Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ria.ru και την Έλενα Καράεβα, ετοιμάζονται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις της Δύσης με την Ρωσία για την Ουκρανία.
Η ίδια αναφέρει : “ακριβώς πριν από δύο χρόνια προσπάθησαν να παίξουν ένα παιχνίδι μαζί μας, αλλά έχασαν. Τώρα, αν κρίνουμε από τις τελευταίες δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, τα χέρια των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τράπουλα όπως θα ήθελαν.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι «Δεν έχω δικαίωμα να αναφέρω ονόματα, αλλά ένας αριθμός υψηλόβαθμων, πολύ γνωστών ηγετών των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου ηγέτη μιας πολύ διάσημης δυτικής χώρας μέσω καναλιών μας έστειλε μηνύματα: “γιατί δεν συναντιόμαστε και δεν συζητάμε για το τι θα κάνουμε με την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Όταν, ακόμη και πριν από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, η Μόσχα προσπάθησε να εξηγήσει στους Ευρωπαίους, ότι αν δεν συνέρχονταν, θα χάνονταν η Ευρώπη, έτσι και τώρα κάνουν ακριβώς τα ίδια με την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Α. Μπλίνκεν θεωρεί τον τρόπο και τις ενέργειες της Ρωσίας “προφανώς απαράδεκτα".
Ολόκληρη η Δύση είχε ήδη ξεκινήσει μια μάχη μαζί μας και τώρα, όταν στην πραγματικότητα έπρεπε -έστω και έμμεσα- να συμμετάσχουμε σε αυτήν, δεχόμενοι μώλωπες, εξογκώματα και άλλες παράπλευρες ζημιές, αποδείχθηκε (ξαφνικά) ότι αυτοί ( οι δυτικοί) είχαν ελάχιστα κότσια.
Το τέλος των ψευδαισθήσεων.
Η Ευρώπη έχει πάψει να κρύβει την αληθινή της στάση απέναντι στην Ουκρανία 16 Δεκεμβρίου.
Ως εκ τούτου, οι ηγέτες της Ευρώπης ξεκίνησαν την αναζήτηση επαφών με την Μόσχα, μέσω επίσημων καναλιών, και κρυφά από το Κίεβο.
Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει τίποτα νέο, και η διεξαγωγή χωριστών διαπραγματεύσεων πίσω από την πλάτη του καθεστώτος Ζελένσκυ είναι ο πολιτικός και διπλωματικός κανόνας συμπεριφοράς των ελίτ της Δύσης.
Όλοι έχουν παρακολουθήσει το «Seveteen Moments of Spring» και ξέρουν πώς γίνεται. Και όταν ένας δημοσιογράφος που εκπροσωπεί τον όμιλο μέσων ενημέρωσης TF1 (ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ΜΜΕ στη Γαλλία) ρωτά ανοιχτά τον Ρώσο πρόεδρο για προηγούμενες επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν και τους λόγους για τους οποίους διακόπηκαν, αυτό δεν μας εξέπληξε.
Ο δημοσιογράφος του TF1 έλαβε μια σωστή και λεπτομερή απάντηση από τον Πούτιν: «Είχαμε πολύ καλές, ευγενικές εργασιακές σχέσεις. Εγώ, όπως γνωρίζετε, ήμουν στη Γαλλία, ο κ. Μακρόν ήρθε στη Ρωσία, είχαμε πάντα μια πολυάσχολη ατζέντα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και διεθνή ζητήματα, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαστούμε με την Γαλλία. Αλλά κάποια στιγμή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας διέκοψε τις σχέσεις μαζί μας. Δεν σταματήσαμε εμείς, αυτός σταμάτησε. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον, είμαστε έτοιμοι", ανέφερε ο Πούτιν.
Οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν η πρώτη είδηση σε ολόκληρη την ΕΕ σε όλα τα βραδινά δελτία ειδήσεων.
Το θέμα των χωριστών διαπραγματεύσεων της Μόσχας με την ΕΕ συζητείται ήδη στους διαδρόμους εξουσίας σε Παρίσι και Βερολίνο.
Το παλάτι των Ηλυσίων δεν μπόρεσε να επιβιώσει και μια μέρα αργότερα ο Μακρόν, στον οποίο τέθηκε, αναμφίβολα, μια ερώτηση που ετοιμάστηκε στο γραφείο του για πιθανές επαφές με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, απάντησε: «Εάν αυτό καθιστά δυνατή την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης με οδηγό τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τότε η Γαλλία θα είναι η δύναμη που θα παρέχει υποστήριξη και θα δώσει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός τηλεφώνου του δεν έχει αλλάξει.
“Όταν ένας άντρας φλερτάρει στη ζωή, ακόμα και στο επάγγελμα, μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο και αστείο. Ο Μακρόν γελοιοποιήθηκε εξαιτίας του Πούτιν στις 16 Δεκεμβρίου.
Η φιλάρεσκη απάντηση ("εδώ είναι ο αριθμός τηλεφώνου μου: καλέστε με, τηλεφώνησέ με"), μοιάζει με κυνική βλακεία. Όταν λέγονται λέξεις όπως αυτές, πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο πόσο εκπληκτικό φαίνεται στην τηλεόραση, αλλά και το βάρος που έχουν τα λόγια αυτά του Γάλλου προέδρου.
Τα λόγια του Μακρόν δεν έχουν καμία βαρύτητα σήμερα όχι μόνο επειδή πριν από ενάμιση χρόνο ο ίδιος και οι σύμβουλοί του δημοσίευσαν στον Τύπο το περιεχόμενο των εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων με το Κρεμλίνο, αλλά και επειδή δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη πολιτική θέση πίσω από αυτά, τόσο η Γαλλία όσο και ο πρόεδρός της, ως αρχηγός κράτους.
Ακόμα κι αν στο παλάτι των Ηλυσίων άρχισαν να νευριάζουν με την κατάσταση στην Ουκρανία, δεν μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα από την Δύση.
Επειδή όμως, η ΕΕ, το Παρίσι ή το Βερολίνο αρέσκονται να εργάζονται πάνω σε λάθη (τα οποία αποδείχθηκαν χειρότερα θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα ούτως ή άλλως, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο”, κατέληξε η ίδια η Ρωσίδα ειδικός, αφού όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι ετοιμάζουν να σαρώσουν ολόκληρο το μέτωπο και δεν θα σταματήσουν παρά μόνο στο Κίεβο.