Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσος αξιωματικός: Είμαστε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου με το ΝΑΤΟ

Ένας απόστρατος Ρώσος αξιωματούχος περιέγραψε πρόσφατα έναν πιθανό τρόπο με τον οποίο η χώρα του θα μπορούσε να καταλήξει σε μια πυρηνική σύγκρουση με μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Οι ρωσικές απειλές για πιθανή πυρηνική σύγκρουση με τη Δύση έχουν κλιμακωθεί κατά τη διάρκεια της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Πολλοί αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, στρατιωτικοί ηγέτες και προπαγανδιστές των μέσων ενημέρωσης έχουν υποστηρίξει σθεναρά ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα κατά της Δύσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, που συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία, αν και οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το πόσο σοβαρές είναι στην πραγματικότητα αυτές οι απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε προσωρινά τη συμμετοχή της χώρας του στην κοινή Συνθήκη Νέας START με τις ΗΠΑ και τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία , μια χώρα που διοικείται από τον στενό σύμμαχο του Πούτιν Αλεξάντερ Λουκασένκο .

Το Σάββατο, ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και σχολιαστής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μοιράστηκε ένα βίντεο με τον συνταξιούχο Ρώσο συνταγματάρχη Mikhail Khodaryonok όπου εμφανίστηκε σε μια κρατική εκπομπή ειδήσεων, συζητώντας τις εντάσεις με τα έθνη στη Βαλτική Θάλασσα. Προειδοποίησε τη Σουηδία, η οποία δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκεται σε διαδικασία προσπάθειας να το κάνει άμεσα, ενάντια στην ανταγωνιστική συμπεριφορά προς τη Ρωσία. Πρότεινε επίσης ότι οι εντάσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αναπόφευκτη πυρηνική σύγκρουση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

"Παρ' όλα αυτά, αυτό στην πραγματικότητα θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Khodaryonok. "Και αυτή η σύγκρουση μπορεί να είναι μόνο πυρηνική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της Στοκχόλμης και του Ταλίν της πρωτεύουσας της Εσθονίας ας αναρωτηθούν: "Το χρειάζεστε;"  Φαντάζεστε μια υποβρύχια πυρηνική έκρηξη στο δρόμο του Ταλίν ή της Στοκχόλμης, που θα παρασύρει την πόλη σας με ένα κύμα; Φαντάζεστε ότι ολόκληρη η Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσε να φορτωθεί με τις νάρκες μας;... Μπορεί να πετάξουμε τόσες πολλές νάρκες που θα σας έπαιρνε 10 χρόνια για να τις ναρκοθετήσετε, αν είχατε ακόμα τη δυνατότητα και τα μέσα να το κάνετε».

Η Σουηδία είναι μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκών εθνών, μαζί με χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, που το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ως επίδοξα μέλη. Προσπαθεί να ενταχθεί στη συμμαχία από τις αρχές του τρέχοντος έτους, μετά από αδιέξοδο λόγω αντιπαραθέσεων από την Τουρκία. Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ . Η Φινλανδία έγινε επίσημα δεκτή τον Απρίλιο, ενώ άλλα κράτη της Βαλτικής, όπως η Πολωνία, η Εσθονία και η Λετονία, έγιναν δεκτές μεταξύ 1999 και 2004. Ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι η ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία θα μετέτρεπε τη Βαλτική Θάλασσα σε «Λίμνη του ΝΑΤΟ», παρεμποδίζοντας σοβαρά τη Ρωσία.

Το άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεωρήσουν μια επίθεση σε ένα από αυτά ως επίθεση σε όλους και θα παράσχουν την απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια ως απάντηση. Επομένως, μια επίθεση από τη Ρωσία εναντίον ενός από αυτά τα μέλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ευρύτερη διεθνή σύγκρουση.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ