Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσική πυρηνική δοκιμή του πυραύλου "Burevestnyk" προκαλεί κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ -Η ανθρωπότητα πιο κοντά στον πυρηνικό όλεθρο

Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημάναμε τις ρωσικές προετοιμασίες εκτόξευσης του πυρηνικού πυραύλου 9M730 Burevestnyk που παρατηρήθηκαν, σε συνδυασμό με την ΝΟΤΑΜ για το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2023,  ενδείξεις  που υποδήλωναν ότι επίκειται  πραγματοποίηση της δοκιμαστικής εκτόξευσής του.

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση  του πυρηνικού πυραύλου 9M730 Burevestnyk

Πράγματι η  εν λόγω δοκιμή πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, το οποίο σε σχετικό άρθρο του επισημαίνει:

"Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών για νέους τύπους στρατηγικών όπλων, τους οποίους ανακοίνωσε πριν από αρκετά χρόνια, και τόνισε την ετοιμότητα της χώρας να μεταβεί στη μαζική παραγωγή και την ανάπτυξή τους σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στη συνάντηση της Διεθνούς Λέσχης Valdai, ο Πούτιν μοιράστηκε νέα σχετικά με την τελευταία επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου κρουζ παγκόσμιας εμβέλειας "Burevestnik" με σύστημα πυρηνικής πρόωσης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών στον πύραυλου "Sarmat" .

Οι ανακοινώσεις έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων διεθνών συζητήσεων για την πυρηνική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατηγικές πυρηνικές της δυνάμεις.

Ο πύραυλος Burevestnik είναι γνωστός για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να φέρει πυρηνικές κεφαλές σε διηπειρωτικές αποστάσεις με την ικανότητα ελιγμών για να υπερνικήσει την πυραυλική άμυνα. Από την άλλη πλευρά, ο Sarmat είναι ένας υπερβαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ικανός να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και να έχει μεγάλο βεληνεκές.

Ο Πούτιν δε αποκλείει την απόσυρση της επικύρωσης της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Τα λόγια του αρχηγού του κράτους προκαλούν εκτενείς συζητήσεις μεταξύ ειδικών και πολιτικών, βάζοντας στο επίκεντρο την ισορροπία μεταξύ διεθνών υποχρεώσεων και εθνικής ασφάλειας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι παρόλο που οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη για δοκιμές επαλήθευσης για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία μιας νέας πυρηνικής γόμωσης, ο ίδιος προσωπικά «δεν είναι έτοιμος να πει εάν είναι απαραίτητο ή όχι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν δοκιμές».

Αυτό το σχόλιο αντανακλά την πολυπλοκότητα της λήψης αποφάσεων για την πυρηνική πολιτική, ιδίως δεδομένων των παγκόσμιων υποχρεώσεων και ευθυνών έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Παρεμβαίνοντας στην παγκόσμια συζήτηση για την πυρηνική απειλή και τη στρατηγική μη διάδοσης, ο Πούτιν πρότεινε ότι «θεωρητικά, αυτή η επικύρωση» της συνθήκης θα μπορούσε να αποσυρθεί. Ως παράδειγμα, δόθηκε η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας που υπέγραψε αλλά δεν επικύρωσε το έγγραφο.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι ένα τέτοιο βήμα από την πλευρά της Ρωσίας θα ήταν «επαρκές», που πιθανότατα σημαίνει τη διατήρηση μιας στρατηγικής ισορροπίας και τη διασφάλιση των δικών της συμφερόντων ασφάλειας.

Αυτή η πορεία θεωρείται ως ένας τρόπος να αντικατοπτριστούν οι ενέργειες των ΗΠΑ και, πιθανώς, ως ένα μέτρο που στοχεύει στη διατήρηση του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας.

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της  για καταστολή των F-16

Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που λειτουργούν στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα προσαρμοστούν για να καταστείλουν αποτελεσματικά τους σταθμούς ραντάρ και τον εποχούμενο εξοπλισμό των μαχητικών F-16 του ΝΑΤΟ. Αυτά τα σχέδια έγιναν γνωστά από πηγή του RIA Novosti.

«Οι αλλαγές στις ρυθμίσεις των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου θα γίνουν λαμβάνοντας υπόψη λεπτομερή δεδομένα για τον ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία, σύμφωνα με τα σχέδια θα παραδοθούν στην Ουκρανία», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.

Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο εκσυγχρονισμός θα καταστήσει δυνατή την καταστολή του μαχητικού εξοπλισμού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σε αντίθεση με τον εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία στην Ουκρανία.

Ας υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Αυγούστου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία. Η Νορβηγία εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της να μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Συνολικά, συμφωνήθηκε η προμήθεια τουλάχιστον 50 μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη από συμμαχικές χώρες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων. Η ελάχιστη περίοδος εκπαίδευσης υπολογίζεται σε έξι μήνες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου καθιστά δυνατή την αποτελεσματική εξουδετέρωση των δυνατοτήτων των εχθρικών αεροσκαφών, παρεμποδίζοντας την κανονική λειτουργία των ραντάρ, της πλοήγησης και άλλου εποχούμενου εξοπλισμού, γεγονός που μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα τους"

Εκτίμηση

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό  να οδηγηθούμε σε μια νέα "κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών" μεταξύ Ρωσίας -ΗΠΑ, ενώ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πρόσφατη Ρωσική πυρηνική δοκιμή δείχνει ότι ο Πούτιν δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση η χώρα του να ηττηθεί, ακόμη και αν χρειαστεί η ανθρωπότητα να οδηγηθεί στο χείλος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. 

Τέλος μένει να δούμε κατά πόσο η αναβάθμιση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου των Ρωσικών συστημάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ευχερώς τα  "Ουκρανικά" F-16, θα αποδώσει στο πεδίο της μάχης , καθώς επίσης και την απάντηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε τέτοια περίπτωση, όπου θεωρούμε πιθανότατα να αποφασίζεται η συνδρομή του Κιέβου με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, προκειμένου να πετούν μαζί με τα F-16 εφαρμόζοντας αντι-αντίμετρα στα Ρωσικά ηλεκτρονικά αντίμετρα κατά των F-16.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ