Οι ομάδες μάχης των συστημάτων αεράμυνας S-400 που ανήκουν στον Στόλο της Βαλτικής πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο τη δήλωση Τύπου του Στόλου της Βαλτικής. Το επίκεντρο των ασκήσεων ήταν να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για προστασία από εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Στόλου στις 28 Μαρτίου.
Η άσκηση περιελάμβανε ένα σύνταγμα πυραύλων εδάφους-αέρος του σχηματισμού αεράμυνας του Στόλου, με ομάδες που χειρίζονται τα συστήματα S-400 Triumf να εξασκούν στρατηγικές απόκρισης μόλις λάβουν προειδοποίηση σχετικά με πλασματική παραβίαση εναέριου χώρου από εχθρικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου, τον ρόλο του αντιπάλου αεροσκάφους έπαιξαν μαχητικά αεροσκάφη Su-27 από μονάδα ναυτικής αεροπορίας του Στόλου κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Μόλις έλαβαν την ειδοποίηση για τους εισβολείς, οι αντιαεροπορικοί πυροβολητές ανέπτυξαν εκτοξευτές και προχώρησαν στον εντοπισμό και την παρακολούθηση εκπαιδευτικών στόχων προτού κλειδώσουν πάνω τους με τα συστήματα αεράμυνας S-400, εξήγησε η δήλωση. Κατά την τελική φάση της άσκησης, οι ομάδες που χειρίζονται τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Triumf πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές (ηλεκτρονικές) εκτοξεύσεις πυραύλων. Ο εξοπλισμός καταγραφής δεδομένων επαλήθευσε ότι όλοι οι καθορισμένοι εναέριοι στόχοι εξαλείφθηκαν αποτελεσματικά.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξήχθησαν στον δυτικότερο θύλακα της Ρωσίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η περιοχή του Καλίνινγκραντ χρησιμεύει ως η κύρια βάση για τον στόλο της Βαλτικής και, ως εκ τούτου, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων. Αυτές οι δυνάμεις προστατεύουν την περιοχή του Καλίνινγκραντ και επεκτείνουν τις δυνατότητες άρνησης της Ρωσίας στην ξηρά από τον αέρα και τη θάλασσα, επίσης γνωστές ως A2/AD, στη Βαλτική Θάλασσα και στη γύρω περιοχή.
Για πολύ καιρό, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη στρατηγική θέση του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ. Αυτή η περιοχή της ρωσικής επικράτειας, με πληθυσμό λιγότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υποδομής ασφαλείας της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας.
Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400
Το σύστημα αεράμυνας S-400 αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Καλίνινγκραντ το 2012, αλλά δεν έλαβε μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης τότε. Στη συνέχεια, το σύστημα εμφανίστηκε το 2016, μαζί με το νέο ρωσικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander. Οι Ρώσοι πολιτικοί θεώρησαν αυτή την κίνηση ως άμεση απάντηση στην επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση λόγω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής από το 2014. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από ταχεία κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και από τις δύο πλευρές, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή σύγκρουση.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει νέους φόβους για πιθανή μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι τελευταίες ασκήσεις που περιλαμβάνουν συστήματα αεράμυνας S-400 μπορεί να έδωσαν στις χώρες του ΝΑΤΟ έναν υπαινιγμό σχετικά με την ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.
Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το S-300, το σύστημα αεράμυνας S-400 βελτιώνει σημαντικά αρκετούς βασικούς τομείς. Ενώ το S-300 σχεδιάστηκε ρητά ως σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, το S-400 είναι εξοπλισμένο με τέσσερις πυραύλους ικανούς να ικανοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αναγκών. Αυτά περιλαμβάνουν τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς 40N6E με βεληνεκές 400 km, το μεγάλου βεληνεκούς 48N6 με βεληνεκές 250 km, το μεσαίου βεληνεκούς 9M96E2 με βεληνεκές 120 km και το μικρού βεληνεκούς 9M96E με βεληνεκές 40 χλμ. Επιπλέον, το S-400 έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση σύγχρονων εναέριων απειλών μάχης, ενσωματώνοντας δυνατότητες anti-ECM (ηλεκτρονικά αντίμετρα) και anti-stealth.
Το σύστημα αεράμυνας S-400 που αναπτύσσεται στο Καλίνινγκραντ μπορεί να φτάσει σε μεγάλα τμήματα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Το σύστημα έχει πουληθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, της Ινδίας, της Τουρκίας και της Κίνας. Επίσης, άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.
Το S-400 κατηγοριοποιείται ως σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου υψόμετρου με ανώτερες επιδόσεις, αλλά εξακολουθεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Το ραντάρ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση στόχων, αλλά η εμβέλειά του είναι σημαντικά περιορισμένη όταν είναι εγκατεστημένη στο έδαφος και δεν μπορεί να εντοπίσει στόχους πέρα από τον ορίζοντα. Σύμφωνα με την RAND Corporation, τα ραντάρ πρέπει να τοποθετηθούν σε ψηλές κατασκευές για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.
Το S-400 μπορεί να γίνει επιχειρησιακό σε λιγότερο από πέντε λεπτά και να καταστρέψει έως και 16 εναέριους στόχους ταυτόχρονα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναντίον επίγειων και ναυτικών στόχων.