Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η πρόταση του Λιμενάρχη της Αλεξανδρούπολης για χερσαίο διάδρομο για τα σιτηρά από Ουκρανία προκαλεί σοκ στην Μόσχα

Το μεγαλύτερο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας (ITAR TASS), κάνει μνεία για το σχέδιο παράκαμψης των Στενών στο βασικό ζήτημα μεταφοράς των Σιτηρών, μετά την διακοπή της συμφωνίας από την Μόσχα λόγω της επιθέσεως στην γέφυρα της Κριμαίας.  
 
Οι Ρώσοι που έχουν φυσικά τα δικά τους σχέδια στην Μαύρη  Θάλασσα, φοβούνται ότι από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα δημιουργηθεί ένας επισιτιστικός διάδρομος προς Βουλγαρία και Ρουμανία, για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στην Ευρώπη, ενώ τα ρωσικά σιτηρά θα βγουν εκτός παιχνιδιού.

Αν γίνει αυτό που είναι πλέον πολύ πιθανό,  ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδος θα πολλαπλασιαστεί και θα μεγαλώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας νέων χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι σε σχέση με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών, προκαλώντας αναταράξεις στα σχέδια της Ρωσίας.

Ο ίδιος προσφέρθηκε να μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά μέσω της ξηράς στην Ελλάδα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί να τα στείλει στο εξωτερικό.

Ο κ. Χατζημιχαήλ έγραψε σχετικά στο Twitter: «η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την απρόσκοπτη ροή ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών καθιστά εξαιρετικά αναγκαία τη δημιουργία νέων ή την ενεργοποίηση εναλλακτικών χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης! Η λύση, μεταξύ άλλων, είναι η Πρωτοβουλία 5 + 1 της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας Χώρες!».

Ο κ. Χατζιμιχαήλ, τον Ιούλιο του 2022, μετά την υπογραφή των συμφωνιών για τα σιτηρά, δήλωσε ότι η διαφοροποίηση των διαδρόμων τροφίμων ήταν απαραίτητη για την αποφυγή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον ή ως εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση καταγγελίας των συμφωνιών για τα σιτηρά που υπογράφηκαν στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο του 2023, στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργου Τσούνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση διπλωματών από τα κράτη του δυτικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας σε μορφή 5 + 1 - Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των υποδομών, των διαδρόμων και των δικτύων που διασχίζουν και συνδέουν τις πέντε χώρες.

Ο ρόλος της Ελλάδος στο ζήτημα των Σιτηρών από την Ουκρανία

Η Ελλάδα  μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν αποθήκες αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς.

Ενώ υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ετοιμάζει σχέδιο ευρωπαϊκών μεταφορών από το 2023, για την αποφόρτιση των διόδων για την αποκλιμάκωση της επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού διαδρόμου από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από εκεί στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη έχει καταστήσει την ελληνική λιμενική υποδομή κομβική για σημαντικότατες δραστηριότητες των ΗΠΑ. Άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, οπλισμός, εφόδια και προσωπικό κινούνται κανονικά από τον διάδρομο θαλάσσιων – χερσαίων μεταφορών στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ