Είναι γεγονός ότι τα Ρωσικά drone Lancet μαζί με τα επιθετικά ελικόπτερα (ΕΕ/Π) Ka-52, είχαν πάρα πολύ μεγάλη συνεισφορά στην αναχαίτιση των συνεχών επιθετικών ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για διάσπαση των Ρωσικών γραμμών αμύνης.
Γίνεται χρήση από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις των ΕΕ/Π Ka-52 στην Ουκρανία;
Στα εν λόγω ΕΕ/Π έχει ξεκινήσει εδώ και τρία (3) χρόνια πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του , τα αποτελέσματα του οποίου δίνονται από τους Ρώσους και φιλοξενούνται σε σχετικό άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, όπου επισημαίνονται τα ακόλουθα:
" Αν και παραμένει άγνωστο επισήμως ότι τα αναβαθμισμένα επιθετικά ελικόπτερα χρησιμοποιούνται ήδη κατά της Ουκρανίας, ωστόσο ορισμένες μονάδες του ρωσικού στρατού άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα εκσυγχρονισμένα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52M, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ που μπορεί να έχουν τραβηχτεί στην ουκρανική εμπόλεμη ζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι το νέο "στροφείο" μπορεί να έχει ήδη ενταχθεί στο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ακόμη και αν το νέο ελικόπτερο παρουσιάστηκε μόνο για προβολή, η πιθανή απειλή που αποτελεί για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Defense Express ανέλυσε τις δυνατότητες αυτού του ελικοπτέρου, με αναφορά στον Piotr Butowski και το άρθρο του για το "The Drive"
Ο αρθρογράφος λέει, επίσημα το συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Ka-52 με την ένδειξη Avangard-4 εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, μέχρι εκείνη τη στιγμή ο περισσότερος εξοπλισμός και τα όπλα για το Ka-52M ήταν σχεδόν έτοιμα.
Ο εκσυγχρονισμός των δύο πρώτων ελικοπτέρων Ka-52 στη νέα τους έκδοση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και το πρώτο Ka-52M απογειώθηκε για πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου του ίδιου έτους.
Αλλά υπάρχει ασυνέπεια στις δηλώσεις του Butowski.
Πρώτον, ισχυρίζεται ότι το Ka-52M θα έπρεπε να ήταν έτοιμο για μαζική παραγωγή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, στη συνέχεια, με βάση τα λόγια του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Shoigu, υποθέτει ότι μπορεί να παραδοθούν έως τώρα στον στρατό έως και 30 εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα .
Τι περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός του σε Ka-52M
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ka-52M ήταν στη ρωσική αεροπορική έκθεση MAKS-2021 που αποκάλυψε τα κύρια χαρακτηριστικά του εκσυγχρονισμού.
Ο κατευθυνόμενος πύραυλος LMUR προστέθηκε στο οπλοστάσιο του νέου ελικοπτέρου και ορισμένα βασικά συστήματα αντικαταστάθηκαν με αναβαθμισμένα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης GOES-451M, του συστήματος ελέγχου πυρός SUO-806PM και της σουίτας επικοινωνίας BKS-50M.
Εκτός από όλα αυτά, το Ka-52M έλαβε λεπίδες με βελτιωμένο προθερμαντήρα κινητήρα, πιο ανθεκτικό σύστημα προσγείωσης, εξωτερικό φωτισμό LED και υποτιθέμενη βελτιωμένη εργονομία μέσα στο πιλοτήριο των πιλότων.
Ωστόσο η απόδοση του Ka-52M κατά την πτήση είναι βασικά ίδια με την αρχική ταχύτητα 200 km/h (124 mph) και ακτίνα μάχης 400 km (~250 μίλια).
Εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες των αναβαθμισμένων αεροηλεκτρονικών συστημάτων, βλέπουμε για παράδειγμα, το εκσυγχρονισμένο σύστημα στόχευσης GOES-451M που διαθέτει θερμικές και τηλεοπτικές κάμερες, αποστασιόμετρο λέιζερ δύο σε ένα και προσδιοριστή στόχου, καθώς και τον εντοπιστή σημείων λέιζερ που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση καθοδηγούμενων Vikhr πυραύλων.
Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το GOES-451M μπορεί να ανιχνεύσει έναν στόχο σε εμβέλεια 12 km με την τηλεοπτική κάμερα ή 15 km με τη θερμική απεικόνιση.
Αλλά πόσο αποτελεσματικό θα είναι εάν το Ka-52 δει τα γεωργικά μηχανήματα ως εχθρικά άρματα μάχης, είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα.
Πέρα από αυτό, το Ka-52M έλαβε επίσης ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμέτρων πυραύλων.
Τώρα το L418 Monoblock είναι εγκατεστημένο σε αυτό το ελικόπτερο, ενώ νωρίτερα αυτό το σύστημα αυτοάμυνας εμφανίστηκε στα ελικόπτερα Ka-52E που πουλήθηκαν στην Αίγυπτο.
Οι σχεδιαστές του Ka-52M αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν έναν άλλοραντάρ σε αυτό το ελικόπτερο, το B006 Rezets της εταιρείας Zaslon με έδρα την Αγία Πετρούπολη (κατασκεύασε επίσης το ραντάρ B004 για το βομβαρδιστικό Su-34).
Είναι ενδιαφέρον ότι το B006 Rezets είναι αερόψυκτο.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους Ρώσους, αυτό το ραντάρ είναι σε θέση να «βλέπει» έναν στόχο «τάξης τανκς» από περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά ή έναν στόχο «κατηγορίας μαχητικών αεροσκαφών» από περίπου 40 χιλιόμετρα.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το νέο ΕΕ/Π Ka-52M, θα επαυξήσει σημαντικά τις δυνατότες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταστρέφοντας Ουκρανικά άρματα μάχης-ΤΠΟΜΠ-ΤΟΜΑ-ΠΕΠ-αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Ωστόσο η διατήρηση της ίδιας ταχύτητας πτήσης του και εμβελείας, υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι είναι ικανοποιημένοι από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ΕΕ/Π Ka-52, δίνοντας βαρύτητα στα ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης εχθρικών στόχων , στον εξοπλισμό του με νέους πυραύλους LMUR , αλλά και στην επαύξηση των δυνατοτήτων αυτοάμυνάς του.