Τους πρώτους μήνες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 χαιρετίστηκαν ως ο σωτήρας της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, σχεδόν πολλοί εκτιμούν ότι τα περισσότερα καταρρίφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
“Τα εναπομείναντα τουρκικής κατασκευής drones έχουν πλέον μειωθεί σε καθήκοντα αναγνώρισης”, είπε ένας ειδικός.
Πολλές αναφορές και βίντεο εμφανίστηκαν στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα όπλα για να χτυπήσει ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και περιπολικά σκάφη. Η δημοτικότητά τους ενέπνευσε ακόμη και ένα viral λαϊκό τραγούδι.
Ωστόσο, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, τα κάποτε βραβευμένα τουρκικά drones καταρρίφθηκαν σχεδόν τα περισσότερα ενώ αυτά που παραμένουν κάνουν “ αγγαροδουλειές”, σύμφωνα με αμυντικό ειδικό.
«Η γενική εκτίμηση των drones όπως το TB2 είναι ότι λειτουργούν καλά χωρίς προηγμένες άμυνες αεροπορικού και ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν τοποθετηθεί εναντίον τους», είπε ο Samuel Bendett, αναλυτής και ειδικός σε μη επανδρωμένα και ρομποτικά στρατιωτικά συστήματα στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων.
«Ως ένα σχετικά αργό και χαμηλής πτήσης UAV, μπορεί να γίνει στόχος για μια σειρά συστημάτων αεράμυνας που είναι καλά οργανωμένα, το είδαμε τόσο στην Λιβύη όσο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε ο ίδιος.
Η Ρωσία διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου
Ενώ η Ρωσία ήταν ευάλωτη σε χτυπήματα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους πρώτους μήνες του πολέμου, σύντομα προσαρμόστηκε και βελτίωσε θεαματικά τα συστήαμτα ηλεκτρονικού πολέμου της και έκτοτε έχει καταρρίψει και μπλοκάρει με επιτυχία πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.
«Μόλις ο ρωσικός στρατός συνήλθε, μπόρεσε να καταρρίψει πολλά TB2», είπε ο Bendett.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Άμυνας πέρυσι ότι είχε λάβει 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά αυτά μέχρι το τέλος του 2022 είχαν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από το πεδίο της μάχης.
Ο διοικητής της ρωσικής δύναμης αεράμυνας, Αντιστράτηγος Αντρέι Ντεμίν, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει περισσότερα από 100 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Απρίλιο.
“Τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί κυρίως TB2 για σκοπούς πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης παρά για επίθεση”, είπε ο Bendett.
"Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα «προηγμένα οπτικά και αισθητήρες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτών για να καθοδηγούν άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις, ενώ παραμένουν εκτός εμβέλειας των ρωσικών συστημάτων αέρος και EW», είπε ο ίδιος.
Πράγματι, μια πρόσφατη αξιολόγηση υποστηρίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ μπροστά στον πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκτιμά ότι οι δυνάμεις της καταρρίπτουν περίπου 10.000 ουκρανικά drones κάθε μήνα.
Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα «κρίσιμο συστατικό» της τακτικής της Ρωσίας και συμβάλλει στις τεράστιες απώλειες των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ερευνητές του ινστιτούτου RUSI ανέφεραν ότι μετά την «καταστροφή» του ρωσικού στρατού αρχικά, η Μόσχα προσαρμόστηκε στην απώθηση της Ουκρανίας, ακόμη και όταν πάλευε με κακό ηθικό και αναποτελεσματική χρήση βαρέων τεθωρακισμένων και επιθέσεων της αεροπορίας.
"Η Ουκρανία είχε ακόμα την πρωτοβουλία, αλλά «καθώς ο ρωσικός στρατός προσαρμόζεται, δεν μπορεί να υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», ανέφερε ο ειδικός.
Αυτό ήταν και το χρυσό μυστικό των Ρώσων διαχρονικά, ειδικά στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι Γερμανοί έφτασαν 22 χιλιόμετρα από την Μόσχα και τελικά δέχθηκαν ρωσική εισβολή στο Βερολίνο Τρία χρόνια αργότερα.