Ρωσία

Οι Ρώσοι παρουσίασαν το μαχητικό τους Su-75 Checkmate σε μια μη επανδρωμένη παραλλαγή-Οι νέες αεροπορικές τακτικές που αναπτύσσονται

Είναι γεγονός ότι σε κάθε πολεμική αναμέτρηση που έλαβε χώρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, "εμφανίστηκαν" ένα ή περισσότερα νέα καινοτόμα οπλικά συστήματα, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στην επίτευξη της νίκης από εκείνον που τα χρησιμοποίησε.

Τα νέα καινοτόμα οπλικά συστήματα-μέσα με κατάλληλη χρήση χαρίζουν τη νίκη

Η Σάρισα του Μ. Αλεξάνδρου, οι έφιπποι τοξότες του Τσέγκις Χάν, το υγρό πύρ των Βυζαντινών, το Πυροβολικό του Μ. Ναπολέοντα, τα άρματα συνδυαστικά με τα αεροσκάφη Stukas για τους Γερμανούς στον Β Παγόσμιο πόλεμο, οι ΠΕΠ κατιούσα των Ρώσων, η μαζική χρήση της Πολεμικής Αεροπορίας συνδυαστικά με τον τεράστιο αποβατικό στόλο των ΗΠΑ-λοιπών Συμμάχων στη Νορμανδία, η χρήση των drones σε Ναγκόρνο Καραμπάχ από Αζέρους και Τούρκους, αποτελούν τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Οι τελευταίες ένοπλες συρράξεις, με αυτήν στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη , καταδεικνύουν τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV-UCAV)-πλοίων (USV), στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτό τόσο η Ουκρανία και η Δύση που την στηρίζει, όσο και η Ρωσία, επιχειρούν να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιό τους με προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια μέσα. 

Οι Ρώσοι παρουσίασαν το μαχητικό τους Su-75 Checkmate σε μια μη επανδρωμένη παραλλαγή

Συναφές με τα παραπάνω είναι άρθρο έγκριτου Βουλγαρικού ΜΜΕ,  με τίτλο "Παρουσιάστηκε το μη επανδρωμένο Su-75 Checkmate με νέα σχεδίαση ουράς και φτερών" σύμφωνα με το οποίο αναφέρονται τα εξής:

"Σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη εποχή της τεχνολογίας, η σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κλιμακώνεται γρήγορα και αποκαλύπτει φωτεινές προοπτικές για πολλά έθνη.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ "Army-2023", που πραγματοποιήθηκε στη βάση επίδειξης του αεροδρομίου Kubinka, η Ρωσία αποκάλυψε για πρώτη φορά το μαχητικό Su-75 Checkmate, σε μια μη επανδρωμένη παραλλαγή.

Μια τέτοια αποκάλυψη πυροδότησε απέραντη προσμονή και περιέργεια σε όσους ήθελαν να δούν το σχέδιο αυτού του μη επανδρωμένου μαχητικού. Το μη επανδρωμένο Su-75 Checkmate, κατά την αρχική επιθεώρηση, φαίνεται να είναι μια εντυπωσιακή παραλλαγή.

Αυτή η εικόνα ευθυγραμμίζεται με το ευρύ φάσμα όπλων που έχουν ήδη σχεδιαστεί για αυτό το μαχητικό αεροσκάφος.

Μια τέτοια εναλλακτική προσέγγιση προαναγγέλλει τη δυνατότητα επανάστασης στην πολεμική αεροπορία, περιλαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της υψηλής ακρίβειας και ευελιξίας στις μη επανδρωμένες επιχειρήσεις.

Νέο σχέδιο ουράς και φτερών

Η χρήση μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των στρατηγικών σχεδίων πολλών εθνών και φαίνεται ότι η Ρωσία συμβαδίζει με αυτή τη σύγχρονη τάση.

Αυτή η προσαρμογή θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την εναέρια περιπολία και την αποτελεσματικότητα επιτήρησης, προωθώντας έτσι μια πιο συνετή χρήση όπλων και πόρων.

Πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι οι μη επανδρωμένες παραλλαγές μαχητικών αεροσκαφών ενδέχεται να αποκλίνουν από τις επανδρωμένες εκδόσεις τους.

Για παράδειγμα, το Su-75 Checkmate παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στα φτερά και την ουρά του, που πιθανώς αποδίδονται σε βελτιστοποιήσεις για αυτοματοποιημένη λειτουργία.

Η εφαρμογή ενός επίπεδου ακροφυσίου, παρόμοιου με αυτό του S-70 Okhotnik, είναι επίσης εύλογη. Μπορεί να βελτιώσει την αεροδυναμική απόδοση και την ικανότητα ελιγμών του drone.

 

Δοκιμές Su-75

Τα προγράμματα δοκιμών για την επανδρωμένη έκδοση του Su-75 Checkmate έχουν οριστεί για το επόμενο έτος.

Μπροστά σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο, η επείγουσα ανάγκη για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία είναι εμφανής. Στόχος τους είναι να ενσωματώσουν και να αναπτύξουν γρήγορα προηγμένη τεχνολογία σε αυτόν τον επιταχυνόμενο ανταγωνισμό όπλων.

Εδώ, ακόμη και μια μέρα θα μπορούσε να κάνει μια σημαντική διαφορά.

Ένα μη επανδρωμένο Su-75 Checkmate δεν είναι απλώς ένα ακόμη drone, αλλά  αντιπροσωπεύει μια κομβική εξέλιξη στην ιστορία της ρωσικής αεροπορίας. Αυτό το μοντέλο παρουσιάζει νέες στρατηγικές στρατιωτικής επιχείρησης και ενισχύει το σύγχρονο εναέριο δυναμικό μάχης της Ρωσίας.

Το Su-75 είναι οικονομικό

Καθώς προχωράμε, η παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου σίγουρα θα κεντρίσει την περιέργεια. Υπάρχει μια αυξανόμενη προσδοκία για περαιτέρω εξελίξεις.

«Από τα μονοκινητήρια αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και τα αντίστοιχά τους προηγούμενης γενιάς, μόνο ο κύριος αντίπαλος του Checkmate, το F-35, εμφανίζει ανταγωνιστικές επιδόσεις. Πράγματι, το F-35 ξεπερνά τα υπόλοιπα.

Ωστόσο, το μοντέλο Checkmate θριαμβεύει στην οικονομία , ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να θυμόμαστε. Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι το λειτουργικό κόστος του Checkmate ανά ώρα πτήσης είναι μόλις το ένα έβδομο του F-35, αποτελώντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα», λέει ένας Ρώσος ειδικός, που επικαλείται το Avia.pro.

Τρεις παραλλαγές

Η ανάπτυξη του νέου μαχητικού αεροσκάφους της εταιρείας Sukhoi φέρεται να κάνει βήματα προόδου.

Η United Aircraft Corporation (UAC), σύμφωνα με πληροφορίες του TASS, βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας τριών εκδόσεων του ελαφρού τακτικού αεροπλάνου Su-75.

Αυτά θα περιλαμβάνουν ένα μονοθέσιο, ένα διθέσιο και ένα μη επανδρωμένο μοντέλο.

Επιπλέον, η γραφειοκρατία για ευρεσιτεχνία υποδηλώνει προγραμματισμένες βελτιώσεις στον αρχικό σχεδιασμό της δομής του σχεδίου του Su-75 Checkmate.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η ανανεωμένη δομή σχεδιασμόυ φαίνεται να μοιράζεται ομοιότητες με μια δοκιμαστική φιλοσοφία σχεδιασμού για το μαχητικό 6ης γενιάς της Lockheed Martin, μέρος της πρωτοβουλίας Next Generation Air Dominance (NGAD).

Οι προτεινόμενες αλλαγές επεκτείνονται στις πλευρές της ατράκτου, στις καρίνες, στις βάσεις της καρίνας και στα άκρα του περιγράμματος εισαγωγής αέρα, όλα σχεδιασμένα για να μειώνουν την ορατότητα του ραντάρ.

Το διθέσιο μοντέλο έχει μια επιμήκη καμπίνα, ενώ η μη επανδρωμένη έκδοση εμμένει στη σχεδίαση του μονοθέσιου μοντέλου.

Μια αξιοσημείωτη διαφορά στο μη επανδρωμένο Checkmate είναι ότι δεν διαθέτει πιλοτήριο, κάτι που το ξεχωρίζει από την εκδοχή του με ένα κάθισμα.

Η παρθενική πτήση του μονοκινητήριου μαχητικού νέας γενιάς Su-75, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2023, αναβλήθηκε για το 2025 από την UAC. Τα σχέδια είναι να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή μέχρι το 2027.

Μια πιθανή εξήγηση για την αναβολή θα μπορούσε να είναι η ανεξήγητη στροφή της Sukhoi σε μια ιδέα ανοιχτής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με την προσθήκη τριών φρέσκων μοντέλων. Αυτά απαιτούν εύλογα περισσότερες προσαρμογές σχεδιασμού και ενημερώσεις στα αρχεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Εν μέσω σκεπτικισμού σχετικά με τις προοπτικές του Su-75, το 19FortyFive κάνει λόγο για ένα πλεονέκτημα.

Η χρήση εξοπλισμού και εξαρτημάτων από το Su-57 θα μπορούσε να επιταχύνει το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, η εγκυρότητα του ισχυρισμού της Ρωσίας για την συγκρίσιμη ευελιξία του Su-75 με το αμερικανικό μαχητικό F-35 Lightning II εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα.

Η Νιγηρία ενδιαφέρεται

Το Su-75 Checkmate, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που κατασκευάζεται από τη Sukhoi, έχει φαινομενικά αιχμαλωτίσει την προσοχή της Νιγηρίας.

Η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Νιγηρίας για το αεροσκάφος προήλθε από τον Ντμίτρι Σουγκάεφ, διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας. 

Ο Σουγκάεφ αποκάλυψε ότι η Νιγηρία έδειξε ενθουσιασμό για διάφορους τύπους ρωσικού αεροπορικού εξοπλισμού. αποκαλύπτοντας ότι η Ρωσία έχει εκτελέσει εν μέρει μια προηγούμενη σύμβαση ,μια παραγγελία του 2019 για 12 μαχητικά ελικόπτερα Mi-35 που τοποθετήθηκαν από τη Νιγηρία.

Οι νέες αεροπορικές τακτικές

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται η στροφή της Ρωσίας στην παραγωγή τριών τύπων του μαχητικού της Su-75 Checkmate, όπου η μία από αυτέςαφορά μη επανδρωμένο αεροσκάφος με λίαν προηγμένες δυνατότητες.

Η συνδυαστική χρήση μαχητικών αεροσκαφών με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, ή η μεμονωμένη χρήση  είτε μη επανδρωμένων αεροσκαφών είτε  επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών συνδυαστικά με  μικρότερα drones που θα ενεργούν σε σμήνη , αποτελούν αντικείμενο έρευνας για ανάπτυξη και χρήση στα πλαίσια διαμόρφωσης νέων τακτικών από τις Πολεμικές αεροπορίες προηγμένων κρατών.  

Αυτές οι νέες αεροπορικές  τακτικές είναι εν πολλοίς εκείνες που σε μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επίτευξη της νίκης, σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.

Επισήμανσή μας είναι ότι η Τουρκία επιχειρεί να εμβαθύνει στους παραπάνω τομείς, μολονότι τεχνολογικά δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως οι ΗΠΑ η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία.

Έτσι κινείται στην διαμόρφωση αεροπορικών τακτικών με χρήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της KIZINLELMA,  πετώντας συδυαστικά με μαχητικό F-16 της στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης TEKNOFEST 2023, ενώ είναι γνωστό ότι πειραματίζεται σε τακτικές χρήσεις σμηνών drones.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...