Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας που συμφωνήθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Κριμαία αναγνωρίστηκε διεθνώς ως τμήμα της χώρας στην οποία εισέβαλε η Μόσχα.
Ουκρανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημείωσαν την απάντηση του Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα "αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας".
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ένας από τους πολεμικούς του στόχους είναι η ανακατάληψη της κατεχόμενης χερσονήσου, η οποία αποτέλεσε το θέατρο μιας σειράς πρόσφατων χτυπημάτων υψηλού προφίλ που διεξήγαγαν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το 1991 η Μόσχα "αναγνώρισε την κυριαρχία της Ουκρανίας βάσει της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, την οποία υιοθέτησε κατά την αποχώρησή της από την ΕΣΣΔ", στην οποία η Κριμαία θεωρήθηκε ότι βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Είπε ότι η διακήρυξη "περιείχε πολλά καλά πράγματα", τα οποία αποτέλεσαν μέρος του συντάγματος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του καθεστώτος της ρωσικής γλώσσας.
"Ένα από τα κύρια σημεία για εμάς ήταν ότι η Ουκρανία θα είναι μια ουδέτερη χώρα και δεν θα συνάψει στρατιωτικές συμμαχίες", δήλωσε ο Λαβρόφ. "Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα αυτού του κράτους".
Αυτό επαναλαμβάνει μία από τις αιτίες που παρουσίασε το Κρεμλίνο για την εισβολή του, δηλαδή την ευθυγράμμιση του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ και την εισβολή της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας.
Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ επανέλαβε τη ρητορική του Κρεμλίνου σχετικά με την αμερικανική ανάμιξη στην Ουκρανία σε ένα "πραξικόπημα" το 2004 και δήλωσε ότι το 2014 η Κριμαία "εντάχθηκε" στη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα του οποίου καταδικάστηκαν διεθνώς. Επεσήμανε επίσης ότι το Κίεβο υποκίνησε τον πόλεμο στο Ντονμπάς.
"Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καταστράφηκε από εκείνους που πραγματοποίησαν και υποστήριξαν το πραξικόπημα, οι ηγέτες του οποίου κήρυξαν πόλεμο εναντίον του ίδιου τους λαού τους και άρχισαν να τον βομβαρδίζουν", πρόσθεσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση των σχολίων του στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Έκπληξη, έκπληξη! Η Ρωσία αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Κρατικής Κυριαρχίας της 16ης Ιουλίου 1990", έγραψε ο σύμβουλος εσωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας Άντον Γερασένκο στο Χ (πρώην Twitter), δίπλα σε ένα βίντεο κλιπ με τα σχόλια.
Ο Γερασένκο πρόσθεσε ότι η διακήρυξη "αναφέρει επίσης δύο φορές το απαραβίαστο των συνόρων της Ουκρανικής Ε.Σ.Σ.Δ.", η οποία ως "κυρίαρχο εθνικό κράτος αναπτύσσεται εντός των υφιστάμενων συνόρων της". "Το έδαφος της Ουκρανικής Ε.Σ.Σ.Δ. εντός των υφιστάμενων συνόρων της είναι απαραβίαστο και δεν μπορεί να αλλάξει ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή της", πρόσθεσε.
Η Μαρία Ντρούτσκα, η οποία εργάζεται στις ουκρανικές εξωτερικές υποθέσεις, έγραψε στο Χ: "Ελπίζω αυτή η ανοησία να μην έπιασε το δυτικό κοινό. Αν και είναι ενδιαφέρον, αν σέβεστε τόσο πολύ την ακεραιότητα της Ουκρανίας, να μας δώσετε πίσω την Κριμαία;".
Ο Λαβρόφ χρησιμοποίησε επίσης τη συνέντευξη Τύπου για να κατηγορήσει τη Δύση ότι "de facto" μάχεται κατά της Μόσχας στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στον δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε το Κίεβο.