα και πολύ επίμονα. Και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αρνηθούν να στηρίξουν τους Γκιουλενιστές και τους Κούρδους για χάρη αυτής της συμφωνίας.
Γιατί «πουλήθηκε» η Φινλανδία; Πιθανότατα, τόσο εκείνη όσο και η Σουηδία, για την υπόσχεση αναγνώρισης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Μαΐου στην Τουρκία αφού υπήρχε ο φόβος εξέγερσης.
Ρωσικό ΜΜΕ: Να το κάνει η Τουρκία; Δεν θα τους εξαπατήσουν;
Απάντηση: Φυσικά, δεν αξίζει τον κόπο. Αλλά ο Ερντογάν είναι ένας πονηρός πολιτικός· δεν είναι εύκολο να τον εξαπατήσεις. Θα ξεχωρίσει όποιον θέλει. Επομένως, είναι απίθανο να εμπιστευτεί τους Αμερικανούς, που τον έχουν εξαπατήσει τόσες φορές.Σίγουρα θα απαιτήσει εγγυήσεις.
Ρωσικό ΜΜΕ: Γιατί χρειάζεται η Τουρκία ξεπερασμένα μαχητικά; Δεν αγοράζουν τόσο αεροσκάφη όσο και τεχνολογία ή κάτι άλλο;Μήπως για να διευκολύνουμε την κατάρριψη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τους S-400 μας;
Απάντηση; «Η ίδια η Τουρκία δύσκολα θέλει να γίνει κόκαλο στο λαιμό του ΝΑΤΟ. Ίσως η ένταξη στη συμμαχία να μην είναι τόσο σημαντική για την Άγκυρα σε αμυντικούς όρους όσο σε στρατιωτικοπολιτικούς.
Μόλις τώρα η Άγκυρα άρχισε να ακολουθεί μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική γραμμή υπό τον Ερντογάν, και οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Τουρκία από τους κύριο ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο ο τουρκικός στρατός έπαιζε τον ρόλο του κύριου «επόπτη» εκεί και προμήθευε όπλα του Κοσοβάρους.
Τώρα η Ουάσιγκτον έχει προωθήσει την Κροατία για πρώτο ρόλο.
Στην Βοσνία, οι Αμερικανοί προτιμούν να βλέπουν τη Σαουδική Αραβία, στο κύριο ρόλο του επόπτη του Ισλάμ στην χώρα αυτή και επουδενί την Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ στριμώχνουν τον Ερντογάν στις αγορές όπλων, ειδικά εκεί που η Άγκυρα δεν θα είναι αντικείμενο, αλλά το υποκείμενο.
Ρωσικό ΜΜΕ: Οι Τούρκοι έχουν ήδη λάβει τα πάντα από τη Σουηδία; ΟΙ Σουηδοί έδιωξαν όλους τους «τρομοκράτες»;
Απάντηση: Η Σουηδία κατανοεί τις δυνατότητές της και επίσης «πιέζει» την Τουρκία. Επίσημα, η Στοκχόλμη ψήφισε νόμο που απαγορεύει την υποδοχή υπόπτων για τρομοκρατία.
Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν εκδόθηκε στην Τουρκία και δεν σκοπεύουν να το πράξουν οι Σουηδοί.
Χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στην ΕΕ, οι ίδιοι οι Σουηδοί ελπίζουν να λυγίσουν τους Τούρκους.
Είναι πιο εύκολο για τον Ερντογάν να απαιτεί χρήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σουηδία. Επιπλέον, η χώρα, η οποία γνώρισε πρόσφατα μια χρεοκοπία, τα χρειάζεται.Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Στοκχόλμη θα συμφωνήσουν σε αυτό.
Η πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα - F-16 ή Gripen, θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής δημοπρασίας και οι Τούρκοι θα λάβουν περίπου τα μισά από αυτά που θέλουν.Ο Ερντογάν είναι απίθανο να συνδέσει αυτή την αγορά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ρωσικό ΜΜΕ: Χρειάζεται η Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη για να απειλήσει την Ελλάδα; Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον αρνείται να τα πουλήσει; Ή τους έπεισαν οι Έλληνες ( Rafale) να μην το κάνουν αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν έχει τίποτα να ελπίζει καθόλου;
Απάντηση: «Φοβάμαι ότι η Τουρκία χρειάζεται αεροσκάφη για να πολεμήσει τη Ρωσία και κατ’επέκταση με το Ιράν ή τη Συρία.
Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί είχε πειστεί να μην αγοράσει σύγχρονα αεροσκάφη. Από την άλλη, κανείς δεν θα αφήσει την Τουρκία να πολεμήσει μαζί της, οπότε αυτό είναι μάλλον θέμα διαπραγμάτευσης. Οι ίδιες ΗΠΑ και Σουηδία είναι σίγουρα έτοιμες να οπλίσουν την Τουρκία για μάχες με Ρωσία και Ιράν”, κατέληξε ο ίδιος.
Όλα όσα αναφέρει ο Ρώσος ειδικός, αποτελούν αντικείμενο εξέτασης από την ελληνική πλευρά, ενώ αποδεικνύουν περίτρανα, ότι σίγουρα η χώρα μας θέλει και ελπίζει κάποτε σε μια βιώσιμη και ανθηρή οικονομία, αλλά πάντα στους αιώνες θα μετράνε τα όπλα, με τα οποία θα “ πείθονται” οι μελλοντικοί Σουλτάνοι στην Τουρκία να κάτσουν φρόνιμα αλλιώς θα υποστούν σοβαρές συνέπειες”.