Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ρώσοι δοκίμασαν το σύστημα ασφαλείας Ιρλανδικού λιμένα με πυρηνοκίνητο υποβρύχιο-Το ίδιο έχουν κάνει και οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Η Τουρκία όπως και οι Ρώσοι ( όπως θα δούμε παρακάτω στην συγκεκριμένη περίπτωση), στέλνει πυκνά συχνά υποβρύχια της στο Αιγαίο, τα οποία κινούμενα σε διεθνή ύδατα στοχοποιούν ελληνικούς λιμένες, όπως είχε γίνει προ ετών.

Το 2020 τουρκικό υποβρύχιο Τype-209 εντοπίστηκε και καταδιώχθηκε από ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στην περιοχή του ακρωτηρίου Καφηρέας στην Εύβοια, λίγα μίλια από τις ακτές της Αττικής.

Τα περιστατικά αυτά είναι γνωστά, και αφορούν τον ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο που ονομάζεται βαλλιστικός πύραυλος ATMACA σε υποβρύχια κατά στόχων επιφανείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Για αυτό η Ελλάδα αγοράζει τα ελικόπτερα ROMEO από τις ΗΠΑ, θέλοντας να εξαλείψει όσο γίνεται αυτόν τον κίνδυνο.

Τι ακριβώς κάνουν οι Ρώσοι στην Βρετανία ενώ η ένταση με το ΝΑΤΟ αυξάνεται λόγω Ουκρανίας  

Περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα πριν μήνες στην Ιρλανδία, ανάμεσα σε ρωσικό υποβρύχιο, βρετανική Φρεγάτα και ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, με τις λεπτομέρειες όμως να γίνονται γνωστές μόλις σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τοποθετήθηκε ακριβώς έξω από την είσοδο του Κορκ Χάρμπορ, εντοπίστηκε και  «καταδιώχθηκε» από ένα βρετανικό ελικόπτερο και πολεμικό πλοίο, επειδή το εξαντλημένο ναυτικό των Βρετανών δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ανιχνεύσει πιθανές υποβρύχιες απειλές.

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βρισκόταν λίγο έξω από το όριο των 12 μιλίων, επομένως δεν παραβίαζε κανέναν διεθνή νόμο, αλλά στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι τέτοια γεγονότα γύρω από τις ιρλανδικές ακτές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.

Οι λεπτομέρειες της ρωσικής υποβρύχιας πολεμικής επιχείρησης και της επακόλουθης βρετανικής επέμβασης, που πραγματοποιήθηκε πριν από έξι μήνες, μόλις προέκυψαν.

Στρατιωτικοί ειδικοί αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ερευνούν τα βρετανικά αμυντικά συστήματα καθώς συνειδητοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευάλωτο στη δυτική πλευρά του, επειδή το ιρλανδικό ναυτικό δεν έχει δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα ρωσικά υποβρύχια.

Η εφημερίδα Irish Examiner γράφει ότι το περιστατικό με το ρωσικό υποβρύχιο συνέβη ακριβώς νότια της εισόδου στο λιμάνι του Κορκ.

Ένα ρωσικό νηολογημένο «πολιτικό» σκάφος συνόδευε το υποβρύχιο εκείνη τη στιγμή και πιστεύεται ότι λειτουργούσε ως « τα μάτια του στην επιφάνεια».

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, ένα βρετανικό ελικόπτερο μπήκε και έριξε εξοπλισμό σόναρ στο νερό.

Το ελικόπτερο αιωρήθηκε για λίγη ώρα πριν φύγει από το σημείο. Σχεδόν όλα τα πλοία του ιρλανδικού πολεμικού ναυτικού είχαν σόναρ μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980 όπως και η πρώην ναυαρχίδα, LÉ Eithne, την δεκαετία του 1990, αλά όταν αποσύρθηκε θεωρήθηκε πολύ ακριβή  να αντικατασταθεί  από το ιρλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Αμέσως μετά, μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού έφτασε στην περιοχή για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του ρωσικού υποβρυχίου καθώς τα πλοία του ιρλανδικού ναυτικού δεν είχαν τεχνολογία υποβρύχιας επιτήρησης για να το πράξουν αυτό.

Οι Ρώσοι δοκιμάζουν επίσης τη βρετανική αεράμυνα στα ανοικτά των ιρλανδικών ακτών τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας και πάλι ότι η Ιρλανδία δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθεί ακόμη και τα παλιά Tu-95 «Bear Bombers» της Σοβιετικής εποχής.

Τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι σε Βρετανία σε περίπτωση πολέμου με  ΝΑΤΟ

Οι μακροπρόθεσμες προσπάθειες αναδιάρθρωσης και επέκτασης του ρωσικού στρατού στοχεύουν στην προετοιμασία της Ρωσίας για έναν μελλοντικό πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον του ΝΑΤΟ.

Αυτό αναφέρθηκε από τη δεξαμενή σκέψης dInstitute for the Study of War (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ανάπτυξη πολύτιμων ναυτικών πόρων από τη Ρωσία σε περιοχές εκτός της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης πιθανότατα στοχεύει στη δημιουργία απειλής για το ΝΑΤΟ και μεμονωμένους συμμάχους σε πολλές περιοχές, πιστεύουν οι ειδικοί.

Οι αναλυτές κατέληξαν σε τέτοια συμπεράσματα με φόντο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία είναι μια ναυτική δύναμη του Ειρηνικού που αγωνίζεται για μια ισότιμη αμυντική εταιρική σχέση με την Κίνα.

"Η Ρωσία σκοπεύει να ενισχύσει τον στόλο των στρατηγικών υποβρυχίων της – ικανών να εξαπολύσουν επιθέσεις με πυρηνικά όπλα", προανήγγειλε μόλις σήμερα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν

Τον Μάιο, η Ρωσία συμμετείχε σε ναυτική στάση στη Θάλασσα του Οχότσκ με στόχο να αποτρέψει την περαιτέρω ιαπωνική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε περαιτέρω το ρωσικό στρατηγικό ενδιαφέρον για την Αρκτική στις 11 Δεκεμβρίου σε μια συνάντηση για την οικονομική ανάπτυξη της ρωσικής αρκτικής ζώνης, μια περιοχή στην οποία η Ρωσία μπορεί να σκοπεύει να ενισχύσει τις ναυτικές ικανότητες δεδομένης της πρόσφατης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και της Σουηδίας που εκκρεμεί η είσοδο της στην συμμαχία.

Το ινστιτούτο ISW, αναφέρει σε ειδική έκθεση ότι η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της να κινητοποιήσει σταδιακά το στρατιωτικό-βιομηχανικό της συγκρότημα και μπορεί να αποφασίσει να επικεντρώσει αυτές τις προσπάθειες σε εγχώριους κατασκευαστές.

Όπως αναφέρθηκε, το ΝΑΤΟ και οι Γερμανοί ως μέρος της Συμμαχίας προετοιμάζονται να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την θανάσιμη ρωσική απειλή.
Οι Ρώσοι εκτιμούν πιθανή παρέμβαση του ΝΑΤΟ, τώρα που το Κίεβο χάνει τον πόλεμο και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ