ρωσικά πολεμικά πλοία
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Άμεση απάντηση στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ! Η Μόσχα σχηματίζει στολίσκο στην λίμνη Λαντόγκα με τις νέες πανίσχυρες κορβέτες της!

Οι ρωσικές αρχές σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία συμπαγή, κρατική ναυτική βάση σε νησιωτικές περιοχές. Επικαλούμενη μία άμεση απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ, η ρωσική υπηρεσία ειδήσεων Izvestia αναφέρει πως η λίμνη Λαντόγκα θα μπορούσε πιθανώς να μετατραπεί σε εφαλτήριο για μικρά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους.

Νέα Ρωσικά Σχέδια Ναυτικής Επέκτασης

Πηγές εντός του ρωσικού υπουργείου άμυνας αποκάλυψαν στην Izvestia πως το Κρεμλίνο έχει ήδη ξεκινήσει περίπλοκες εργασίες έρευνας για να αποφασιστεί εάν είναι ή όχι εφαρμόσιμη μία τέτοια ιδέα σε αυτά τα ύδατα. 

Η λίμνη Λαντόγκα βρίσκεται στην βορειοδυτική Ρωσία, συγκεκριμένα στην περιφέρεια του Λένινγκραντ. Αποτελεί την μεγαλύτερη της Ευρώπης, ωστόσο την δεύτερη μεγαλύτερη στην Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από μήνες εκτενών ερευνών, κρίθηκε πως κάποιες πυραυλάκατοι μπορούν αποτελεσματικά να επιχειρήσουν στην λίμνη Λαντόγκα. Ειδικοί στον εν λόγω τομέα αναφέρουν πως μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ρωσικό αντίμετρο στην βορειοδυτική επέκταση του ΝΑΤΟ. Λέγεται πως από αυτήν την τοποθεσία, τα μικρά σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα μπορούσαν να ελέγχουν δράσεις σε Φινλανδία, Σουηδία και Εσθονία με αποδοτικότητα.

Ο στρατιωτικός ιστορικός Dmitry Boltenkov θεωρεί πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί έναν πειστικό λόγο για αυτήν την στρατιωτική-τεχνική απάντηση της Μόσχας.

«Η λίμνη Λαντόγκα είναι ιδανική για επέκταση, μιας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο στολίσκος Λαντόγκα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αποτέλεσε σταθμός για διάφορες δυνάμεις μετά την λήξη της σύρραξης. Φαίνεται πρακτικό να χρησιμοποιηθούν σκάφη τύπου Buyan και Karakurt για να στοχευθεί το ΝΑΤΟ, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι η υπηρεσία πληροφοριών της δυτικής συμμαχίας δεν γνωρίζει τόσο καλά αυτήν την περιοχή συγκριτικά με τα βαλτικά κράτη» τόνισε ο ειδικός.

Η κλάση Karakurt, η οποία σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα πλοία εφόδου για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αποτελείται σήμερα από τρία σκάφη. Συνολικά, τα ρωσικά σχέδια περιλαμβάνουν 18 κορβέτες τύπου Karakurt για κατασκευή.

Τα μικρά πλοία του προγράμματος Buyan-M από την άλλη είναι συμπαγή, αφού επιδεικνύουν εκτόπισμα μόλις 850 τόνων και σχεδιάστηκαν αρχικά για να προστατεύουν την ναυτική οικονομική ζώνη της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως και να έχει ο σκοπός τους φαίνεται πως έχει αλλάξει. Μέχρι στιγμής δεκάδες από αυτά τα σκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία, χωρισμένα στον στόλο της Βαλτικής και στον στόλο της Κασπίας (τρία ο κάθε στόλος), ενώ τέσσερα Buyan υπηρετούν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Τα σκάφη της κλάσης Buyan και Karakurt θεωρούνται κορβέτες από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ωστόσο βάσει των δυτικών προτύπων είναι περισσότερο πυραυλάκατοι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ