Το Ινστιτούτο Hudson, μία δεξαμενή σκέψης (think tank) με έδρα την Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, συζήτησε στις 14 Φεβρουαρίου για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για την επικείμενη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την είδηση αυτή μεταφέρει τώρα η ρωσική Life στο δικό της κοινό.
Ο Luc Coffey του ινστιτούτου δήλωσε πως η αναπόφευκτη ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία "θα σημάνει και το τέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την μορφή που υπάρχει σήμερα."
"Λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου να επιτεθεί στην Ουκρανία, η κάποτε απέραντη επιρροή της Μόσχας στην Ευρασία έχει μειωθεί, ο πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομική, την στρατιωτική και την κοινωνική σταθερότητα της Ρωσίας," δήλωσε.
Όσον αφορά τι πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περίπτωση διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται σε μία αναφορά που είχε δημοσιεύσει το ινστιτούτο ένα μήνα πριν την συζήτηση αυτή. Πιο συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν αίτημα υποστήριξης από χώρες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που θα θελήσουν την ανεξαρτησία τους και αυτές "μαζί με συμμάχους θα πρέπει να συντονίσουν την απάντησή τους σε αυτά τα αιτήματα για ανεξαρτησία, για τα συμφέροντα της Αμερικής."
Επιπλέον, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, η επιστροφή της Κριμαίας και του Ντονμπάς στην Ουκρανία, της Αμπχαζία και της Νότιας Οσσετίας στην Γεωργία, της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία και της Καρελίας στην Φινλανδία.
Ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko δήλωσε πως μετά την αναμενόμενη νίκη έναντι της Ρωσίας, η Ουκρανία θα γίνει μία από τις ηγέτιδες χώρες του "νέου κόσμου", ενώ ζήτησε την "αποπυρηνικοποίηση και το τέλος την επεκτατικής πολιτικής" της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την Life, ότι άλλο ειπώθηκε στις συζητήσεις κυμαίνονταν περίπου στο ίδιο ύφος.
Τα Έχουμε Ξανακούσει…
Βέβαια, σύμφωνα με τους Ρώσους όλες αυτές οι ιδέες δεν είναι αυθεντικές, αλλά οι ομιλητές ουσιαστικά αναπαρήγαγαν προηγούμενες απόψεις. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα διαχωρισμού της Ρωσίας εμφανίστηκε περίπου έναν αιώνα πριν από τον Έντουαρτ Μ. Χάους, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Γούντροου Ουίλσον.
"Η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη και ομογενής για την ασφάλειά μας. Θα ήθελα να δω την Σιβηρία ως ξεχωριστό κράτος και την ευρωπαϊκή Ρωσία χωρισμένη σε τρία τμήματα… Ο υπόλοιπος κόσμος θα ζούσε πιο ήρεμα εάν υπήρχαν τέσσερεις Ρωσίες αντί για μία μεγάλη Ρωσία. Μία θα ήταν η Σιβηρία και οι υπόλοιπες θα χωρίζονταν στο ευρωπαϊκό κομμάτι της χώρας," είχε δηλώσει.