Καθώς η Δύση προετοιμάζεται να τερματίσει την ουκρανική κρίση, τονίζουν ρωσικές πηγές, η αμυντική ικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο στο ίδιο το Κίεβο όσο και στην Ουάσιγκτον.
Ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Αμερικανός απόστρατος Συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Στίβεν Γκάρντνερ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμέσως μετά την ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Για το θέμα αναφέρθηκε ο Ρώσος σύμβουλος και στρατιωτικός ειδικός Κ.Ζίβκοφ ο οποίος μιλώντας στο Narodnye Novosti, ανέφερε τι ακριβώς θα θεωρούσε ο Λευκός Οίκος ως ήττα του Κιέβου και πότε οι ΗΠΑ θα συνειδητοποιούσαν ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.
“Μόλις η αμερικανική ηγεσία νιώσει ότι η ήττα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι αναπόφευκτη, θα εγκαταλείψει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την ομάδα του.
Το Κίεβο πιθανότατα θα είναι το τελευταίο που θα το μάθει αυτό και σίγουρα δεν θα μπορέσει να το επηρεάσει με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Ρώσος σύμβουλος.
Ο Ζίβκοφ πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων στα οποία οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
“Κάτω από οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές, οι ανθρώπινοι και τεχνικοί πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα εξαντληθούν τόσο που θα διαγράψουν όλα τα σχέδια του Κιέβου και θα οδηγήσουν στην ήττα της Ουκρανίας.
Το πρώτο σενάριο της ήττας του Κιέβου
“Προκειμένου να νικήσει το Κίεβο με την επακόλουθη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη σύγκρουση, η Ρωσία θα ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών θα επιφέρει αναπόφευκτα μεγάλες απώλειες στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, οι οποίες θα επηρεάσουν την αμυντική του ικανότητα.
Εάν οι δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις, ξεκινήσουν τώρα μια μεγάλης κλίμακας επιθετική επιχείρηση για την ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που είναι αρκετά εφικτό, θα εξετάσουν την άμεση ήττα της Ουκρανίας, », εξήγησε ο Σίβκοφ.
Το δεύτερο σενάριο της ήττας του Κιέβου
“Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί πολιτικοί μιλούν όλο και περισσότερο για την προετοιμασία διαφόρων ειδών επιθετικών επιχειρήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Μιλάμε για τη δημιουργία προσωπικού των στρατευμάτων του Κιέβου με την κινητοποίηση και τη συγκέντρωση εφεδρικών μονάδων. Αν υποθέσουμε ότι το Κίεβο συγκεντρώνει πραγματικά δυνάμεις, τότε γίνεται προφανές ότι η ήττα τους θα σημαίνει πλήρη απώλεια της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας.
Εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναλάβουν επιθετικές ενέργειες, κατά τη διάρκεια αυτών των επιθετικών ενεργειών η επιχείρησή τους θα αποκρουστεί από τα στρατεύματά μας.
Αυτό θα καταλήξει σε αποτυχία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, υπό αυτές τις συνθήκες, το Κίεβο θα υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες.
Σε αυτή την περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επίσης να το θεωρήσουν ήττα, επειδή δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα περαιτέρω συγκρότησης ουκρανικών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή επιθετικών εχθροπραξιών», διαβεβαίωσε ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Συνέπειες για τις ΗΠΑ μετά από ενδεχόμενη αποτυχία στην Ουκρανία
“Η ήττα του Κιέβου από πολιτική άποψη θα σημάνει την ήττα της Ουάσιγκτον. Έχοντας ποντάρει στο καθεστώς του Κιέβου, ο Λευκός Οίκος διακυβεύει άθελά του τη δική του ευημερία και το καθεστώς της παγκόσμιας ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έχοντας ξοδέψει κολοσσιαίους πόρους για την ουκρανική κρίση, η Ουάσιγκτον δεν θα μπορεί πλέον να εγκαταλείψει ανώδυνα την Ουκρανία μετά την ήττα του Κιέβου.
Οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες σε αυτή την περίπτωση θα είναι καταστροφικές για τις ΗΠΑ", πιστεύει ο Ρώσος ειδικός και πρώην ανώτατος Αξιωματικός των ρωσικών δυνάμεων.
«Οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, νομίζω, θα είναι σοβαρές. Πρώτον, θα γίνει αμέσως σαφές πώς θα γίνει αντιληπτό στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ηττήθηκαν σε έναν υβριδικό πόλεμο. Υπό αυτές τις συνθήκες, το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα έχει σοβαρά προβλήματα, και πολλές χώρες θα αρχίσουν να αναζητούν ή να επικεντρώνονται σε ένα άλλο κέντρο εξουσίας, και αυτό θα είναι είτε η Ρωσία είτε η Κίνα», τόνισε ο Κ.Ζίβκοφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου Λάζλο Κέβερ εκτίμησε τη συμβολή των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση στα 60 δισ. δολάρια.
Ο Ρώσος ειδικός εκτιμά ότι μετά από ενδεχόμενη ήττα του Κιέβου, το οποίο χρηματοδοτείται ενεργά και εξοπλίζεται από τον δυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η παγκόσμια κοινότητα δεν θα αντιλαμβάνεται πλέον την Ουάσιγκτον ως κέντρο παγκόσμιας επιρροής.
Αυτές οι συνέπειες θα επηρεάσουν αναπόφευκτα την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες θα χάσουν πολλά μετά τη φυγή της από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ειδικό, “στην προσπάθεια να παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ηγεσία των ΗΠΑ επιδιώκει έναν στόχο, να ασκήσει πίεση στη ρωσική άρχουσα τάξη.
Στην ουκρανική κρίση, η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις, κάτι που απαιτεί συγκεκριμένο οικονομικό κόστος από το κράτος.
Η τακτική της σύγκρουσης «φθοράς», στην οποία προσπαθούν να καταφύγουν οι αρχές των ΗΠΑ, έχει στόχο να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της θέσης της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα.
Αλλά, αξιοσημείωτο, και όπως έχουν δηλώσει πρόσφατα αρκετοί δυτικοί αναλυτές, η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει έλλειψη όπλων και πυρομαχικών, σε αντίθεση με το Κίεβο”, κατέληξε ο Ζίβκοφ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη έχει δημιουργήσει συνθήκες ενός πιθανού παγκόσμιου πολέμου, ενώ Ρωσία και ΗΠΑ θα “ πολεμήσουν” εκεί μέχρις εσχάτων αφού διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και συνθήκες ασφαλείας.