Ρωσία

Πούτιν: Οι ηγέτες στις δυτικές χώρες λένε ψέματα στον λαό τους ότι δεν υπάρχει «διατροφική κρίση»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε ρωσικό συνέδριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών την Πέμπτη ότι «οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν κάποια τρόφιμα» λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρο της Μόσχας,ήταν το Συνέδριο της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας, και έχει διάσημους Ρώσους δισεκατομμυριούχους στο διοικητικό συμβούλιο της.

«Έχει φτάσουν στο σημείο οι ηγέτες στις δυτικές χώρες να συστήνουν στους πολίτες τους να καταναλώνουν γογγύλια αντί για μαρούλι και ντομάτες. Τα γογγύλια είναι ένα καλό προϊόν, αλλά ακόμα και για γογγύλια θα πρέπει να έρθουν σε εμάς. Το επίπεδο της σοδειάς μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των γειτόνων μας στην Ευρώπη», είπε ο Πούτιν, λέγοντας για τη λεγόμενη «διατροφική κρίση» στη Δύση.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. «Εκείνη την εποχή, ξένοι αναλυτές προέβλεπαν ύφεση και πτώση στον καταναλωτικό τομέα, υποσχέθηκαν άδεια ράφια, τεράστια έλλειψη αγαθών, αποτυχία του τομέα των υπηρεσιών, αλλά η ζωή αποφάσισε διαφορετικά», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες «θα δυσκολευτούν χωρίς ρωσικά λιπάσματα για να αυξήσουν την παραγωγή τους», δηλώνοντας ότι όσον αφορά τις δυτικές κυρώσεις, η κατάσταση μοιάζει γενικά με την παροιμία «αυτός που σκάβει το άλλο τρύπα πέφτει ακόμα κι αυτός μέσα της».

Ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας ότι οι τρέχουσες επενδύσεις τους στην οικονομία «θα αποδώσουν τριπλάσια» στο μέλλον, παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν ακρωτηριάσει την οικονομία του επιτιθέμενου κράτους.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, παρά τις δυτικές κυρώσεις, υπάρχουν «μεγάλες ευκαιρίες σε κάθε τομέα δραστηριότητας και για όλες τις επιχειρήσεις» στη χώρα, ζητώντας από τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους «να μην επικεντρωθούν μόνο στο κέρδος, αλλά και στο δημόσιο καλό» κατασκευή δρόμων, νοσοκομείων και κοινωνικών εγκαταστάσεων.

Πριν από την επίσκεψη του Πούτιν στο RSPP, 15 άτομα παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, μεταξύ των οποίων οι δισεκατομμυριούχοι Araz Agalarov (ιδιοκτήτης του Crocus Group), Leonid Fedun (συνιδιοκτήτης της Lukoil) και Alişer Usmanov (συνιδιοκτήτης MegaFon και Metalloinvest). σύμφωνα με τους The Moscow Times, που επικαλείται το Agerpres. Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει προηγουμένως μια «εθελοντική» συνεισφορά 300 δισεκατομμυρίων ρουβλίων στον προϋπολογισμό από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που αποτελούν μέρος του RSPP. Αυτό θα συνίσταται σε φόρο 5% στα υπερκέρδη, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.

Ακόμα κι αν οι ρωσικές αρχές έχουν αποφύγει μια κατάρρευση της οικονομίας γενικά λόγω των κυρώσεων, η κατάσταση δεν είναι τόσο αισιόδοξη όσο θέλει να την παρουσιάσει το Κρεμλίνο. Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2023, ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's στα τέλη Φεβρουαρίου στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του. Οι κυρώσεις που ισχύουν θα μειώσουν περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε χαμηλό επίπεδο 1,6%, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Forbes.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ